Minns ni?

Tid: 15:44:23
Datum: 2016-01-13
Kategori: Allmänt

Jag älskar,som många av er redan vet, nostalgi. Gillar att se tillbaka och gräva i bloggarkivet, uppleva gamla minnen på nytt, men kan även prata om, se tillbaka och minnas barndomen och ungdomstiden. Musik från då, typ Backstreet boys, Wengaboys, Drömhus, Ace of base, Hanson, Aqua och inte minst Dr. Bombay. TV-spel, typ Super Mario och Zelda till gamla hederliga NES, där spelen bestod av en stor plastfyrkant med något slags chip i. Man fick blåsa i spelet och i själva enheten om det hade kommit damm i dem och spara gick inte att göra. Playstation, där spelen låg på CD-skiva och där man fick köpa till separata minneskort om man ville spara. teknikprylar från då, typ video/kassettbandspelare, där man manuellt fick spola tillbaka filmerna/banden för att kunna se eller lyssna på dem igen, för att inte tala om Minidisc, som väl egentligen aldrig slog ienom här i Sverige, men som var som något slags mellanting mellan CD och diskett. Inte minst gillar jag att minnas "innesaker", sådant som har varit hypat under en viss period och som alla skulle ha.

Minns ni exempelvis följande:

Poggs, de där runda papp/plastbrickorna med olika mönster och motiv på, som man förvarade i sitt "pogrör" och som man skulle skjuta med hjälp av "slagarna". Man spelade mot varandra och kunde vinna eller förlora sina pogs. Slagarna var mest eftertraktade och alla ville ha dem. De var ofta lite tjockare och ibland gjorda av metall.

Tamagotchi, de där digitala husdjuren som man skulle ta hand om, mata, kela med, lära upp osv. och som blev årets julklapp 1997. Tog man inte hand om dem ordentligt, ja, då dog dem och det är nog många lärare genom åren, särskilt runt slutet av 90-talet, som gick i taket p.g.a. de där små digitala djuren som alla satt och höll på med.

Fingerboards, som egentligen var helt meningslöst, men som alla skulle ha. Det är som en skateboard i miniatyr, gjord i plast och som man med hjälp av fingrarna skulle göra olika skatetrix med.

Hockey/fotbollskort, något som egentligen började i USA såtidigt som 1910 och som fortfarande är populärt där borta, men som fick sin stora boom i Sverige i slutet av 90-talet. Det var något som de flesta hade och som väl kan sägas vara föregångare till Pokemonkorten. Man köpte, samlade och bytte kort med varandra. Kunde sitta i flera timmar och titta igenom varandras "album", där man satte in korten i små plastfickor.

Hockeymössor, också det något som typ alla, i alla fall killar, hade. Alla hade en mössa som representerade något lag i Elitserien. Vissa höll säkert på det lag man hade som mössa, men många hade nog just en särskild mössa för att den var snygg. Leksand, Djurgården, Färjestad och HV71 var vanligast häromkring, men några brynäsare fanns också minns jag.

Pennprydnader, något man satte högst upp på sin blyertspenna. Bland oss killar var det ofta fotbollströjor i gummi och med ett hål rakt igenom så man kunde trä den på sin penna. Bland tjejerna tror jag troll var vanligast, om jag minns rätt. Varför man skulle ha dem vet jag egentligen inte, men troligtvis för att det var snyggt, för någon funktion fyllde de inte.

Vad som är "inne" och hypat på det sättet idag bland kidsen har jag faktiskt ingen aning om. Säkert är det något som vi som är födda och uppvuxna på 80 och 90-talen tycker är jättekonstigt, för det skiljer sig så radikalt från det som var "inne" på vår tid, men som för kidsen idag är helt normalt. Har någon av er andra koll på vad som är "inne" idag?

Kommentarer
Postat av: Sofie

Om jag inte minns helt fel, så hade mamma Tinas Tamagotchi med sig på jobbet, för de var förbjudna i skolan. Hon hade i alla fall hand om den när hon var ledig från jobbet.

Mitt NES har en hedersplats på min tv-bänk. Fungerar fortfarande, trots att kontrollerna är lite trötta. :P

2016-01-13 @ 16:48:28
URL: http://frozentwilight.blogg.se
Postat av: Jessica Högberg

Nu är ju jag lite äldre än du...
Poggs har jag aldrig hört talas om!
Kompisens Tamagotchi rymde till Australien... haha
Fingerboard... Nej
Jag hade namnmössa som mamma stickat...
Och självklart trollet på pennan.
Vad som är inne nu?? Ingen aning...
Önskar dej en fin dag!

2016-01-14 @ 12:29:40
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: danten89

Det som är inne idag är ju typ Frozen/Frost. Väldigt mycket Lego och The Minions är jättepoppis. Det är populärt med surfplattor och smartphones. Jätteenkla saker att lista ut ju? xD
Men jag minns alla saker du skrev där och jag hade såna saker med.
Men Våran VHS hade vi en dosa till, precis som till min BluRay och den går det ju också att trycka på spola tillbaka osv ? :)

Jaså? Vadå menar du? :P

Ja jag såg det :P Hästen har ryckt upp sig efter Junior VM, man ligger på femte plats och har vänt trenden som var där ett tag :P

Händer i helgen då? :)

2016-01-14 @ 13:46:27
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Elin

Hittade inte just det receptet jag använde mig av (från en kokbok) på nätet, men här var ett liknande: http://www.recept.nu/per_morberg/efterratter_och_godis/agg_och_mejeri/per_morbergs_citronglass_i_sitt_skal/ =)

2016-01-14 @ 16:08:04
URL: http://elinbjorkander.com
Postat av: Jessica

Tack! Skönt ändå med dom som förstår att det är okej att ha en dålig dag eller två :) För så är det ju - man kan inte vara på topp jämt!

Haha, jaa det är kanske lite skillnad ;)

2016-01-14 @ 18:01:38
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Blondina

Allt är nostalgi men lyssnar ännu på BSB, de har räddat livet på mig genom sin musik många ggr.

sv; Jag ser detta mer som kontrollbehov, folk måste lära sig att sköta sitt och ge fan i andra människors val. Jag accepterar ej då folk kommer och försöker bossa, de har inget med mitt liv och mitt mående att göra så länge jag inte kommer o ber om hjälp :) Ja de är kul, man vill inte tappa kontakten med vissa via bloggen därför jag kom tillbaka till nouw.com, de är helt underbara människor här :)

2016-01-14 @ 18:38:48
URL: http://nouw.com/blondina
Postat av: Erika

Men alltså, nostalgi. Och för att inte tala om Pokémon-kort!

sv. Ja, men jag är också mycket för planering, haha ^^

Jag tänkte mer känslan där man springer, inte hur den ser ut.. för det kan jag förstå, då kvittar det. Men jag som älskar skogen gör ju det för att jag kan höra vinden i träden, fåglarna som kvittrar.. vilket är en annan sak än om man springer inne i stan eller på landet :P

2016-01-14 @ 20:05:26
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Carolina Thoor

Jag är likadan. Älskar att läsa igenom min blogg och minnas härliga stunder eller minnen med personer jag älskar eller liknande! :D

Sv; ja, jo jag kan förstå din frustation. Men för min del är det ingen fara än så länge.Visst är det surt, men jag ska prata med hon som anställer till nästa vecka och se om det går att ordna upp. Är i behov av att få ett vik eller en fast tjänst, det skulle även underlä tta i planeringen som jagg älskar att planera. Men allt kommer nog att bli bra :)

Ja, det är både fint och mysigt med sådana backar. Det är sådana som man vill åka helst på, men tyvärr är många backar isiga så man får väl hoppas att det är ny fin och härlig snö som personalen där kan fixa! :)

Jaså haha! :D

2016-01-14 @ 22:31:01
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Åhhh super mario!! Hahha, bästa ju!
sv; Tack så jättemycket! :)

2016-01-14 @ 22:34:25
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: jonna

eller hur. :)

Jadå, jag hade min systers på prov innan jag skaffade min, så jag visste vad som väntade. Jag älskar den :) har du börjat testa din än?

2016-01-14 @ 23:01:45
URL: http://jonnaalm.blogg.se
Postat av: Jennysen

Koll på vad som är poppis idag? Senaste mobilen? KIK? XD Jag vet inte... är gammal! ;)

Sv: Ja, absolut. Lite chockad bara att kroppen reagerar på något jag gjort i över 25 år och 4-5 ggr/veckan de senaste 11 åren... :P I hoppningen har jag fått lite träningsvärk då det är inget jag gör ofta, och andra muskler aktiveras än i dressyren då sitsen är annorlunda. Men just detta i dressyren blev bara komiskt! :P
Nej, så är det ju. Finns många anledningar till att man blir annorlunda.
Jo, fast att träna långdistans är annat än kortdistans, men allt brukar bli bättre med intervaller... :P
Ja, peshwari naan var gudomligt! :D

2016-01-15 @ 10:12:27
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Släpp taget. följ flödet

Haha åh ja minns massor av det där! Hade massor med kort jag ville byta med kompisar haha! :)

Nu är det väl kläder från filmen frost man ska ha, vet även att pistoler och polisutstyrsel är coolt (iallafall blanda mina små på jobbet)

2016-01-15 @ 10:35:32
URL: http://tovanz.blogg.se/
Postat av: Amanda

Sv: Jag jobbar som personlig assistent :)

2016-01-15 @ 11:49:59
URL: http://amandas.vione.se
Postat av: Alice

Jag och mina klasskompisar hann leka med något så fånigt som goggos(?) ett halvår innan vi blev för tuffa för det, skulle väl börja femman eller sexan då gick de inte längre ;) meningslösa plastfigurer, fattar inte grejen och varken min lillebror eller lillasyster har hört talas om dessa prylar idag, de är 13 och 12 år. Syrran och hennes kompisar samlar på märkeskläder som Ralph lauren, själv visste jag inte vad de var förrän jag var typ 16-17 haha!

De är så försiktiga med sina ordval, de vill inte att jag ska tro att de undersöker leukemi. Men min mjälte är förstorad, och jag har ont i vänster sida mage där den sitter, så de tror obehaget har med det att göra. Och en "vanlig orsak" till att mjälten är förstorad kan vara just blodcancer då den får jobba så hårt med alla blodkroppar och till följd av det blir förstorad. Har dock tagit MASSOR av blodprov som, enligt dem, inte visar något speciellt. Men de tisslas och tasslas så, blir nervös över deras beteenden. Får vänta 2 veckor nu på svar, visar det inget kommer jag kräva magnetröntgen om de inte själva går vidare med det. Idag får man tvinga till sig undersökningar om man tror något är fel.

Jag trodde på förhand en jämn match och att den skulle gå till förlängning, där LHC skulle dra de längsta strået. Förbannat konstig match, och det kändes som fbk hade hela världen emot sig när de gång efter gång fick sina mål bortdömda. Men det blev 2 poäng till slut, Haugen höll tack och lov någorlunda tätt, och en äkta värmlänning klev fram och satte 2/2 straffar. Blir alltid nervös när nörsken står...
I morgon åker jag in och ser dem drabbas samman igen, då hoppas och tror jag på 3 poäng och 3-2 ;)

2016-01-15 @ 11:51:53
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: ja det hoppas jag och jag tror det också efter lite tid :)

2016-01-15 @ 15:57:50
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: sara

ja jag kommer ihåg detta, hockeykorten och mössor, tamagotschi och poggs! Hihi! Jösses vad längesen! ;) Hoppas du har en fin fredag! :)

2016-01-15 @ 16:49:09
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Ellen Gräntz

Åh, poggs minns jag att jag och mina systrar höll på med. :)
sv: Precis, soygurt är "yoghurt" baserad på soja istället för mjölk. Hm, jag vet inte riktigt hur jag skulle jämföra Mixcloud med Youtube förutom att Youtube ju både är källa för bild och ljud medan Mixcloud bara är ljud.

2016-01-17 @ 21:59:37
URL: http://ellengrantz.blogg.se/
Postat av: Blondina

sv; Oja man är värsta beroende hahah ;) Ja men absolut, finns så sjukt många låtar från sent 80 tal och 90 talet, sen i början av 2000 talet ojojoj ;) Ja jag ser det då som kontrollbehov, ingen kan bestämma övet mig iaf och säga "ja bryr mig, sluta med det" de känns som order och då gör jag tvärtom, vissa vill bara ha en hållhaka och säga åt andra vad de ska göra bara för att de bryr sig, men varför inte bara "let go" och låta folk göra som de vill ist ;) Blir enklast så ;) Ja men gud ja, kul att ha kontakt via bloggen, de dyker alltid upp mer och mer folk man får asbra kontakt med hehe :D

2016-01-18 @ 03:09:07
URL: http://nouw.com/blondina

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: