Norra stå

Tid: 23:06:00
Datum: 2015-01-31
Kategori: Leksand

En gång tidigare har jag varit uppe i hemmaborgen. Det var säsongen 2005/06, när vi var uppe och vände i dåvarande Elitserien. Vi mötte Luleå och vann med 3-2 efter sudden har jag för mig.

Det här var dock annorlunda. Supporterresa med Superstars.

Bussen rullade upp mot Leksand redan under morgonen. Vi stannade i Örebro för att äta och fortsatte sedan uppåt. Väl framme blev det lite mat innan jag och pappa tog en liten promenad in till arenan. Leksand strand, där vi bodde, ligger inte alls långt från arenan, så det var ingen jättepromenad, men luften är så frisk och skön där uppe. Det är samma friska och härliga luft som brukar vara i Idre när vi är där och åker skidor, men det är ju inte så konstigt, för Idre ligger inte alls långt därifrån.

På plats i arenan trängdes vi först inne i Starshop, men det var för mycket folk, så vi köpte ingenting, men jag fastnade ännu mer för en hood som ser ut som en matchtröja, som jag redan tidigare hade spanat in på nätet, så jag får ta en rejäl funderare på om jag ska klicka hem den eller inte.

Ordningsvakten utanför Norra stå ville först inte heller att jag skulle stå där, hon tyckte jag skulle stå borta på hanndikappsplatserna, men en stor del av hela grejen var ju att äntligen få kkliva ut på Norra, på hemmastå och vara en del av den fantastiska stämning som Superstars alltid levererar, oavsett hur det går nere på isen. Som nu ikväll. Växjö vann med klara 1-6, men likväl höll Superstars igång på Norra matchen igenom. På många håll runtom i landet hade det varit knäpptyst vid ställningen 1-6, men inte i Leksand.

Så klart jag ville stå på Norra, trots att det skulle bli massor folk. Det var slutsålt i arenan, 7650 åskådare, och Norra var knökfullt. Pappa sa att han nästan fick panik några gånger, för han hade en mage i ryggen från han bakom och stod själv med magen mot han framför. som packade sillar ungefär. ni tycker kanske det låter hemskt, men oj så värt det var!

Bortastå har jag ju stått på ett antal gånger nu under de här två sässongerna i SHL, men att kliva ut på hemmastå, i hemmaborgen, inför ett blåvitt hav av leksingar på läktarna, det slår mycket. När vår egen Stiko Per Larsson skrinnade ut på isen innan match och att, tillsammans med övriga arenan, få sjunga så att taket nästan lyfte, då gic det rysningar genom hela kroppen:

Ååh vi blööder och svär,
som de brööder vi är,
och det finns inga mirakel att köpa loss,
men det stöör ingen här,
vi har allt vi begär,
och vi är bröder och ingen annan är som oss,
och vi är brööder och ingen annan är som oss!

Att sedan stå där, taktfast hoppa, klappa och sjunga tills halsen inte bär längre, ackompanjerad av den stora trumman, tillsammans med alla hundratals, ja, tusentals, leksingar där inne, det slår det mesta. Wow säger jag bara, det var bland det häftigaste och roligaste jag har gjort!

Det är så mycket mer än bara hockey. Hela Leksand är hockey. Alla pratar hockey. Byn, eller Leksand som ort, har väl runt 6000 invånare. Ändå snittar vi runt 5300 åskådare hemma i Tegera. Arenan tar som sagt 7650 åskådare och när det är fullt, då är det alltså nästan 2000 fler där inne än vad som bor i hela Leksand. Är inte det häftigt?

Vi har en kultur som är svår att beskriva eller förklara, men det är nog delvis därför som många än idag ansluter sig till Sveriges största supportergrupp. Förr, när pappa var liten, fans ju bara Leksand eller brynäs. Då valde man mellan dessa och sedan har det hängt kvar. Det är på den banan jag har snubblat in i den blåvita gemenskapen. När jag var liten ville jag ju vara som pappa, så då blev det Leksand för mig med och nu har jag gått och blivit ett än mer hängivet fan än vad han är. För, det är trots allt något speciellt med Leksand. Det säger så klart alla fans vars hjärta slår för en specifik klubb, men när t.o.m. ordningsvakter här i Linköping har sagt åt oss efter matcherna att deras White lions borde åka upp till Leksand och se och lära hur "riktig supporterkultur" är och när vi innnan en match mot Örebro, i Örebro, hade ett litet event i ett tält, men där Örebrofansen inte fick ha något tält, för att de var för stökiga, då är det något speciellt. Och speciellt är det verkligen. Det är aldrig något "hata". Visst att vi kan dra någon ramsa för att provosera vi med, men det är aldrig rena hatramsor. för, varför ska man hålla på med sådant? Man är ju där för att heja fram och stötta sitt lag, sina älskade krigare som spelar för klubbmärket, för den älskade skölden i blått och vitt, den sköld som "är" Leksands IF. Det är vi expertter på. Oavsett hur det går nere på isen så står vi alltid där och sjunger och fortsätter klappa, sjunga och hålla en ren och städad atityd. Som ikväll. När Växjö hade 1-6 sjöng Superstars frå Norra stå så det skallrade i plexit. Det är jag ganska säker på att det inte hade gjorts på många andra håll i landet...

Matchen i lördags då?
Ja, det var en förstaperiod där det inte saknades chanser, men där vi inte lyckades trycka in pucken. Istället var det brynäs som kunde göra 0-1 i anndra perioden, en period som inte alls var bra från vårt håll. Vi spelade runt för mycket och tog inte skott.

Det blev det ändring på i tredje perioden. Plötsligt gick vi mer rakt på mål, sköt både nu och då och fick också utdelning. David Åslin slog in kviteringen bakom Johan "Honken" Holmkvist, som var tillbaka i Brynäskassen, varefter mr. Leksand själv, Jens Bergenström, fullbordade vändningen. Arenan fullständigt exploderade när han slog in 2-1. Tyvärr kunde vi inte hålla ledningen matchen ut, utan Brynäs kunde kvittera och därefter tickade tiden på. Slutsignalen kom allt närmre och ställningen var fortfarande 2-2.

Tyst för mig själv tänkte jag "bara inte Brynäs gör 2-3 nu när det inte ens är tre minuter kvar att spela". Det gjorde de inte.

Istället var det Leksand som fick spela powerplay med ungefär en och en halv minut kvar av matchen. Luften nästan vibrerade av nervositet när klockan sakta tickade upp mot 20:00. När den stod på 19:34 small det bakom Honken. Nyförvärvet Mattias Guter dundrade in sitt första mål i Leksandströjan och arenan exploderade ännu en gång, nu ännu mer högljutt än vid 2-1-målet.

De sista 26 sekundrarna spelades bara av och när Hesa Fredrik ljöd hördes den knappt för pyblikens öronbedövande jubel. Leksand hade vunnit med 3-2!

Det var en seger som innebar tre poäng. Det var en seger med 26 sekunder kvar. Det var en seger mot ärkerivalen Brynäs. Det var en seger som innebar att Leksand återigen klättrade förbi Brynäs i tabellen, upp på tionde plats och petade således ner Brynäs till elfte, vilket innebär att de just nu får kvala sig kvar i SHL, medan vi spelar playin mot lag sju i serien, just nu Färjestad. Med andra ord var det en seger som stack ut lite extra ur mängden segrar, en seger som inte bara var en seger, och den fick jag uppleva på plats. Snacka om rätt match att åka upp för att se. Snacka om rätt match att för första gången i mitt liv kliva ut på Norra stå. Wow säger jag igen. Det var bland det häftigaste och roligaste jag har gjort och lyckan var total efteråt. "Såå jäävla gött", som jag skrev på Facebook efter matchenn.

Återigen, det var bland det roligaste och häftigaste jag har gjort och jag kan lova att jag kommer kliva ut på Norra stå fler gånger, det kan jag garantera!

Här nedan kan ni se klipp från matchen. Det är först i början, när Norra stå kör växelramsa med sittplats. Ett galet tryck är det på den kan jag lova. Sedan är det i tredje perioden, när Brynäs drog på sig mängder av utvisningar och Leksand höll på att vända matchen. Publiken gjorde vad de kunde för att bära fram de blåvita ännu mer och skapade en grym stämning. Slutligen är det efter Guters 3-2-mål, de sista sekundrarna av matchen och slutsignalen. Ett öronbedövande jubel och en euforisk glädje. Den ger rysningar. Titta, lyssna och njut, för det här är hockeykultur och hjärta när det är som bäst!






Kommentarer
Postat av: coffeeandcupcake.blogg.se

Kul när man har ett intresse som man brinner för :)

2015-02-01 @ 09:38:33
URL: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
Postat av: Jessy

SV; haha ja :D Ja det är ju det.. men det löser sig ju alltid någon gång får man ju hoppas haha! Absolut, är väldigt viktigt!

2015-02-01 @ 11:12:09
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Erica

Haha, jag tyckte det lät hemskt att behöva stå som packade sillar. Men förstår samtidigt varför du ville stå där, för det lär ju ändå vara en speciell grej, liksom. :)

2015-02-01 @ 11:51:14
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Tina

Sv: tack så jätte mycket för frågorna!:)
Ja det var tur jag sprang på band så de såg hur snett jag sprang! Usch då de måste varit en rejäl smäll på handen om de fortfarande är sår kvar! Jaha har din syn försvunnit?:/ är den dålig? Ja GTA five är riktigt bra faktiskt! De ända jag spelar nu för tiden typ, och jag älskar att göra alla uppdrag! :)
Ne jag var inte på kinnarps arena i torsdags, ska dit den 21 februari då de spelar mot Linköping! :) ja jag var riktigt impad av hv igår att de tog en poäng iallafall! Jag hoppas det håller i sig så de inte bara rasar ner i tabellen sen!:) jaha har du en blogg till med bara hockey! Ja då förstår jag att du är riktigt riktigt hockeyintresserad, precis som min pojkvän!:) är din flickvän hockeyintresserad också?:) ja videorna du la upp var riktig bra!:)

Hoppas du får en fortsatt fin söndag! Och en fin start på veckan!:)

2015-02-01 @ 12:08:27
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se
Postat av: Life of Johanna

Haha va gillar du hockey, det trodde inte jag... :) Själv är jag glad VM tar slut idag, så handbollen kan komma igång igen, så får vi se hur många matcher till live jag kan se innan liten ploppar ut :)

Ja, chokladpudding är sjukt gott! :)

Ja motorsågen åker fram idag, så buskarna som står där nu åker bort, så vi kan lägga plattorna där sen, blir säkert super bra när det är klart :)

2015-02-01 @ 13:06:32
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: danten89

Intressant att se :)

Via annonsintäkter osv.
Blir som mitt eget företag =)
Man får ju sköta om det liksom? :)

Eller så är det kroppen som ställer om sig?
Totalt.

Calzone är en favvo ;)

2015-02-01 @ 13:32:42
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: ♀ THE REVOLT ♀

Joo, jag tycker det låter hemskt att stå som packade sillar :o Jag skulle reagera som din pappa och få panik. Jag är liten av mig så känna mig instängd om folk står skit tätt, som du beskriver det :o Hua!

svar: Joo, alltså det var så jag menade just gällande det där. Men det efter förstod du inte riktigt. Det handlar inte enbart om vart pengarna tas ifrån. Alltså skolor och företag som går i vinst med flera miljarder (där pengarna inte går tillbaka till verksamheten), där känner jag att det borde bli lite ändringar gällande fördelningen av pengar. Typ Swedbank och liknande. Men att ge höga skatter till en som pluggat skiten av sig, offrat massa tid och så .. nej, det känns orättvis. Alltså när jag gick i gymnasiet hade två till tre prov i veckan, medan vissa av mina vänner hade ett prov var tredje vecka. Under loven satt jag hemma och pluggade, medan alla andra kunde göra vad de ville. Varje lov var så, var enbart sommarloven som jag hade lov på riktigt. De andra loven var som att ha skola, men att ha det hemma ist för i skolbyggnaden. -jag var tvungen att tack nej till fester och liknande. Jag säger inte att jag ångrar mig - för jag är glad att jag gjort de val jag gjort. MEn det känns skitit att jag liksom ska betala betydligt högre skatt. Och inte bara en skatt utan flera olika skatter. Det är liksom som ett straff, för att jag lyckats bättre än vissa av mina vänner.

Jag förstår ditt tänk, jag håller med dig delvis. Sjuka ska självklart få bidrag, de med ngn funktionsnedsättning ska få det o.s.v. Men tycker inte heller att pengarna delas rättvist. De som mest behöver det får inte det de behöver, medan vissa andra som bara "lurar" systemet, får grejs. Självklart ska det finnas ett skyddsnät men det ska regleras på annat sätt än som nu. En handikappad person med autism är inte samma sak som en helt frisk och diagnosfri kille som valt att lägga tid på "gangsterliv" som liten. Jag kan tänka mig ett system där man hjälper de som har det sämre. Att även ge dem ett bra liv. Men att ge pengar till folk som valt att ha dålig standard i livet ... varför ska staten pumpa in bidrag till dem?

2015-02-01 @ 13:40:04
URL: http://TheRevolt.blogg.se
Postat av: Erika

Lät kul :)

sv. Precis, tiden kommer gå snabbt tills dess :)

2015-02-01 @ 13:58:21
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: NICOLE

Kul att du for dit och kollade. Dumt att hålla på ett lag som befinner sig så långt bort ;) Du skulle ju hålla på det lag där du bor typ ;D

SV Jaa det hade vi kunnat gjort! Hoppas vi kanske kommer närmre en dag :D Och tack!

2015-02-01 @ 21:17:24
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: emelie andersson

sv: åh tack :) kul att du gillade det. Alltid roligt med inlägg som uppskattas.

Nä det är ju inte det, jag var så himla glad när jag fick besked om mitt jobb. Kunde inte fått det bättre.

Tack så mycket, hoppas att du har haft en fin helg :)

2015-02-01 @ 22:35:47
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Nej men vad är det du säger? Gillar du hockey, det hade jag inte förstått haha.. Skojar bara, såklart visste jag det. Man verkligen hör det är en av dina passioner i livet. Kul att ha något att brinna för sådär.


Ja, det kände så konstigt att veta att en person bara stuckit sådär. Men samtidigt, vad ska man göra. Han är vuxen och får stå för sina egna val. Mer synd om de anhöriga absolut. Om han nu är sjuk, vilket hans beteende visade, så borde han ha insett att han inte bör resa själv.
Hoppas han får den hjälpen han behöver och att han kommer hem.

2015-02-02 @ 18:19:36
URL: http://patriciac.blogg.se
Postat av: Denise

Haha ja det märks verkligen att hockey är din passion! ;)

2015-02-02 @ 19:52:12
URL: http://flingans.nu
Postat av: NICOLE

SV Jaa, börjar längta SÅ mycket till lite vår och värme nu . Men samtidigt tycker jag det är jättemysigt med all snö som finns på marken samtidigt som det kommer mer hela tiden :)

Ja det är härligt :) Vi har ju varit mycket i Linköping och kollat och jag gillar det :)

Haha sant! Känns så mysko att stå i klacken när de kör mot Örebro och skrika typ "Hata Hata Hata Örebro" liksom.. men de kan man ju inte hålla på ;)

2015-02-03 @ 12:25:34
URL: http://nwistrand.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: