Pengars värde, betydelse och påverkan på livspusslet

Tid: 09:03:00
Datum: 2015-01-23
Kategori: Allmänt

Pengar kan aldrig ge sann och äkta lycka, men de kan underlätta något enormt.

Idag bygger allt på pengar. Allt runtomkring oss har en del ekonomi i sig. För att ha råd med bostad behöver du ha pengar, för att sedan ha råd med hyra, el och internet behöver du ha pengar, för att köpa bil behöver du ha pengar och för att sedan ha råd med bensin, försäkringar, service osv. behöver du ha pengar. Väljer du istället att resa kollektivt behöver du ha pengar för att betala biljett av ett eller annat slag. För att över huvud taget överleva behöver du mat, och för att få tag i mat behöver du pengar, för att hålla dig varm under kalla vinterdagar, eller för den delen över huvud taget ha något att ta på dig, då behöver du pengar. Kort sagt, för att överleva och klara sig behöver man pengar. Utam pengar, ingen mat, inga kläder, inget tak över huvudet och alltså ingenstans att bo.

Pengar är nyckeln till att kunna leva ett fullvärdigt och bra liv. Det behövs inte mycket pengar alla gånger, i sämsta fall får man leva på nudlar, bröd och vatten och nöja sig med billigast möjliga boende, men likväl behövs pengar för att ens ha råd med det.

Har man då inget jobb, vilket inte är det lättaste att få i dagens samhälle, där konkurrensen är benhård om de jobb som finns och där det ofta krävs både erfarenhet och körkort, då är det inte så lätt att klara sig själv.

Även om man nu lyckas få tag i ett jobb är det inga garantier fförvälfärd. Jag minns ett exempel ur en kursbok vi hade för något år sedan. Där var det en ensamstående mamma som bodde i en förort till någon större stad. Hon hade ett kundtjänstjobb, där hon satt i ett kontorslandskap och servade och tog hand om de kunder som ringde, dag ut och dag in. Det var alltid sorligt runt henne, eftersom att alla satt så tätt inpå varandra, så det fanns ingen privat sfär att tala om. Arbetsdagarna var långa, lönen låg  och för att ens ha råd att betala hyran och andra räkningar som skulle betalas, + ha råd med mat till både sig själv och sin lilla son/dotter, var hon tvungen att jobba extra några kvällar i veckan eller helger, då som städare. Barnets morföräldrar fick ofta hämta barnet på dagis, eftersom att mamman sällan hade slutat jobba när dagiset stängde. När mamma väl kom hem blev det ofta fryst färdigmat eller liknande, trots att hon var väl medveten om att hon borde laga "riktig mat", inte minst för barnets skull, men hon orkade helt enkelt inte efter de långa arbetsdagarna.

Det här tror jag är långt ifrån något ovanligt. Tror det förekommer väldigt ofta att framförallt ensamstående föräldrar får slita hårt för att över huvud taget få vardagen, ekonomi och livspusslet i stort att gå ihop.

Att den här unga mamman bodde i en förort var heller ingen slump. I förorterna finns ofta miljonprojekt, många små lägenheter, ofta staplade på varandra i höghuskomplex. Hyran är relativt låg och därför hamnar dessa låginkomsttagare där. Vissa trivs säkerligen där, men många vill bort därifrån, men utan pengar går det inte, hur mycket man än vill.

Att arbetsdagarna är långa och lönen låg är inte heller någon slump, men vilka blir lidande? Barnet och mamman själv, så klart. Barnet, som ser dagispersonalen mer än det ser sin egen mamma. Det gäller att gå upp tidigt på morgonen, äta frukost och åka till dagis, för att stanna där hela dagen, komma hem sent på kvällen, äta litegrann, i bästa fall se något på TV tillsammans med mamma och sedan sova. Mamman i sin tur, som har lika långa  t.o.m. längre dagar, än barnet, eftersom hon ska sköta hus och hem utöver att arbeta och ta hand om sitt barn. de långa arbetsdagarna tär på hennes psyke och jag blir inte ett dugg förvånad om hon en vacker, eller ful för den delen, dag kraschar, faller, inte orkar mer. När hon faller, då faller hon hårt, för då har hon kämpat och slititt i samma hjulspår, år efter år, dag efter dag, till den yttersta randen av vad henes kropp och själ klarar av. En dag går det inte längre. Hon är troligtvis medveten om detta redan innan det händer, men hon känner sig maktlös till förändring, maktlös inför sitt eget liv. Det bara rullar på och hon vet inte vad eller hur hon ska göra för att ändra på det. Så hon håller krampaktigt fast vid sitt jobb, trots de dåliga arbetsförhållandena, för det är trots allt ett jobb. Ett jobb som bringar inkomst i form av pengar. Pengar, som behövs för att hon ska klara av att ta hand om både sig själv och sitt lilla barn.

Samtidigt finns det högt uppsatta chefer, VD'er, idrottsstjärnor, artister etc. som tjänar flera hundra tusen i månaden, ja, nästan miljoner om dagen om det är på en riktigt hög nivå. De gottar sig i lyxvillor eller lägenheter med topprenoverade kök och badrum, gigantiska ytor, både inomhus och utomhus, privata swimingpooler, lyxbilar, klänningar, skjortor, kavajer och skor som vida överstiger en hel månadslön för människor som den ensamstående mamman ovan. Det är fina middagar på fina restauranger, champagne, resor i busnies class, på lyxhotell med all inclusive, dyra paraplydrinkar, jakuzi på den egna terassen och ja, gennomgående lyx i stort.

Visst ska dessa världstjändisar ha en hel del för att de har nått dit de har gjort. Vägen dit har ofta varit lång och sällan spikrak. De har fått kämpa, men varit väldigt målinriktade och hela tiden vetat vad de vill göra och var de vill nå. Dit har de också nått. Det ska de ha cred för och det ska belönas, det tycker jag absolut, men det kan finnas gränser för till vilken grad. Att tjäna flera hundra tusen i månaden, det är så onödigt mycket pengar. Efter ett år har de så att de lätt skulle klara sig livet ut. Efter fem-tio år finns det tillräckligt med kapital för att försörja barn och barnbarn.

Visst, det kan vara något att sträva efter, ekonomiskt oberoende, men tänk vad alla dessa pengar skulle kunna göra för sådana som har det kämpigt, som den ensamstående mamman ovan? Tänk hur bara 1/10 av månadslönen hos en idrottsstjärna eller högt uppsatt chef skulle förändra tillvaron hos den ensamstående mamman radikalt. Tänk hur många fattiga som skulle kunna få tak över huvudet, mat på bordet och rena lakan att sova mellan för, vad som i chefernas värld bara är, småpengar?

Världen är så orättvis ibland. Vissa har hur mycket pengar som helst och behöver inte brkymra sig ett dyft om hur man ska klara sig, medan andra får kämpa och slita som djur för att ens överleva.

Tänk om tillgångarna hade varit lite mer jämnt fördelade? Cheferna och idrottsstjärnorna skulle fortfarande ha det väldigt bra ställt, samtidigt som ensamstående mammor, fattiga människor över hela världen etc. skulle få en betydligt drägligare tillvaro.

Jag säger inte att pengar löser allt, för det gör det inte, men det underlättar något enormt. Sedan finns det så klart andra aspekter i det här också, pengamissbruk etc. men jag själv hade gärna tagit emot säg 25 000kr/mån i ett antal år framöver. Det hade räckt. då hade jag klarat mig utan att behöva bekymra mig om och känna pressen av att skaffa ett jobb. Jag hade givetvuis fortfarande velat ha ett jobb, ha något att göra, men den där pressen hade inte varit lika stor, för även om jag då inte hade ett jobb så skulle jag ändå klara mig. Inte leva lyxliv, men definitivt klarat av vardagen med alla dess utgifter utan några problem.

Nu har jag inte de där 25 000kr/mån, men jag har något annat. Jag har en familj som jag älskar och som älskar mig, världens finaste sambo, finaste vännerna på denna jord och en tillvaro jag trots allt trivs ganska bra med. Äkta kärlek kan aldrig köpas för pengar och därför tror jag att jag med stor sannolikhet är lyckligare än en ensamstående miljonär utan varken familj eller vänner. Pengar betyder mycket, men kärlek är det finaste och mest dyrbara vi har. Så ta hand om varandra där ute, ge varandra en extra kram och tveka inte att berätta hur mycket de betyder för er.

Med de orden signar jag ut för idag.


Kommentarer
Postat av: NICOLE

Många kloka ord där! Pengar ger en inte de värdefullaste sakerna men det underlättar, som du skriver. Och man kan ha strävan efter att få så mycket som möjligt, men mycket kan hända på vägen..

SV Finns många speciella dagar ;) T ex 1 mars är det krama en bibliotekarie-dagen ;D

Hörru dudu då får du skärpa dig med hävdandet, det är snyggt ;D

detsamma haha kram påreee

2015-01-23 @ 10:51:53
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: ♀ THE REVOLT ♀

Ditt exempel från kursboken tror jag faktiskt många känner igen sig i. Jag gör inte det, men tror att det finns många andra som gör det.

Pengar gör en inte lyckligast i världen nej, men de underlättar vardagen betydligt. Så att säga att pengar inte är viktigt, är att neka sanningen. Pengar är väldigt viktigt. Bra inlägg!

Jag ser att du har lite av ett socialistiskt tänk. Jag tycker också att man borde fördela om pengarna. Dock kan jag ibland tycka att man omfördelar pengarna fel. Man tar från fel personer och ger fel personer.

svar: Jo, de kunde svenska, men asså hon ville säga det på turkiska. Fast asså det var inte bara killar, egentligen var det tjejerna (som var hennes vänner) som hon ville säga håll käften till ... Fast det blev ju inte håll käften utan annat xD

2015-01-23 @ 11:54:51
URL: http://TheRevolt.blogg.se
Postat av: emelie andersson

Precis som du säger så underlättar pengar i vardagen men det ger ändå inte allt. Tycker det är synd att man är så beroende av pengar som man är, vissa mer och vissa mindre. men för att kunna klara sig och köpa sånna saker som man vill ha och bli lycklig av kräver ju pengar.
Däremot finns det inget mer värdefullt än sin familj och vänner, de kommer alltid ta hem de störta priset.

sv: Tack så mycket för frågorna :D

Nej det är ju inte det, men det gäller att vinna över den och tillslut kommer den inte besöka en lika ofta. Är man envis så är man ;)

Oftast ger jag ju dem en chans men om de ber mig att besöka sin blogg och söker en massa kommentarer så kan jag faktiskt ta bort kommentaren.

Desamma till dig :D

2015-01-23 @ 12:25:21
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Tina

Sv: nej jag vet inte vad goalbol är, vad är de?:)
Usch då, då fick du en rejäl smäll på handen! Hur är de med handen nu då?:/
Jag vet inte varför jag fått ögoninflammation så tätt inpå varandra på senaste tiden! Men kan säga att jag är väldigt trött på det! Det gör så ont och är så irriterande! Ja jag hade kortison ögonsalva innan med men de hjälpte inte så mycket så nu har jag fått de starkaste dropparna man kan ha typ som en ögonläkare skrivit ut till mig! De är så starka så de gör ont när jag tar i de i ögat! Hoppas det försvinner nu snart!:(
Ja jag är med en riktig kaffekärring:) Haha!:)

Har du några planer i helgen eller?:)

2015-01-23 @ 13:00:48
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se
Postat av: Life of Johanna

tycker du sammanfattar det bra slutet, pengar är inte allt, familj, vänner krälek är viktigare! :)

rå potatis är ju hur gott som helst, hur kan man inte gilla det... haha bar då blir det mer till mig.

Skönt din hand är bättre! Det gillas!

Nej vet, vi fick med kämpa, fast jag spela fotboll, men damer kommer inte högt på listan, så vi hade med skumma tider och träna på inomhus.

2015-01-23 @ 14:30:08
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: Jessy

SV; Ja benet och ligger redan efter med pluggandet för att jag varit hos läkaren osv och så jobbar jag ju samtidigt med. Och så blev jag dumpad igår och vi skulle haft ett år idag och ja skit, mycket som trycker ner mig just nu.
Ja skönt om när man kan ha andra saker och koncentrera sig på så man inte stänger inne sig själv, har jag gjort för många gånger och det har inte alltid slutat så bra..
Jag tar tabletter mot det som dom inte ens är 100% att de kommer hjälpa, ska ta dom i tio dagar och är inne på min tredje.

2015-01-23 @ 14:49:53
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Erika

Första meningen sa typ allt, så sant!

sv. Jag hoppas verkligen att jag klarat omtentan, det vore konstigt om jag inte gjort det :)

2015-01-23 @ 16:07:17
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: danten89

Jag kör gärna på vinter nu och sen får värmen och våren komma.
Jag tycker inte man ska stressa.
Varför ska det redan bli april och sol och varmt?
Vi lever väl här och nu och idag? :)

Det finns ingen människa på jorden som är den andra lik, man kan likna varann och ha samma drag, men alla är vi olika, därutav unika.

Freak är galning.
Jag anser ingen vara en galning bara för man är en samlare av en viss typ av saker.
Vissa samlar på saker, andra på annat.

Jag anser inte att behöver nämna något om dejten mer än att det är en dejt, det tar tid för en relation att växa. Det kan dröja och det kan gå fort. Men inte ska man skriva en massa om det till en början osv. Man ska låta det ta tid =)

Händer i din helg? :D

Hoppas du får en toppenhelg.

2015-01-23 @ 16:40:44
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: danten89

Därav är det så viktigt att vi har våra sociala skyddsnät, så som Försäkringskassan och olika bidrag, tänker främst på sjukersättning osv. Den dagen hon skulle falla, skulle samhället finnas där, för hon har troligtvis betalat skatt på ett eller annat sätt. Skatt går ju till samhället och tillbaka till invånarna.

Jag kan säga att man behöver inte alls vara högutbildad för att tjäna pengar. Man kan tjäna pengar på Internet, easy as it gets. Youtube, bloggar osv. Överallt kan du tjäna pengar.
Jag fick min första lön från Youtube under fredagen, och det var första månaden jag på riktigt gick in för att tjäna lite extra där. ;)

Att du inte sa det då?
Men vad för sorts freak kallade han sig då?
Jag menar överallt där jag kollar efter Disney, är ju ett stort fan av Disney, nörd som jag är. Alla kallar sig samlare, collector, fan, nerd, nörd.. ;)

Man kan längta, men jag ser hellre tillbaka på sommaren som var, den var ju den varmaste någonsin nästan i hela världen. Tacka klimatförändringarna för det ;)

Nej men så fort man träffar någon, ska man inte outa om det. Känner flera som bara skriker ut överallt, att dem är superkära efter en date osv.
Fungerar inte riktigt så.

Sitter här på jobbet. Andra jobbnatten, klockan 7 får jag gå hem och krypa i säng. Annars kommer morfar och kollar på LHC's bortamatch på lördagen och först ska han bjuda på mat. Plus att söndagen ska gå åt till film och serier :D

2015-01-24 @ 05:13:29
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV Det här är asgott :) Inte alls så tungt som det kan vara utan det känns bra att äta det.

Nej man ska inte göra det haha det ger en dum känsla haha.
Tack detsamma! =) Hockey? Det blir det här!

2015-01-24 @ 12:25:39
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Denise

Riktigt bra skrivet! :)

2015-01-25 @ 13:58:44
URL: http://flingans.nu
Postat av: MartinaOlsson

sv; tack! ja det är ju ett måste nu i den här kylan i alla fall, haha :)

2015-01-25 @ 14:48:56
URL: http://martinaolsson.myshowroom.se
Postat av: LIENE

sv: Ja, det är bra :)

2015-01-26 @ 09:42:02
URL: http://liene.blogg.se
Postat av: Jessy

sv; åh, va tråkigt :( Förstår att du saknar honom!
Ja men precis, håller med dig. Men vill ändå klara det nu när jag har börjat igen och har chansen att fixa till det liksom..
Åh, va fint skrivet av dig och är så sant så, haha fällde en tår nästan haha! Tack så jätte mycket!

2015-01-27 @ 10:18:05
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Joy Malou Schubert

Intressant inlägg! Jag tänker som du. Pengar är inte allt, men ett stöd i vardagen. Utan pengar kan man tyvärr inte överleva, om man tänker på att det ger en skydd och mat t.ex.. Men precis som du avslutar inlägget, den kärlek du bär med dig överallt kan inte köpas för pengar och det är ovärderligt. Jag känner så också, för de jag älskar. Fint, Johan! Hoppas allt är bra med dig. Önskar dig allt gott. Kram

SVAR: Tack! Ta hand om dig med :))

2015-01-28 @ 18:48:25
URL: http://nicolinda.blogg.se/
Postat av: nicolinda.blogg.se

SVAR: Visst! Så är det. Jag är glad att jag märker mina framsteg, inte lätt alla gånger :)

Jag håller med dig, indeed! Intressant inlägg du skrev där. Jag önskar dig en fortsatt underbar vecka. Tack, detsamma! Kram

2015-02-02 @ 13:47:25
URL: http://nicolinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: