OS i Rio

Tid: 09:12:06
Datum: 2016-08-22
Kategori: Allmänt

Det finns nog de av er där ute som jublar nu när OS i Rio äntligen är över och all idrottshysteri lägger sig litegrann, men vissa av oss andra konstaterar det med en tår i ögat. OS är ändå något speciellt och även om jag inte har kunnat hålla mig lika up to date som tidigare via TV, p.g.a. MTG's rättigheter som man numera har framför SVT, så har tekniken ändå möjligjort ganska bra bevakning via radio och inte minst nyhetsappar. Dessutom ingår TV3 och TV10 i vårt grundutbud, så en hel del TV-tittande har det trots allt också blivit.

Det har varit ett bra OS för Sverige, bättre än i London sett till medaljskörden, men vissa besvikelser finns ändå och jag lider något oerhört med en sådan som Michel Tornéus. Killen var 1cm från ett brons i London, krigade för att ta sig till Rio, hoppade över IOK's kvalgräns under EM tidigare i sommar, men då blåste det 0,1m/s för mycket medvind, så hoppet godkändes inte som kvalhopp, trots att dett räckte för ett EM-silver. Han tvingades då till en extra nödtävling i Spanien för att över huvud taget kvala in till Rio och det lyckades han med. Ett kanonhopp på 8.44 bäddade för det, men väl i Rio tog det tvärstopp och hans 7.65 räckte inte ens för att ta sig till final. Fatta den! Att vara så extremt nära ett brons, sedan kriga som fan för att nå en ny chans, till slut, efter mycket om och men lyckas ta den chansen, men väl där stämmer ingenting. Hjärtat måste kännas som en sten i bröstet på honom och han ville nog mest bara gå och dö en stumd efter det där kvalet.

Samma sak med Sanna Kalur. Efter den där missen i Peking för åtta år sedan har hon krigat mot skadorna, övervunnit dem och med hela svenska folkets förväntningar på sina axlar tagit sig tillbaka hela vägen till en ny OS-start, men väl där sprang hon i tretton sekunder och sedan var det över. Efter åtta års kämpande. Det är så extremt små marginaler, men i Sannas fall är det ändå en bragd att hon över huvud taget stod där på startlinjen, det är stort och jag kan mycket väl förstå hennes delade känslor efter att det stod klart att hon blivit utslagen redan i kvalet. Surt som fan, ja, men ändå enormt stort att bara ha tagit sig dit.

Sista punkten för friidrotten så måste vi ju bara nämna Usain Bolt. Denne Usain Bolt. Oj, oj, oj säger jag bara!
Killen pallar trycket från hela världen och tar en ny trippel med guld både på 100m, 200m och 4x100m. Tre nya guld som kompletterar hans redan sex insamlade och utgör de sista pusselbitarna i hans trippeltrippel, tre OS-guld tre OS i rad. Han har alltså inte förlorat en enda OS-final, det är respekt om något!

Utöver friidrotten så måste vi ju också nämna Sara Sjösttröm. Hon pallar också trycket och tar det där guldet som hon var storfavorit till och som hon bara skulle ha. Dessutom blev det två medaljer till för Sara, som inte åker hem från Rio med en medalj, utan med tre!

Sedan överraskar Jenny Rissveds och tar guld i mountainbike. Vem hade trott det? Det är grymt stort och snacka om att ta chansen! SOK skickade en MTB-cyklist, det blev Jenny och så går hon och vinner hela skiten, wow!

Marcus Svensson var också galet nära ett guld. Tänk att det är så små marginaler att en bom på sista lerduvan, den sextonde av sexton ifinalskyttet, utgör skillnaden mellan guld och silver. Trots att det nu blev silver för Mackan så tycker jag att han ska vara grymt nöjd och det är väldigt kul att Sverige visar framfötterna i lite andra idrotter än bara de mest vanliga.

Jenny Fransson blev historisk med Sveriges första brons i brottning någonsin och ett dygn senare följde Sofia Matsson, som har haft, och väl fortfarande har, en knäskada, upp det och tog Sveriges andra medalj någonsin i brottning på damsidan. Stort!

Silver-Emma från Peking fortsätter att vara Silver-Emma efter et nytt silver här i Rio. Det var nära ett guld, men det blev ett silver och det är inte illa det heller, även om jag förstår Jag att hon gärna ville bli Guld-emma med hela svenska folket.

Golf har nu återigen införts som en OS-sport och där blev det också silver för en glödhet Henrik Stensson, som vann sin första major för ett tag sedan och som nästan var den högst rankade golfaren som deltog i Rio.

Till slut måste vi ju också bara nämna fotbollstjejerna. Det de mäktade med här kan mycket väl räcka till ett bragdguld senare i vinter. Aldrig trodde jag att de skulle slå ut USA i kvarten, ett USA som alltså har vunnit fyra av de fem senaste OS-turneringarna och aldrig missat en final. Nu gjorde de det, efter att Lisa Dahlkvist blev stor hjälte i straffläggningen. Det blev hon dubbelt upp, för i semifinalen var det dags igen, den här gången mot värdnationen Brasilien, som slog Sverige med hela 5-1 i gruppspelet. Nu var det 0-0 efter full tid, 0-0 efter 2x15min förlängning och det fick avgöras på straffar, precis som mot USA och vem var iskall där och satte den avgörande straffen för andra matchen i rad, om inte Lisa Dahlkvist. Må hända att Tyskland sedan vann finalen med 2-1, men ett OS-silver, wow, det är megastort!

Jag skrev att Rio blev ett bättre OS rent medaljmässigt än i London och här nedan har ni därför samtliga medaljer från de fem senaste sommar-OS'en.

Rio 2016

2 guld, 6 silver och 3 brons.

Guld
Sara Sjöström simning (100m fjäril)
Jenny Rissveds Cykel (Mountainbike)

Silver
Peder Fredricson Ridsport (Individuell hoppning)
Emma Johansson Cykel (Linjelopp)
Sara Sjöström Simning (200m fritt)
Henrik Stensson Golf
Marcus Svensson Skyte (Skeet)
Svenska fotbollslandslaget Fotboll (Dam)

Brons
Jenny Fransson Brottning (69kg)
Sofia Matsson Brottning (53kg)
Sara Sjöström Simning (100m fritt)

London 2012

1 guld, 4 silver och 5 brons

Guld
Fredrik Lööf/Max Salminen Segling (Starbåt)

Silver
Sara Algotsson Ridsport (Individuell fälttävlan)
Håkan Dalby Skytte (Dubbeltrap)
Lisa Nordén Triathlon
Svenska handbollslandslaget Hanboll (Herr)

Brons
Rasmus Myrgren Segling (Laser)
Johan Eurén Brottning (120kg)
Jimmy Lidberg Brottning (96kg)

Peking 2008

0 guld, 4 silver och 1 brons

Silver
Emma Johansson Cykel (Linjelopp)
Gustav Larsson Cykel (Tempolopp)
Thomas Johansson/Simon aspelin Tennis (Dubbel)
Rolf-göran Bengtsson Ridsport (Hoppning)

Brons
Anders Ekström/Fredrik Lööf Segling (Starbåt)

Aten 2004

4 guld, 2 silver och 1 brons

Guld
Carolina Klüft Friidrott (Sjukamp)
Stefan Holm Friidrott (Höjdhopp)
Christian Olsson Friidrott (Tresteg)
Henrik Nilsson/Markus Oscarsson Kanot (K2 1000m)

Silver
Ara Abrahamian Brottning (84kg)
Malin Baryard-Johnsson/Rolf-Göran Bengtsson/Peder Fredricson/Peter Eriksson Ridsport (Laghoppning)

Brons
Therese Torgersson/Vendela Zachrisson Segling (470)

Sydney 2000

4 guld, 5 silver och 3 brons

Guld
Mikael Ljungberg Brottning (97kg)
Lars Frölander Simning (100m fjäril)
Jonas Edman Skytte (Kortdistans liggande)
Pia Hansen Skytte (Dubbeltrap)

Silver
Jan-Ove Waldner Bordtennis (Singel herr)
Markus Oscarsson/Henrik Nilsson Kanot (K2 1000m)
Therese Alshammar Simning (50m fritt)
Therese Alshammar Simning (100m frit)
Svenska handbollslandslaget Handboll (Herr)

Brons
Kajsa Bergqvist Friidrott (Höjdhopp)
Fredrik Lööf Segling (Finjolle)
Louise Jöhncke/Therese Alshammar/Johanna Sjöberg/Anna-Karin Kammerling Simning (4x100m fritt)

Flest medaljer har vi alltså tagit under OS i Sydney, tolv medaljer, följt av Rio på elva, London på tio, Aten på sju och sämst gick det i Peking, där vi "bara" tog fem medaljer.

Flest guld har vi också i Sydney, men även i Aten, där vi tog fyra guld. I Rio blev det två guld, i London ett guld och i Peking blev det inga guld alls. Procentuellt sett var det alltså bäst utdelning i Aten, där 57% av alla medaljer vi tog var guld.

Blir vi lite genusinriktade så kan vi konstatera att 8/11 medaljer i Rio togs av kvinnor, bara 3 av män. I London var det bara 2/10 medaljer som togs av kvinnor, i Peking 1/5, Aten 1/7 och Sydney 5/12 medaljer. Det är alltså ganska tydligt att manliga svenska idrottare har presterat bättre under 2000-talets första tolv år, jämfört med kvinnliga, fram tills nu, där kvinnorna har en ordentlig övervikt jämfört med männen. Om det beror på att andra nationers herrar utvecklas snabbare än här i Sverige eller om förutsättningarna för kvinnliga idrottare har blivit mycket bättre och står sig väldigt bra jämfört med övriga världen vet jag inte, men helt klart så var det här kvinnornas OS.

All time placerar sig Sydney på plats tolv över antal medaljer, London strax bakom på plats tretton, Rio på plats sjutton, Aten på plats tjugotvå och Peking på plats tjugosex. Överlägset flest medaljer tog vi under OS i Stockholm 1912 och i Antwerpen åtta år senare, hela sextiofyra medaljer. I Stockholm var de fördelade på 24 guld, 24 silver och 16 brons och i Antwerpen på 19 guld, 20 silver och 25 brons. det ni!

Kommentarer
Postat av: sara

Jag tycker det är lite skönt att det nu är över, för din sambo har velat titta på det jämt typ ;) Men tycker det är kul att det gått bra och att det är så många medaljer har tagits av tjejer. Så kul :)

2016-08-22 @ 10:03:12
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Jennysen

Du glömde nämna att Peder Fredricsons häst var den enda att gå igenom hela OS utan att riva ett enda hinder. Detta av ca 75 starter från början. Iskallt! ;) Och då snackar vi alltså sex stycken omgångar. Dessutom har ridsporten i och med detta tagit medalj i 4 OS i rad :)

Sv: Ja, även brunch är ju så härligt att äta :)

2016-08-22 @ 10:11:49
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Frida

Tänk om en annan hade varit mer intresserad av sådan sport. Då hade jag följt det mer, men fy satan va bra dom Svenska tjejerna har varit i år. Lite grann har jag allt lyssnat när jag har råkat hamna på en sådan kanal som det har visats på. :)

Ja -09 låter väldigt nytt men det är det ju inte. Men det är roligt ändå, den förra bilen jag hade var en -91 så jag har ju föryngra mitt bilägande med hela 18 år och det är ju inte så illa då.
Ja måste säga att jag tycker det är riktigt bra ljud i bilen, vart glatt överraskad när jag höjde volymen på stereon faktiskt. :)

2016-08-22 @ 10:51:01
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Bambi

Blev så glad när jag hörde om de svenska tjejernas framgång :P

svar: Sant! Men samtidigt som det är nyttigt så hinner man inte känna av nyttigheten nå vidaRE förens det är dags att jobba igen och det är lite drygt.

2016-08-22 @ 10:59:44
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: Dan Thor

Det blev ju "bara" åtta medaljer i London ändå.. :)
Tre brons, fyra silver och ett guld.
Men ja detta har varit ett fantastiskt OS.
Många "missade" medaljer har det med blivit. Verkligen helt galet vad bra svenskarna ändå varit. Superhäftigt att få vara med.
Tycker dessutom TV3 och company, har skött det hela superbra. Med Carolina Klüft vid friidrotten och många bra experter, hade vi sett det på SVT hade vi fått se alla gamla vanliga ansikten osv :P

Ingen aning, frågade inte i detalj, hon berättade att hon skulle plugga till hösten och vara klar inom typ 2-3 år. Minns inte hundra :P
Men hon kanske bara skulle läsa lite psykologi? :P

Händer något spännande den kommande veckan? :)

2016-08-22 @ 14:44:18
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Jessica

Har inte riktigt följt OS, men det är så kul att vi fått så många medaljer!

Det är underbart haha :D

Jaa, det är många som använder ":p" och det är ju egentligen inte så farligt hehe ;)

Joo, sjukt jobbigt. När det var som värst så hörde jag i princip ingenting. Jobbigt som barn :/

2016-08-22 @ 15:22:54
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: NICOLE

Jag följde det inte alls men tyckte att det var roligt att det gick så bra för många, och främst Sarah faktiskt :) Hon är ju grym!
SV: Det gick hur bra som helst, måndagar 6-14 brukar gå på bra :) Imorgon har jag stängning och den dagen kan vara något segare ;)
Oj har det redan gått två år! Eller redan kanske jag inte ska säga då det känns som längre sen hahah! Men jaha så pass :) Nu får jag se till att langa fram nya recept åt dig som du får testa!

LHC brukar ju fixa det rätt långt ändå, även fast förra årets lag kanske inte var det bästa (tror jag) så kom de ju ändå helt ok långt.
Men hoppas på bättre i år såklart =)
Ja min bror är med i årets TV-puck :) Det ska bli så roligt att se dem spela =) Det är i september så det närmar sig!
Aha okej! Skönt att du visste så det inte kom som en chock.. Även om det är tråkigt! men som du säger får du ladda om till om 4 år :)

2016-08-22 @ 16:50:37
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Kattis

Detta var verkligen tjejernas OS och jag har älskat att se min idol Sara ta medalj på medalj. I min värld finns det inte mycket inom sport som är roligare att titta på än simning...love it och saknar det som faaan när jag ser tävlingar som OS.

sv: Var verkligen toppen med Kefalonia att det fanns en hel del byar/orter som inte alls var uppbyggda kring turism...trivdes verkligen bra på denna ö!:)

Riktigt roligt att kunna se tillbaka och missa genom musik sådär!:)

Hahaha jaaaaa det är alltid synd om mig när det är dåligt väder och jag tvingas vara i Sverige och jobba!;)

2016-08-22 @ 18:52:24
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: Heléna

Härligt att det har gått så bra för Sverige :D

sv: Jag tar det som det kommer med nyårslöftena - allt man hinner med i år är bra, men annars kommer det ett nytt år nästa år :D

2016-08-22 @ 21:00:04
URL: http://helna.blogg.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Jag har inte märkt OS allt, kanske är det för att jag mår som jag gör. Det är som allt som sker runtomkring inte skett? Visst är det konstigt egentligen, andra år märker man OS men i år tror jag mig förstått att det varit många glada människor. Ändå har jag helt missat varför :/

2016-08-22 @ 21:34:51
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Emelie Andersson

Det som jag hade riktigt koll på var ju hästhoppningen (såklart) hihi :)

2016-08-22 @ 22:00:58
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Erika

För att vara ärlig kollade jag inte på något av det :o Men kul att det gick så bra!

2016-08-22 @ 22:01:51
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Frida

Ja det är en ganska stor skillnad faktiskt. Men har inte haft egen bil på över ett år. Under tiden jag har väntat på att hitta en bra bil till mig själv så haft jag fått låna min systers -02 och min sambos -07 så jag har vant mig ganska snabbt vid att köra min bil måste jag säga. Men det är mycket mer roliga knappar i min nya bil jämfört med min gamla :)

2016-08-23 @ 07:09:56
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Frida

Kollade inte på OS men visst var det coolt att det gick så bra för Sverige :)
Svar: Jo det kan jag nog fixa :)Ska vara barnvakt till dem på fredag men vet inte om jag träffar honom då :)

2016-08-23 @ 10:19:42
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Så duktiga vi varit!

2016-08-23 @ 14:09:29
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Amanda CL

för en gångs skull kollade jag faktiskt lite på OS :) mest de "ovanliga" sporterna

sv: tack så mycket :)

2016-08-23 @ 20:06:00
URL: http://amandacarlberg.se/
Postat av: NICOLE

SV: ja jag håller verkligen med :) Så härligt att bara ta ett par lugna minuter sådär, och speciellt på en pw :D
Hon hanterar pressen på ett riktigt toppensätt och hon levererar verkligen alltid och når över sig själv. Vem Jenny är som du skrev har jag ingen aning om haha... så insatt är jag ;) Men kul att hon fick guld!
Oki då får jag läsa den sen då :) Och japp fler recept kommer ;)

2016-08-24 @ 18:08:34
URL: http://nwistrand.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: