Vi håller på att jobba ihjäl oss

Tid: 14:36:00
Datum: 2015-03-23
Kategori: Allmänt

Sanna Lundell skrev för ett tag sedan en väldigt bra artikel i Aftonbladet om att vi i Sverige håller på att jobba ihjäl oss. Väldigt bra och träffsäkert tycker jag. håller med till 100%. här nedan har ni artikeln, läs och begrunda. Är de där pengarna som de där extra arbetstimmarna idag innebär värt det i slutänden?

"Äntligen har vi börjat fatta att arbetslinjen, arbete som högsta och enda mål och absolut främsta sättet att skapa egenvärde, är en bluff. En rakt igenom skadlig bluff dessutom.

Vår tids värsta folksjukdom är stress. Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken hos kvinnor mellan 20 och 40 år. Utmattningssyndrom ligger bakom merparten av dessa sjukskrivningar.

Kvinnodominerade yrken, där den anställda ansvarar för och vårdar andra människor, är värst drabbade. Det beror troligtvis på de nedskärningar och ”effektiviseringar” som genomförts under de senaste åren. Gps-sändare på hemtjänstpersonal, krav på att logga in och ut hos vårdtagare, att klämma in så många ärenden som möjligt, den totala bristen på personalinflytande, omänsklig arbets­belastning. Ja, listan kan göras lång på vad vår vård- och omsorgspersonal får stå ut med.

Efter att ha drabbats av utmattningssyndrom väntar nästan alltid en lång sjukskrivning. Det är oklart om man någonsin igen kommer att kunna återvända till det jobb man hade innan man kraschade. Långvarig stress leder – utöver ett privat helvete – till ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, depression, ångest, självmord och cancer.

Vi håller på att jobba ihjäl oss helt enkelt. Helt i onödan.

Med den tekniska utveckling som skett under de senaste decennierna så borde vi enligt tidsexperten och fysikprofessorn Bodil Jönsson bara arbeta två timmar om dagen. I relation till hur produktiva vi har blivit sedan 1970-talet så är det ologiskt att vi fortsätter att arbeta våra åtta timmar om dagen, standard sedan 1901. Det är hög tid att vi gör en ordentlig etisk och moralisk inventering av varför vi värderar arbete högre än något annat. Det är arbetet som identi­fierar oss, som ger oss makt, som ger oss möjlighet till att uppleva egenvärde tror vi. Varför då? Varför är vi fortfarande så pumpade med lutherska ideal? Vem vinner egent­ligen på den här inställningen?

Nu har i alla fall några börjat fatta att vi faktiskt har mer att vinna på låta de anställda arbeta kortare dagar. Som operationsavdelningen på Mölndals sjukhus.

Ledningen insåg allvaret när sjuksköterskor flydde till andra jobb för att de inte pallade det vansinniga tempot. De anställda jublar över kortare arbetsdag. Och förhoppningsvis får sjukhuset behålla sina sjuksköterskor och slipper se dem insjukna i stressrelaterade sjukdomar som medför långa sjukskrivningar.

Mölndal verkar överlag ha smartare arbetsgivare med sundare värderingar än resten av landet. Redan 2002 fattade Toyota center i Mölndal att sex timmars arbetsdag förmodligen skulle förbättra deras resultat. I stället för att bygga ut verkstaden gjordes schemat om till tvåskift. Resultatet blev färre sjukskrivningar och ökad vinst. En klassisk win-win helt enkelt. Hur långt ska det behöva gå innan resten av oss fattar?"

Artikeln har ni här.

Klockrent skrivet tycker jag! Jobb är inte allt här i världen. Den egna hälsan borde gå före, för man har bara en kropp och den måste man ta hand om. Prioriterar man ner sig själv hela tiden, sätter arbetet främst varje dag, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, då kraschar man till slut och när mann kraschar, när man blir sjukskriven p.g.a. utmattningssyndrom, då tar någon annan ens plats man hade innan man föll. För en själv är det som sagt inte ens säkert att man någon gång kommer tillbaka till arbetet. Borde inte varningsklockorna ringa då?

Varför kör vi bara på utan att se till vårt eget bästa? Varför är det så vanligt att vi sätter arbetet och prestationen där framför vår egen hälsa? Ser man det svart på vitt är det ju helt befängt att vi lever såhär. Jag vet att livsstil, uppfostran, värderingar osv. spelar in på hur man lever sitt liv, men i min värld är det glasklart. Jag tänker då inte jobba ihjäl mig med min egen hälsa som insats, aldrig!


Kommentarer
Postat av: Sandra

Det där är en riktigt bra artikel! Jag som jobbar inom barnomsorgen får utstå mycket stress och långa dagar med dåligt betalt. Jag skulle gärna jobba 6 timmar om dagen istället för 8 men bara om man fick samma lön, annars skulle ekonomin inte gå ihop tyvärr. Många av mina kollegor är på väg att gå in i väggen och jag är rädd att man en vacker dag hamnar i den situationen själv :(

Sv: aha, där ser man :) kul att han tyckte matchen och stämningen var bra :)

2015-03-23 @ 17:30:17
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Alice

Pratade om detta med en vän för inte så längesen, det är sjukt vad det jobbas. Man vaknar, drar till jobbet, åker hem och hinner knappt varva ner innan det ska sovas å sen upp till jobbet igen. Vart tog livet vägen?

SV. Tycker dessutom kemin i Färjestad under denna säsong fattas helt. Galna obegripliga värvningar, som Shawn Lalonde, är grabben ens född att spela hockey? Han må vara vacker som en dag men de räcker tyvärr inte. Finnarna kom och som skyddsänglar.

Ja, jag tycker inte det finns någon rättvisa i att alla lag har chans till guldet i slutändan. Vad spelar man då för i grundserien? Något ska det väl ge att ligga i från start. Jag tror det blir mer action om det är fler sträck i tabellen som lagen vill över eller undvika. Som det är nu kan lagen chilla och glida genom hela säsongen med inställning "vi får ändå en andra chans". Det är inte sportsligt i mina ögon.

Jag tror KHK får det svårt, likt Rögle/Västerås. Det är dem som kommer ligga sist sen vid säsongen slut. Om de inte plötsligt lyckas flirta till sig en miljadär som pumpar in pengar i kassan.

Angående Leksand - malmö förstår jag att du är nervös. Följer det inte slaviskt men har förstått att det är en nagelbitare. Där känns det helt öppet, medans de är självklart att modo tar hästen. Där hade jag vågat satsa hela mitt sparkonto på modo.

2015-03-23 @ 21:56:49
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: emelie andersson

sv: Ja men det är nog jag med, jag tycker verkligen inte om att ringa :)

Min favoritsmoothies är väl mangosmoothie och jordgubb/banan smoothie :) Din då?

Okej, då får jag önska dig lycka till :) Hoppas att allt går vägen och att ni vinner :)

2015-03-24 @ 11:04:34
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Nathalie Tegelstam

Så bra artikel, verkligen!

2015-03-24 @ 11:14:05
URL: http://nathalievictoria.com
Postat av: danten89

Riktigt bra artikel.
Man bara jobbar på och det finns liksom ingen återvändsgränd till slut, förrän man väl står där och stupar..

Precis. Idrott ska vara kul och spännande men än ock på blodigt allvar, ibland, när det är viktiga matcher osv? ;)

Ja det handlar väl om det? :)

Vi får väl se, men jag tror ni grejar det.
Det borde bara vara att få pucken in i mål.
Vilket hästen har haft svårt med emot Modo :P
Tyvärr..

Hur mår du annars då?=)

2015-03-24 @ 13:45:36
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: NICOLE

Bra text =) Känner igen mig, eller inte mig själv men för folk i närheten. I stort sett är bara min släkt egenföretagare, och då gäller det att slita som fan. Men ja det borde ju finnas gränser tycker man. Och även om man inte har eget såklart. Negativ stress påverkar så.
SV: Ja den är bra =)
Nej verkligen inte. Lite rädsla att komma ut kanske också. Ja och testar man inte så får man inte veta men ja tyvärr drar sig många för det! När det är något ovant så.

Jodå det gick bra för dem. Men han har just fått tandställning samt att han var lite sjuk. Trots det gjorde han de flesta målen och blev matchens lirare och så =) Så vi var jäkligt stolta, han är så duktig :) Snart ser vi han i LHC får vi hoppas ;)

2015-03-24 @ 17:03:18
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erika

Jäkligt bra skrivit. Behövde läsa det här!

sv. Ja veckorna bara susar förbi! Det lät som att du kommer ha en himla bra vecka och det är väldigt smart att du börjar med tentan i tid.. för det gör aldrig jag, haha :)

2015-03-24 @ 18:03:04
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Erica

Svar: Nej, har aldrig hört om syntolkade filmer innan. Bara hörseltolkade. Hur fungerar syntolkade filmer?

Jag har också hört det om operationssjuksköterskorna i Mölndal. Hoppas att de inför något liknande i Stockholm med, hehe. :-)

2015-03-24 @ 19:50:08
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Ellen Gräntz

Intressant läsning!
sv: Ja, våren försvann där ett tag, men idag har vi haft fint väder hos mig i alla fall! Har dock varit inne och jobbat hela dagen, så har inte fått njuta så mycket av det tyvärr. Hoppas på lika fint väder imorgon på min ledig dag!
Sociologi är verkligen intressant, ja!

2015-03-24 @ 21:56:42
URL: http://ellengrantz.blogg.se/
Postat av: emelie andersson

Mycket sant i den texten. Känns som man bara jobbar och jobbar ibland.

sv: Haha nu vet du, finns ju dock i alla möjliga former. :)

Ja det beror ju på lite vad det handlar om tycker jag. Om det är långa och lite komplicerade grejer som man ska ta är det lättare att ringa men annars föredrar jag sms.

ja det stämmer, ser fram emot sommaren med en massa smoothie :)

2015-03-24 @ 22:44:11
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Susanna

Ja jag tycker också att det känns väldigt jobbigt, speciellt när de där timmarna ofta kan vara stressiga. Man jobbar mycket för att få pengar att spendera på fritiden, men fritiden minskar ju då haha. Men sånt kan man ju inte bara reglera över en dag, då kommer t.ex. andra yrkesgrupper och/eller andra länder att utvecklas snabbare o.s.v. Men visst vore det nog bra.

sv: Haha ja jag är inte 100% på vad det är exakt, men det innebär i alla fall att när en kamera tar bilden så "beskär" den en del om det inte är fullformat medan en MED fullformat får med hela bilden. Vilket dels gör att man kan gå närmare motivet vilket är bra på vissa sätt. Sen (om jag förstod rätt av de jag skrev med på forumet) eftersom den tar in mer av bilden tar den också in mer ljus vilket gör att den blir skarpare haha :P

2015-03-25 @ 16:26:15
URL: http://suslife.webblogg.se/
Postat av: Life of Johanna

Jätte bra artikel!

Nej de flesta killar är glada för de slipper föda barn :P

2015-03-26 @ 21:04:01
URL: http://lifeofjohanna.se
Postat av: NICOLE

SV: haha de siffrorna ställer jag aldrig alarm på :) Men ja man har väl något konstigt för sig på den punkten.
Haha skönt med en vilodag då =) Och gott med fika! Har haft sockerfritt mars, så snart kan jag också ta en fika om jag känner för det=)

Jag är väldigt tudelad i den här texten och i åsikterna. Visst är det aldrig bra att jobba ihjäl sig. Men jag har ju sett på så nära håll så jag tycker det är en bra drivenhet. Men det är ju 2015 nu, ett helt nytt tempo. Men nej, att bekosta hälsan på det är ju förstås inte bra. men man har ju ett val.

Det var en hockeykupp :)

2015-03-27 @ 10:23:25
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Kajsa-Stina

Det är verkligen helt sjukt vilket stressat samhälle vi lever i alltså. Det är så skrämmande att se hur hög utbrändheten är här i Sverige och även sjukskrivningarna. Verkligen ett varningstecken på att något inte står rätt till. Vet inte heller hur man ska få bukt med problemet heller. Hoppas på en bra lösning som funkar för alla för såhär kan det ju bara inte fortsätta som det gör nu faktiskt :(

2015-03-27 @ 19:05:52
URL: http://www.anorexinojag.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: