Bristen på samplanering

Tid: 18:21:35
Datum: 2016-05-13
Kategori: Att leva med en synnedsättning

I förra inlägget skrev jag ju om mötet vi hade i Norrköping förra veckan, innan jag åkte till Berlin, vilket ju blev en historia för sig, som vi skulle ta i ett annat inlägg, så det tänkte jag göra nu.

Vi skulle alltså ha ett litet möte i Norrköping, vilket alltså ligger några få mil härifrån och dit man kan ta pendeln 30min så är man framme.

Mötet skulle starta kl. 14:00.
För att hinna dit tills dess fick jag ta färdtjänsten 11:45. Då skulle jag vara framme ca. 13:15. Beräknad tid från dörr till dörr är alltså ca. 90min.
Hade jag åkt 12:45 hade jag alltså varit framme drygt en kvart för sent, ca. kl. 14:15.

Tiden det tar att resa med färdtjänsten, som ju ska motsvara kollektivtrafiken, men som sällan gör det, är en fråga för sig. Det värsta här är samplaneringen, eller rättare sagt, bristen på samplanering.

För några år sedan minns jag att Tobbe och jag skulle åka färdtjänst från träningen, på samma adress, till Mjölby, samma stad. Ändå fick vi åka i två olika bilar. han åkte direkt hem och jag fick åka den s.k. stomlinjen, dit man alltså matas från adressen man ska ifrån, åker stommen, som alltså kan sägas vara ett slags ryggrad, och sedan blir man på nytt hämtad på ett visst ställe, i det här fallet Lidl i Mjölby, och körd till slutdestinationen.
Varför Tobbe fick åka direkt, men jag fick åka linje, när vi åkte från samma adress och skulle till samma stad vet jag inte, men samma sak har det varit flera gånger.

I vintras var vi också på ett möte i Norrköping, där jag och en tjej till skulle till Linköping efteråt. Ändå blev vi hämtade i två olika bilar, från samma adress, när båda skulle med stomlinjen mot Linköping. Linjen åkte vi sedan tillsammans, men matningen dit gjordes i två olika bilar, trots att det var från samma adress.

Samma sak var det förra onsdagen, när vi hade mötet i Norrköping. Jag och en tjej, som bor på samma gata, skulle till samma möte, men ändå fick vi åka två olika bilar till stomlinjen. Den åkte vi sedan tillsammans, från Linköping till Norrköping, men väl framme i Norrköping fick vi återigen åka två olika bilar, trots att vi skulle till samma slutdestination.

Hon var framme ca. kl. 13:15, när vi skulle vara framme, men han jag åkte med glömde först en kund, så han fick vända mitt i stan, där det var massor av trafik. Sedan skjutsade vi henne till Lidl, för hon skulle handla och hade inte så lång tid på sig. Sedan hämtade vi två kunder till på vägen och släppte av dem innan jag till slut var framme, ca. kl. 14:10.

Resan hemifrån tog alltså ca. 145min.
Med busss hemifrån till resecentrum, tåg till Norrköping och promenad från resecentrum i Norrköping till slutdestinationen tar det ca. 85min, inkl. ca. 20min väntan på resecentrum i Linköping, för att bussen inte klaffar med pendeln, så man missar tåget innan med 5min och får vänta på nästa.

Jag var i vilket fall alltså framme ca. kl. 14:10 och 50min senare var det dags att åka hem igen.
Då fick vi på nytt åka två olika bilar från mötesplatsen till stomlinjen, men sedan fick vi åka tillsammans hela vägen hem och jag var hemma ca. kl. 16:30.

Ett möte på knappt en timme tog alltså totalt nästan 5 timmar.
Det kändes ganska ovärt kan jag ju meddela...

Vad handlade mötet om då?
Jo, det har länge varit på gång att vi ska starta upp ett slags svartkrog i Norrköping, likt den som redan finns i Stockholm.

Syftet är alltså att besökarna ska få fika, äta, ha vinprovning eller vad de nu beställer, i totalt mörker, för att få uppleva hur det är att äta när man inte ser någonting alls.

Att mörklägga en lokal fullständigt är dock inte det lättaste, det får ju inte finnas minsta ljuskälla, exempelvis nyckelhål, nödutgångsskyltar, klockor eller annat som kan ge ifrån sig bara yttepyttelite ljus, för det förstör ju hela grejen. Att hitta en lokal som gick att mörklägga fullständigt har därför varit en väldigt svår uppgift, för det är ju inte heller direkt lätt att täta fönster, dörrspringor etc. helt och hållet, men nu äntligen har vi lyckats och verksamheten har börjat rulla igång litegrann på prov och redan imorgon är första serveringen, där bl.a. jag då ska servera de som, i det här fallet, ska fika med kaffe och tårta. det ska bli väldigt spännande att se hur det fungerar och ska inte minst bli väldigt kul!

En sak är dock säker och det är att jag så fort som möjligt ska lära mig vägen dit, så jag kan åka tåg istället för färdtjänst, för det lär gå betydligt snabbare och smidigare...

Kommentarer
Postat av: Bambi

Asså jag skulle bli rasande... Sådär löst får det ju inte vara ... :(

svar: Var J elevassistent alltså? Jo egentligen borde det väl vara krav på det - men blodsocker och insulin osv finns det ju många som klarar av själv och eftersom hon är assistent till barnet så måste hon ju verkligen varit bra nog ifall dom lät henne ta ansvar över en sån grej. Sondmatning är heller inget som egentligen kräver mycket. Man har ju oftast bara en slang då som man fäster vid en knapp. Delegeringar osv handlar väl mer om ansvaret liksom. Att man ska vara säker på att det utförs korrekt. På ett boende är det ju svårare att ha uppsyn över brukare medan J och hennes elev har folk omkring sig hela tiden. Håller dock med dig. Det borde vara delegering för alla som ska hålla på med sånt.

2016-05-13 @ 22:37:03
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: NICOLE

Fy så får det ju inte gå till :( Du hann ju knappt komma dit innan du skulle fara hemåt. Men spännande syfte i alla fall.
SV: usch det är hemskt! hade det en hel del när jag var liten sen har det avtagit lite men får det ytterst sällan men då och då. Hemskt är det, får dödsångest varje gång :(( Jag hade bara ett 4timmarspass men det räckte kan jag tala om =)
Ja det har regnat som bara den här :) Lite skönt haha men såklart är det roligare utan regn!

2016-05-14 @ 19:50:49
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Sånt där är sjukt, sen tänker man på miljön också. Två bilar till samma adress från samma ställe! Blir tokig :S. Men vet ju att det är så där, att man inte får åka med... Sen att dessutom bli försenad, usch blir irriterad bara av att läsa detta!

2016-05-14 @ 20:03:27
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Jessica

Jo, oftast så lägger dom sig och sover med mig då :) så det är skönt haha!

2016-05-14 @ 20:46:00
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Dan

Vad tycker du om årets Eurovision då? =D
Vann rätt låt?
Jag älskar Ukraina :D

Äsch, Tre Kronor kommer överraska i slutspelet, dem har bara inte visat vad dem går för än? ;)

Heja dig.

Hoppas allt är bra annars? :)

2016-05-15 @ 02:38:39
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Linda HolEriks

Det är ju helt sinnessjukt. Så där får de inte gå till.

2016-05-15 @ 11:52:20
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Linda HolEriks

Hoppas du har en bra Söndag! Du har en utmaning på bloggen.

2016-05-15 @ 16:50:36
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Erika

Galet dåligt ju!
Men den krogen lät ju verkligen himla spännande :)

2016-05-15 @ 17:26:40
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Bambi

svar: Jo det är sant - men det hade ju samtidigt varit en annan sak om det var någon typ av färdtjänst där kunden inte var lika beroende av tjänsten. Förstår du hur jag menar? Visst det är inte chaufförernas fel - men tycker samtidigt att det är väldigt fel att det ska behöva vara sådär.
På många sätt skulle jag vilja engagera mig i att förbättra såna där saker. Vart man isåfall skulle börja är ju en bra fråga.

Jo ja... Det är ju lite konstigt. Men som sagt så är det ju folk omkring J och hennes elev så det är ju inte så att det inte skulle synas om hon misskötte det hela. Dumt är det, men jag menar att det är nog därför som det inte är lika hårda regler. Samtidigt är det ju då föräldrarnas fel OCKSÅ eftersom dom verkligen inte kan lägga ansvar på skolan att ge utbildning om det som J måste göra. Så funkar det liksom inte i skolor.

Skolan jag jobbade på blev ju helt förkrossade när Pappan gav mig ansvaret för att hålla koll på min elevs matintag. Jag skulle ha hand om hennes nutritionsdrycker och se till att hon tog dom. För det där var han tvungen att lägga upp själv i hemmet för att sedan ta upp med skolan och få in det i skolans schema för elevens skull. Är du med på hur jag menar?

2016-05-15 @ 20:31:24
URL: http://iambaam.blogg.se
Postat av: Amanda

Men fyy, sånt där får ju bara inte ske!!

2016-05-15 @ 21:40:01
URL: http://amandalarsson.nu
Postat av: Jessica Högberg

Rolig idé, har hört om krogen i Stockholms trakten men inte varit där. Får man mörklägga nödutgångs skylt?
Riktigt tråkigt att färdtjänsten fungerar dåligt, inte ok!
Lycka till med serveringen!

2016-05-15 @ 21:52:11
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Jennysen

Förstår att det kändes ovärt med den resan ja... Men spännande projekt! :)

Sv: Jag fyller år 3 juli, festivalen är 1-3 juli, tror det står i trailern! ;)
Det är elektronisk dansmusik såklart, både hardstyle, house etc. :)

2016-05-15 @ 23:21:20
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: Ja det gick himla bra, hela denna veckan förutom idag har varit strålande väder med både sol och värme :)

Väldigt sakta isf, sen är det olika från dag till dag. Ibland känns det bättre i knät och ibland väldigt mycket sämre.

2016-05-15 @ 23:50:10
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Linda HolEriks

Vad kul att du tog dig tiden att svara på frågorna i kommentarsfältet! Sov gott!

2016-05-16 @ 00:20:03
URL: http://holen666.blogg.se/
Postat av: Ellen Gräntz

sv: Det har du alldeles rätt i, jag är väldigt förvirrad just nu.

2016-05-16 @ 19:53:26
URL: http://ellengrantz.blogg.se/
Postat av: sara

Hoppas du kan ta tåget framöver :)

ja det känns så skönt att det börjar bli klart nere på toaletten, idag ska handtfatet och spegeln upp! Så snart så :) Ha en fin tisdag :)

2016-05-17 @ 09:09:20
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Carolina Thoor

Men va? Vad knäppt egentligen. Ja, den frågan skulle man vilja ställa till dem som fixar färdtjänsterna :P

Sv; jo tack, det var det också! Förlåt för sent svar hehe :D

Nja, nej jag har nog aldrig riktigt haft en tonårsrevolt. Skolkade jag, var det inte för att jag var i en sådan period, utanför att jag inte kände att jag fick något utav lektionen och det visste mamma och kunde acceptera att jag pluggade hemifrån. Och rökningen började jag inte med för att jag ville göra narr av mina föräldrar - som för den delen nog inte vet att jag har rökt så mycket som jag har? - men det gjorde jag för att jag ville komma närmare min bror. Vara lika ''cool'' som han, innan jag förstod hur ocoolt det var och rökte för att jag tyckte om det. Så haha, allt jag har gjort, som kan vara lite rebellisk, är inte riktigt det ^^,

Haha jag tycker inte om då personer ser på då jag tränar. Det är helt okej om killen är med mig eller ifall att mina föräldrar är i närheten. Men inte då hans pappa eller mamma eller syster är i närheten. I måndags tränade jag hemma hos killens mamma och systern vaknade och satte sig i soffan. Jo tjena, att jag fortsatte då ^^,

2016-05-18 @ 09:47:27
URL: http://knaset.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: