Snön ställer till stora problem

Tid: 21:23:23
Datum: 2016-01-15
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Jag har skrivit om det här någon gång tidigare, men ni är många som är nya här inne och det tåls att upprepas.

Snö är många gånger vackert. Väldigt vackert.
Tänk er en strålande fin vinterdag, klarblå himmel, strålande sol, typ -10 grader och vit pudersnö på marken.
Visst är det härligt?

Jag håller med, det är jättefint, men har ni någon gång tänkt på att den där vita fina pudersnön kan ställa till stora bekymmer?

När man inte ser är snön något som visserligen kan vara fint, men som framförallt ställer till väldigt stora problem när man ska ge sig ut på egen hand.

Snön som ligger så fint på marken gör dels att vanliga kännetecken som man kan käna med käppen, såsom gräskanter eller trotoarkanter, suddas ut och försvinner helt, dels kan det plötsligt ligga stora snöhögar, som någon snöröjningsmaskin har skottat upp, på ställen där det i vanliga fall inte brukar finnas några hinder alls.

Snöhögar kan ställa till ordentliga bekymmer bara de, eftersom att man inte vet hur stora de är. Kanske skulle man kunna gå förbi den bara genom att ta två steg till vänster, men ser man inte det går man kanske istället till höger och där visar det sig att snöhögen är jättestor. Då får man gå tillbaka dit man var från början och gå vänster för att komma förbi det där hindret, som för seende inte ens är något hinder.

Det största problemet är dock det faktum att snön tar bort alla ljud runtomkring. Det har säkerligen även ni som ser noterat någon gång, att det blir så tyst när det ligger snö på marken och det är just för att snön dämpar och tar bort alla ljud som i normala fall studsar mot hus, bilar, buskar, träd och annat ute i samhället. Ni seende reflekterar dock inte så mycket över det, för ni ser ju var ni ska gå ändå, eller hur?

När man inte ser använder man sig väldigt mycket, så gott som hela tiden, av ljud som studsar mot föremål runtomkring, t.ex. en husvägg, för att orientera sig, på samma sätt som fladdermöss gör, s.k. ekolokalisering. Ja gjorde en video om det för något år sedan, är det något som skulle vara av intresse att jag lägger upp på nytt?

Nåväl, back to topic.
Tänk er då att ni ger er ut i det där snötäckta vinterlandskapet som är så fint, men synen är borta. Alla ljud dämpas dessutom väldigt mycket av det där vita pudret på marken. Då kan ni själva tänka er hur svårt det blir att orientera er, när alla orienteringspunkter som finns där i vanliga fall försvinner. Ljuden dämpas av snön, inga ljud studsar mot hus eller bilar, käppen kan inte längre känna gräs eller trotoarkanter och plötsligt kan det ligga snödrivor som utgör hinder som inte brukar finnas där.

Ja, I think that yoy've got it...

Tidigare idag gick jag exempelvis nästan vilse när jag skulle gå från bussen till mormor. Man ser mormors hus från busshållplatsen, men snön gjorde att jag var helt lost där ett tag. Plötsligt gick jag mitt i vägen och hade det inte kommit en bil där som jag kunde orientera mig lite efter, ja, då hade jag fortsatt att gå där, mitt i vägen. Jag lyckades i vilket fall korsa den där gatan och sedan ska man svänga in höger på ett ställe, men snön gjorde att jag inte alls kände trotoarkanten och när jag knackade med käppen i marken, som jag brukar göra, för att höra var husväggarna är, var det helt tyst, inget ljud studsade tillbaka från dem. Ändå lyckades jag svänga rätt och det hela gick bra, men ni ser, bara på en så kort sträcka, det rör sig kanske om femtio meter, ställer snön till stora bekymmer.

Har ni någonssin tänkt på detta och är ovan nämnda video, om ekolokalisering, något ni skulle vilja se igen?

Kommentarer
Postat av: NICOLE

Kan tänka mig att snön ställer till det en del :( Det är ju verkligen inte bra..
SV: vi hoppas ju på det, vi har alltid sagt att vi vill bo där. Hoppas H kan få jobb där =)
Zumban gick verkligen hur bra som helst, märktes inte alls att jag konditionstränat mindre utan jag hängde på som förr :) Kändes så skönt verkligen :)

Jo de var här i tisdags och kollade på fönstrena och då visar det sig att det är inte nog tätade... så då fick de äta upp sina ord ;) Inte konstigt att det varit kallt med andra ord.

Värmefilten har en elkontakt som man då stoppar in i ett eluttag så blir den så småningom varm :) Det finns olika varmnivåer som man kan välja mellan.

2016-01-15 @ 22:24:19
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Amanda CL

oj vad jobbigt!

sv: det är ett drama/tragedi och en komedi :) lite svårt att förklara vad de handlar om :P men ja en är en deckare och dramat handlar om ett HVB-hem

jag förstår att det är svårt för andra att sätta sig in i det. Jag uppskattar mina känslor men har svårt att veta vad de betyder ibland. För ofta är många känslor ångest för mig även fast det kanske är en annan känsla som är lik ångest

2016-01-16 @ 17:58:03
URL: http://amandacarlberg.se/
Postat av: Jessica Högberg

Det har jag så klart aldrig funderat på.

2016-01-16 @ 19:05:32
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Linda

Ja denna snö, jag gillar det inte alls..! Jag borde nog inte ens vara född på denna sidan av jorden, hatar kyla innerligt!
Ja det blev en succé på vår kväll, så himla kul! Kul att du hittade till mig, hur?

2016-01-16 @ 21:13:01
URL: http://hummingbird.blogg.se
Postat av: Erika

Det har aldrig slagit mig, men åh så sant.. förstår verkligen det svåra! :/

sv. Ja det är en del planering, som tur är har man nära och kära som också gärna hjälper till :) Haha, vilken dröm! Jag drömde också något liknande för någon natt sedan, att bröllopet blev helt kaos. Haha, som det kan vara ^^

2016-01-17 @ 14:54:00
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

Ja snö är inte alltid till en fördel ;)

sv: Ja jag har väl börjat fatta att jag ibland behöver det då det är väldigt mycket just nu...

Låter verkligen som en toppenhelg för din del :)

2016-01-17 @ 20:52:05
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Ja jag har verkligen delade meningar kring denna snön! Väldigt vackert men shit vad jobbig den kan vara ibland.. :/

2016-01-17 @ 20:52:55
URL: http://ztinas.spotlife.se
Postat av: danten89

Men nu finns det inga trottoarkanter alls att skåda.. för att det är ett snötäcke som är så tjockt att alla kanter är typ borta, förutom de nya som bildats av snön själv? :P

Frost, Minions osv, Men det är mera själva sakerna som har det på sig, som är poppis. I sånt fall är ju det andra mera en fluga eller? :P
Fast Frost och Minions lär inte dö än, för att flera filmer kommer och då består ju populariteten? ;)

Ja vi får väl se om de pallar för trycket..?

Har du verkligen vågat dig ut i kylan? :P
Jag har jobbat, men promenaderna till och från jobbet har typ räckt, för att jag ska halvt frysa ihjäl.. ;)

2016-01-18 @ 00:48:36
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

Sv: nä jag äter inte heller där speciellt ofta även om det ibland är smidigt om man inte orkar eller hinna göra egen mat. Sen är det perfekt efter ett ridpass eller många timmar i stallet..då är det något speciellt med donken eller en pizza ;)

2016-01-18 @ 12:32:39
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se
Postat av: Anna

Ja, snön är bra vacker! Men många gänger ställer den mycket riktigt till med stora problem, tyvärr.

2016-01-18 @ 14:21:09
URL: http://annaterneborg.blogg.se
Postat av: Släpp taget. följ flödet

Vilket otroligt intressant inlägg!
Jag måste erkänna att det är något jag aldrig tänkt på faktiskt *skäms på mig*. Jag har alltid bara sett det vackra i det hela..
Dock har jag lite problem med den just i år, men det beror nog främst på att jag är höggradig och blir helt sluut av att kanske behöva gå runt snöberget två gånger. haha.. Och halt är det också där under vilket kan ge en rejäl överraskning ibland..

2016-01-18 @ 17:11:26
URL: http://tovanz.blogg.se/
Postat av: Jessica

Det var en från Goodlife, riktigt god :)
Vad skönt :)

Det håller jag med om :) -30 är för kallt, men hälften är lagom haha :)

2016-01-18 @ 20:03:11
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Amanda

Vad jobbigt! Har faktiskt aldrig tänkt på att snön kan ställa till såna problem! Bilar hörs sänre om dom kommer bakifrån, det har jag ju märkt, så måste vara så fast mycket "värre" för dig. Sv: Jo jag trivs bra på mitt jobb! Har nyligen börjat med det, men nu börjar man komma in i det och lära sig allt! :)

2016-01-19 @ 01:43:10
URL: http://amandas.vione.se
Postat av: Maria

Snö är jätte vackert men helst något jag vill åka till och undvika i vardagen.
Kram

2016-01-19 @ 18:54:55
URL: http://www.houseforus.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: