Vikt och kroppsideal

Tid: 23:24:00
Datum: 2015-01-14
Kategori: Allmänt

Vikt är något jag egentligen inte tycker man ska lägga för stor vikt vid, dåligt skämt...

du är fin som du är, oavsett hur du ser ut, kroppsform, gener, om du har lätt att gå upp i vikt eller om du har svårt att gå upp i vikt. Pinnsmal eller med lite mer former, du är du, ingen annan är som du och du är unik för den du är.

Rickard Olsson skruvade doc in sig i ett resonemang om det där i något avsnitt av Vem vet mest, där han sa att "om du är unik för den du är, då är alla unika för de som de är, och då är det inte unikt att vara unik för den man är". Tänk på det ni...

I vilket fall matas vi ständigt med kroppsideal, vad vi bör/ska äta för att få en önskvärd kropp, för att vi ska se ut som fotomodeller hela bunten.

Media har ett enormt inflytande här och många, många, särskilt ungdomar, som är mitt i sitt identitetssökande, mitt i allt vad ungdomen har att erbjuda, tror jag lätt går i fällan som media mer eller mindre gillrar åt oss. "Du ska se ut som tjejerna och killarna i tidningarna, annars har du misslyckats". Det här har säkerligen lett till ätstörningar, kroppsfixeringar osv. både en och tjugo gånger, men vad är det egentligen att sträva efter? Måste hyn vara sådär perfekt frisk och levande? Måste håret glänsa och flyga i vinden? Måste tänderna vara kritvita? Måste magen vara platt och helst vältränad? Måste brösten vara perfekt rundade och ha rätt storlek?

Om svaret är "ja" på allt eller något av detta, ställ dig då frågan...
...För vem är det så viktigt? Gör jag det här för mig själv eller för min omgivning?

De flesta, för att inte säga alla, kommer säkerligen att påstå att man gör det för sin egen skull, för att man vill se fin ut och för att man mår bättre av det. Men gör man verkligen det?

Ja, alla är ju olika, så jag kan omöjligt svara för alla, men i mina ögon, i min värld, är det definitivt inte värt det. För, som Rickard Olsson sa, om alla skulle se ut som de där fotomodellerna, då skulle man inte vara unik längre. Då skulle det vara normalt att se ut så och idealen för hur man då skulle se ut skulle troligtvis ändras med tiden till något helt annat. så nej, i min värld är alla fina precis som de är. Alla de där kantstötheterna man har, kanske en kroppsdel eller egenskap man är mindre nöjd med hos sig själv, de är ändå en del av den du är. Den tillhör dig, gör dig till precis den fina och fantastiska människa du faktiskt är. Så, var nöjd med di själv, allt behöver inte vara så "perfekt" som idealen framställs, det är de små kantstöttheterna som är det fina i kråksången.

Det finns en sida eller grupp på Facebook som heter "För mig, är du perfekt". Den träffar mitt i prick tycker jag. Alla är inte perfekta utifrån idealen, men det betyder inte att man är misslyckad för det. tvärtom. Tänk på det...

I vilket fall, efter denna oerhört långa ingress, som visst blev majoriteten av det här inlägget, har jag alltid varit den där tändstickssmala killen och har alltid velat väga mer än jag har gjort.

Jag minns inte hur lång jag var när jag var tretton, men jag vet att jag då vägde 35kg. 35kg är ingenting. Det slänger jag upp i luften hur lätt som helst numera.
Emma sa någon gång, när vi tittade på gamla filmer, att det såg ut som jag hade kycklingben, så smala var de.
Linda har sagt att när hon såg mig första gången trodde hon att jag skulle gå av, så smal var jag. då var jag nästan tjugoett och vägdde runt 59-60kg.

Dessförinnan låg jag och harvade där runt 55kg hela högstadiet, efter både en längd och viktexplossion någon gång i slutet av sexan-början av sjuan. Sedan gick jag upp till runt 58kg under året i Stockholm, låg kvar där under hela gymnasiet och sedan började jag i landslaget.

Jag är inget muskelberg idag, men jämför man mig då, när jag började i landslaget 2010, med nu, drygt fyra år senare så är det en enorm skillnad. Då låg jag på runt 60-61kg. Sedan gic jag upp till 68kg på några år med mycket träning. +8kg är väldigt mycket för en sådan som mig, men sedan har jag legat fast där på 68kg. Tills jag vägde mig hos mamma och pappa nu ikväll.

Plötsligt visade vågen 74,5kg! Så högt har jag aldrig legat. Lite av den viktökningen ligger säkerligen i all julmat och onyttigheter under jul, så lite av kilona kommer jag nog att tappa nu när träningen kommer igång ordentligt igen, men det är ändå en rejäl uppgång och det känns oerhört bra med tanke på hur svårt jag har haft att gå upp i vikt under alla år. Det har inte spelat någon roll hur mycket jag har ätit, jag har inte gått upp eller ner många gram ändå.

Varför har jag då nu plötsligt börjat öka i vikt?
Ja, en stor del ligger så klart i all träning i kombination med att äta rätt, men jag har egentligen inte ändrat min kost nämnvärt det senaste året. Det enda nya jag har testat är lite olika bars efter i huvudsak styrkepassen, för att få i mig lite extra protein.

Det var först Goodlife, som är riktigt goda, väger 50g/st och innehåller ca 193 kcal, fördelat på 16g protein och 20g kolhydrater. Väldigt goda och lättätna bars.

Maxim är en betydligt tyngre bar, 80g/st, och Jennifer gillade de inte alls. De är inte alls lika söta, men det beror på att proteinhalten är så hög, hela 43g och en kolhydrathalt på bara 11g.

I övrigt har jag alltid varit väldigt skeptisk till alla typer av pulver och annat, men nu har jag testat ett proteinpulver som jag faktiskt fick tips om här på bloggen för något år sedan. Det skulle smaka som choklapudding och ja, det gör det faktiskt. Gourmet pro smakar lite mindre sött än vanlig chokladpudding, men grymt gott, funkar utmärkt att blanda i vatten, vilket långt ifrån alla pulver gör, och blandar sig väldigt bra. Gott som tusan är det faktiskt om jag får säga det själv och en servering innehåller bara 108 kcal, 24g protein och 1,3g kolhydrater. Inte det tyngsta proteinpulvret som finns, men det är riktigt gott och det ger i de här sammanhangen många pluspoäng. Dessutom mycket nyttigare än vanlig chokladpudding.

Slutligen har jag även testat Mutant mass, som är en gainer, vilket är en sammansättning av kolhydrater, fett och protein och är inriktat just på personer som har svårt att gå upp i vikt. Av de här fyra aderade produkterna till mitt vanliga kaloriintag så är det här med stor sannolikhet det som mest bidragit till min ökade vikt.
En servering är här egentligen på fyra skopor, ca 2dl, som ska blandas med 6-7dl vätska, men för min del har det räckt med halva doseringar, två skopor, ca 1dl, som jag har blandat med 5dl vatten. Det innehåller här hela 530kcal, 7g fett, 91g kolhydrater, där 19g är sockerarter, och 26g protein. Mycket socker, kolhydrater och väldigt energitätt, dessutom väldigt sött, så supergott är det ju inte, proteinpulvret är mycket godare, men det här har ganska säkert bidragit till min ökade vikt, så jag är nöjd. Alternativet hade varit att äta ännu mer än jag redan gör, tycker redan att jag äter mycket, så det här är ett enklare sätt att öka i vikt och muskelmassa, även om jag måste erkänna att jag var skeptisk innan jag testade.

Ja, det här går kanske rakt emot vad jag argumenterade för i ingressen av det här inlägget, att vara nöjd med sig själv och den man är, det kan jag kanske delvis hålla med om, men det finns olika grader av allting. Så länge man inte på ett sjukligt sätt engagerar sig i det eller går in för det så är det okej. Det jag nämner ovan är bara kompletteringar till en varierad kost. Skulle jag helt frångå den varierade vanliga kosten och enbart levt på de fyra produkterna ovan, då hade jag varit väldigt snett ute...


Kommentarer
Postat av: Sofie

Jag kämpar på, jag gör det för att må bättre psykiskt och för att gå ner lite i vikt. :) Jasg tänker kämpa den här gången.
Tack för ett grymt inlägg!

2015-01-15 @ 10:10:00
URL: http://frozentwilight.blogg.se
Postat av: Jessy

SV; Ja okej haha :D

2015-01-16 @ 17:30:35
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: NICOLE

Bra inlägg! :) Det här har vi ju pratat om en del så du vet nog vad jag tycker om ämnet också :)
Förut hade jag en grej med mig själv att jag absolut inte fick gå över en viss siffra på vågen. Nu har jag spräckt den men känner bara att det ÄR okej. Så skönt =) för vem ska säga till mig att det inte är det? Trivs jag är ju det bra haha
SV: tack snälla :D
Vad bra att det blev bättre! Nu får du se till att hålla dig frisk hela året, nu har du gjort ditt :D Men ingefära, riv bara ner lite i vatten och sen tillsammans med något annat då känner du inte den :) Det är ett supersätt att hålla sig frisk på :)

2015-01-16 @ 17:48:28
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erika

Bra inlägg! Man ska vara nöjd med sig själv :)

sv. Tack, det hoppas jag också!
Ne, jag tog studenten -13, efter det läste jag en kort kurs på komvux och sedan jobbade jag hela vårterminen -14 för att sedan hoppa på förskollärarutbildningen nu hösten -14 :)

2015-01-16 @ 18:31:31
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: danten89

Visst skiljer det sig.
Men vem vill vara ett freak? ;)
Hahah.
Inte jag iallafall.

Usch, har med varit sjuk mer de senaste året än vanligt.
Kan nog vara att vi människor snart inte ska vandra på denna jord?
Vi blir sjukare, vi tär på miljön och vi tar det som inte egentligen är vårt.. :/

Vet inte.. för jag glömde bort tid och rum? Och bara var? ;)

Lugnt här i helgen.. små planer bara :)

Hur mår du annars då? =)

Jag är så kluven till kroppsideal. Även om man har en ätstörning, eller går upp i vikt fort en tid i livet, så är man fortfarande unik och perfekt? Eller? Man blir ofta ett offer bara för man har en ätstörning eller är en tjockis?
Varför är det så?
Varför får inte Barbie vara pinnsmal? Menar vanliga dockor är ju små och lite trinda..
Man borde fokusera på annat...

2015-01-16 @ 19:02:16
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: MartinaOlsson

sv; ja som tur är så är det ju faktiskt så! vad härligt, jajamen det är bara bra med mig :)

2015-01-16 @ 19:29:30
URL: http://martinaolsson.myshowroom.se
Postat av: emelie andersson

bra och viktigt inlägg!

sv: Ja det är ju det, och vissa dagar är sämre än andra. Asså det är inte bara att jag är nervös, utan det blandas med ångest. Och det blir liksom inte riktigt hanterbart alltid då. Jag försöker så gott det går.

Jajamen men det är rätt tänkt. Dock är det inte så många som tänker så. Har varit med om att folk frågar vad jag har gjort under dagen när t.o.m. mitt senaste inlägg handlar om just hela dagen. Så irriterande.

Tack så mycket och desamma till dig! :)

2015-01-16 @ 21:46:56
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Susanna

Tycker också det där "för mig är du perfekt" är bra, för personer man tycker om blir ju ofta perfekta just för att man gillar dem :)

sv: Haha ja det var ingen höjdare att åka så långt, första gången jag gjort det. Men åker man 2 veckor kan det kännas värt det i alla fall :)

Kommer inte ihåg alla delar exakt, men själv gillade jag samhällsfilosofin bäst i kursen för det var inte lika flummigt haha, blev nästan lite som samhällskunskap.

Tror bara att uppkopplingen är dålig generellt i Thailand, står på resebolagens hemsidor t.o.m. till typ Spanien att det inte är lika bra som i Sverige. Men vi gissar på att det krånglade mest när mycket folk använde samtidigt för det var mest på kvällen

2015-01-17 @ 09:50:21
URL: http://suslife.webblogg.se/
Postat av: LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Svar: Ja, alla tycker ju olika. Själv hatar jag svenska serier och filmer (förutom kriminalare) :)

Försökte läsa ditt inlägg igen, men det är alldeles för mycket text på alldeles för liten yta för att jag ska kunna koncentrera mig. Får ta igen all läsning när jag mår lite bättre och kan koncentrera mig på lite mindre och längre texter. :)

2015-01-17 @ 15:32:42
URL: http://babustylee.webblogg.se
Postat av: Life of Johanna

Jätte bra inlägg och det är intressant att du som kille lyfter det. Det gör det ännu viktigare. För jag tror många tjejer gör det för duga för killar. Men man är fin som man är.

Förstår du är glad över din vikt uppgång, jag har haft samma bekymmer som dig och inte blev det bättre av att få en ätstörning! Men jag hoppas få behålla några av de gravidkilon jag har fått nu.

Haha nejdå, det är inte för tidigt för semlor, bara 1månad till fettisdagen, så man får ju hinna äta lite innan :)

2015-01-17 @ 19:48:35
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: sandra

Riktigt bra inlägg! :)
Jag tror jag har fastnat i de där idealet om hur en kvinna ska se ut. Jag är jätte missnöjd med min kropp och gör allt för att gå ner i vikt! /: men för mig handlar det också om att jag var väldigt smal tidigare och nu gått upp så pass mycket att jag inte alls trivs i min egen kropp..

sv: ja det har du rätt i, hon kommer alltid finnas i våra hjärtan.

2015-01-18 @ 10:25:20
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: ♀ THE REVOLT ♀

"I vilket fall, efter denna oerhört långa ingress, som visst blev majoriteten av det här inlägget" hahaha asså denna tyckte jag var kul xD

Btw, tänkvärt inlägg! I like, speciellt det där citatet som du syftar till i början men unik. Det är bra med lite tankeställare här och där i inlägget ^^

2015-01-18 @ 12:29:46
URL: http://TheRevolt.blogg.se
Postat av: Tina

Bra text! :)

Sv: ja lägenhet är så otroligt svårt att få idag! Känns inte som det finns en enda ledig!! Ja jag måste köpa nya träningsskor, jan få så ont i hälssenerna när jag springer, måste hitta ett par bra!
Usch vad jobbigt att vara skadad i 2 år!


Jo det gick bra att gå upp tidigt efter nyår och allt! Och maten på revyn var underbar! Hoppas revyn du gick på var bra och de var bra mat!:)

Skönt att du är frisk nu, du var sjuk så länge!:)

Hoppas du haft en fin helg!

Ha det!:)

2015-01-18 @ 13:43:17
URL: http://lifelivelaughlove.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: