Nyår och JVM

Tid: 01:08:00
Datum: 2016-01-04
Kategori: Allmänt

Första inlägget för i år, för år 2016, ett år då det kan komma att hända en hel del, ett år jag ser fram emot och som jag hoppas kan bli så bra som jag vill, och det skrivs mitt i natten. Jag har nämligen ännu inte lyckats vända dygnet rätt efter den nyårsafton som var i torsdags och som tillbringades här hemma, tillsammans med Albin och Louise. Egentligen var vi bjudna hem till dem, men när vi fick plankor i julklapp ville vi inviga dem på nyår.

Sagt och gjort, det vankades plankstek, en galet god cheesecake, fika, kortspelande här hemma och när klockan närmade sig midnatt dånade Markoolios Millennium två ut ur högtalarna. Är man född på 80/90-talet så är man...

Det var hursomhelst en mycket trevlig kväll och plötsligt var klockan tre och det var dags att sova. Somnade runt fyra och hela dagen efter flöt liksom ihop med dagen innan. Det kändes inte som det var dag över huvud taget, det blev något slags kombination av frukost/lunch/fika ddär runt halv två och sedan blev det mer kortspelande och den klassiska bakispizzan intogs, trots att ingen var bakis. När pizzan anlände var det redan kväll, albin och Louise tog sista bussen hem och jag lyckades inte somna förrän två någon gång.

Sov länge även i lördags och kunde så klart inte somna på kvällen då heller. Idag, söndag, eftersom att jag inte har somnat än, vaknade ja tidigare, men har trots det inte lyckats somna, så jag lär vara galet trött imorgon, måndag, då jag ska ta tag i nästa tenta, men framförallt, se semifinalerna i JVM, som ju traditionsenligt går såhär åårs. Sverige är för tionde året i rad klart för semifinal. Inte nog med det, den svit på 32 raka gruppspelsmatcher i JVM utan förlust som man hade inför den här turneringen är fortfarande intakt och är nu uppe i 36 raka gruppspelsmatcher utan förlust. Detta efter följande resultat i gruppen:

Schweiz - Sverige 3-8
Sverige - USA 1-0
Sverige Danmark 5-0
Kanada - Sverige 2-5

Juniorkronorna har imponerat ordentligt under gruppspelet, i synnerhet Linus Söderström, som på riktigt har tagit över förstaspaden från Felix Sandström, har varit riktigt bra. Särskilt i matchen mot USA, där han var riktigt enorm i mål. Inte ens Austin Matheius (observera stavning), som förväntas gå som etta i draften i sommar, lyckades överlista Söderström där.

I övrigt tycker jag inte Kanada har imponerat alls under turneringens gång och Sverige vann ganska klart med 5-2. stora siffror. Så stora siffror brukar det inte vara när Kanada står för motståndet, men nu var det det. Kanadickerna förlorade dessutom mot USA och slutade bara trea i gruppen.

Danmark lyckades ta sin första seger i JVM någonsin när man slog Schweiz med 2-1 och slutade därmed fyra i gruppen, vilket innebar kvartsfinal, också det för första gången i lanndets historia.

Kvartsfinalerna spelades i lördags enligt följande:

Ryssland - Danmark
Sverige - Slovakien
Finland - Kanada
USA - Tjeckien

Två av matcherna blev inte ett dugg spännande. Det var Sverige, som körde över slovakien med klara 6-0, och USA, som körde över Tjeckien på samma sätt och vann med 7-0.

Sedan höll Ryssland på att ställa till det ordentligt. Danmark var inte mindre än 44 sekunder från en jättemegaskräll. Man hade nämligen 3-2, men med 44 sekunder kvar att spela lyckades ryssarna ändå kvittera och i sudden vann man också, men övertygande var det definitivt inte. istället är det all cred till Danmark, som jorde en sådan enorm insats, som var nära att bära hela vägen till semifinal.

En minst lika spännande rysare blev det i Hartvall arena, där Kanada öppnade klart bäst mot värdnationen finland, gjorde både 0-1 och 0-2. Finnarna reducerade med bara sekunder kvar av första perioden, en grymt viktig reducering. Det är stor skillnad på att gå till pausvila med underläge 0-2 kontra 1-2. Man gick sedan ut och vände matchen i andra perioden. Man gjorde 2-2 och 3-2, innan Kanada kvitterade till 3-3 och på nytt tystade arenan. Finland fick dock sista ordet i perioden när man återto ledningen med 4-3, en ledning som Kanada kvitterade omgående i den tredje perioden. Finländarna reste sig dock på nytt och gjorde 5-4, innan kanada på nytt kom tillbaka och gjorde 5-5. Till slut fick hemmalaget sista ordet när firma Jesse Puljujärvi/Patrik Laine höll sig framme igen och avgjorde matchen fram till 6-5 för Finland.

Det innebär att Kanada åker ur slutspelet redan i kvartsfinal, för första gången sedan 1998, alltså 17 år sedan. Det var förövrigt då som både Puljujärvi och Laine föddes och imorgon, när det vankas semifinal, då är det kedjan med Puljujärvi, Laine och Aho som svenskarna måste se upp med. Den kedjan har hittills gjort 38! poäng. Man gör poäng på allting känns det som och frågan är om den svenska lagmaskinen, som bara har släppt in fem mål på lika många matcher hittills under turneringen, eller om stjärnspelarna i Finland drar det längsta strået? Det känns som det kan gå hursomhelst, men en sak är klar, imorgon kl. 15:00 sitter jag bänkad framför TV'n för att se juniorkronorna tysta 13 000 åskådare i Hartvall arena. Wow, det kommer bli grymt häftigt!

Den andra semifinalen tror jag USA tar hem ganska lätt. Man känns betydligt tyngre än Ryssland, som visserligen vann sin grupp, men jag tycker ändå inte att man har imponerat och 4-3 efter sudden mot Danmark i kvarten imponerar definitivt inte. Nej, ryssarna måste stäppa upp flera steg om man ska ha en chans mot det där amerikanska laget...

Sveriges semifinal känns som sagt betydligt mer svårtippad. Det kan gå lite hursomhelst, men nyckeln tror jag är att få stopp på den där stjärnkedjan i Finland. Står Linus Söderström och övriga laget pall för deras tryck, då tror jag på final för Sverige, där man isf på nytt skulle få möta USA, men det är en annan historia...

Vi hoppas dock på att få uppleva nedanstående en gång till. det har blivit en riktig klassiker och både Micke Rehnbergs och Chris Härenstams eufori här är svårslagen, det är så härligt att höra och jag minns hur jag själv skrek rakt ut där hemma i soffan, mitt i natten, när Mika Zibanejad till slut lyckades överlista den ryska målvakten Makarov i förlängningen, efter att Ryssland dominerat fullständigt och bl.a. haft ett stolpskott, men då Johan Gustafsson, numera i Frölunda, ändå klev fram och höll nollan och där Zibanejad till slut gjorde matchens enda mål och såg till att Sverige var världsmästare för första gången sedan 1981. Lyssna!


Kommentarer
Postat av: Blondina

Mitt nyår var great!

Jo jag radera bloggen pga näthat men insåg de vinner om ja försvinner så... im back 😉

2016-01-04 @ 03:54:37
URL: http://nouw.com/blondina
Postat av: sara

Lät som en trevlig nyårsafton! :)
Ja nu har vi drygt 6 minus här hemma och lite vitt på marken, fint men känns riktigt kallt ute.. men det är ju trots allt vinter så :)
ha en fortsatt fin måndag, nu ska jag kika på små kronorna i hockey :)

2016-01-04 @ 15:15:41
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Sandra

Låter som om du hade ett väldigt trevligt nyårsfirande :)

Sv: åh vad snällt utav henne :) är du nöjd med den nya telefonen än så länge?

Ja okej men det är ju bra att det börjar gå lite bättre för Leksand nu då :) jag har faktiskt ingen vidare koll hur det går för Hammarby i hockeyn. Har inte varit på en enda match i år, har inte haft tid eller ork till det tyvärr :/

2016-01-04 @ 20:23:46
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: Ja det blev väldigt bra, dock var jag trött när jag kom hem och hade gärna gått och lagt mig :)

Ja det är väl så antar jag. Även om det tar mycket tid och energi så ger det så mycket att umgås med dessa djur :)

2016-01-04 @ 20:34:05
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Så tråååkigt med JVM :(
Att dem inte kunde fixa Finnarna... :(

Mitt år har börjat förkylt och eländigt ;)
Men jag är på jobbet ändå :)
Haha.
Men vad gör en förkylning? :)

Händer annars framöver då? Mest plugg och tentor och sånt? :P

2016-01-04 @ 20:51:24
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: NICOLE

Så synd att dagens match slutade som de gjorde men tyvärr var finnarna bättre idag..
SV: jo det tycker jag med :) Värre med löpning det blir lite jobbigt när det är så kallt så har ett uppehåll nu.
Jag tror du har kommenterat det inlägget? :) Men vi var iaf bortbjudna till ett par vänner och åt mat samt så fyrverkerier. :)

2016-01-04 @ 21:11:45
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erika

Lät som en kanonbra nyårsafton :)

sv. Ja, vi får väl uppskatta de årstider vi har, så länge de finns :)

Vi flyttar in första april, om de inte blir tidigare :)

2016-01-04 @ 21:34:21
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Jen

Så nära, men ändå så långt borta...! Men vi slog Kanada i alla fall och det är vikiigast av allt :D

2016-01-04 @ 22:56:24
URL: http://www.sparkles.se
Postat av: Erica

Inte lätt när man vänder på dygnet.. ;p

2016-01-04 @ 23:13:58
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Jennysen

Har inte sett JVM alls, men synd att vi inte vann! :P

Sv: Men oj! Vad ärad jag känner mig, tack! ;)
Låter som din jul och nyår var bra också! :)

2016-01-05 @ 10:12:55
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Verkligen så synd att Sverige inte vann .. :/

2016-01-05 @ 23:40:09
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: Jessica

Jajemen det har jag :) Har försökt fokusera på det positiva som hänt förra året & inte på allt de negativa :)

Håller med :)

2016-01-06 @ 11:38:36
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: jonna

nej ingenting faktiskt.
Det blev en iPhone 6s plus. :)

2016-01-07 @ 21:31:34
URL: http://jonnaalm.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: