Kompromissa aldrig med sömnen!

Tid: 16:17:30
Datum: 2016-11-14
Kategori: Goalball

Jag prioriterar min sömn högt, för jag vet att jag behöver mina åtta-tio timmar för att vara pigg och kunna fokusera på vad jag nu ska göra dagen efter. Därför finns det nog de som tycker att jag är tråkig när jag går och lägger mig tidigt även på exempelvis landslagsläger istället för att sitta uppe och umgås med de andra, men där handlar det om att prestera dagen efter och då är det inget svårt val för mig, då behöver jag sova. Samma sak här hemma. Här sitter jag aldrig uppe längre än till elva, med få undantag, om exempelvis några kompisar eller familj är här, men i stort sätt aldrig längre än till elva, inte ens på helgerna.

Sambon är tvärtom. Är hon på läger eller liknande över en helg så kan hon sitta uppe till tre, trots att hon ska upp tre-fyra timmar senare. Då menar hon att man får passa på att umgås när man väl träffar folk som man normalt sett inte träffar så mycket. Att sömnen blir lidande då får man ta, trots att man har jobbat en hel vecka innan lägret och ska jobba en hel vecka till efter lägret, där man inte får sova tillräckligt länge.

Jag har aldrig förstått den grejen, jag går hellre och lägger mig tidigt ändå, för att få mina timmar och då får folk tycka att jag är tråkig, för annars blir det väldigt många nätter där som man inte får sova ordentligt, två jobbveckor plus en helg, kanske tre jobbveckor och två helger, om man är borta två helger i rad.

Att lägga sig i tid är dock inte bara tråkigt, det är bland det smartaste och bästa man kan göra.

Sömnen är oerhört viktig. Det är inget nytt. Den frasen har alla hört tusentals gånger, men hur viktig den faktiskt är och vad sömnbrist kan göra med kroppen, det har alla kanske inte lika bra koll på.

Jag lyssnade på ett avsnitt av både Styrkelabbet och Träninspoden, båda två handlade i stort om sömn och hur viktig den är för att vi ska fungera. Ser man det i stort så ger för lite sömn rejält nedsatt reakionsförmåga, sämre kreativitet, ökad risk för att råka ut för en olycka och ett ökat begär efter sötsaker och skräpmat. Sist men inte minst räknar man med att om man sätter sig bakom ratten efter att ha varit vaken i arton timmar så ger det samma utslag som att sätta sig bakom ratten med 0,5 promille i blodet. Reaktionsförmågan och omdömet är lika påverkat av för lite sömn som av 0,5 promille alkohol.

tittar man på träningseffekter så går mer energi åt till att bryta ner musklerna än att förbränna fett om man sover för lite. Vill man bulka eller bygga muskler i stort är lite sömn alltså bland det sämsta man kan utsätta sig själv för. Nästan lika illa som att inte sköta sin kost eller fysiska träning.

Vad är då för lite sömn?
Det är svårt att säga rakt av bara sådär, men tre-fyra-fem-sex timmar är definitivt för lite. Genomsnittssvensken sover ungefär sju timar varje natt och t.o.m. det kan vara för lite. Det enklaste sättet att ta reda på hur mycket sömn man behöver är att gå och lägga sig utan att ställa klockan och helt enkelt se hur länge man sover. Det är inga garantier på det, för det kan ju finnas många andra faktorer som gör att man vaknar eller inte sover optimalt, men det kan iaf ge en fingervisning om hur mycket sömn man behöver.

sist men inte minst kan vi slå hål på två myter.

Dels myten om att det går att sova ikapp förlorad sömn. Det går inte. förlorad sömn är förlorad sömn. det går inte att sova ikapp den under exempelvis helgen, om man sover fem-sex timmar varje natt i veckorna och sedan sover nio-tio timmar på helgerna. Det reparerar inte, utan bidrar snarare till att upprätthålla ett mönster där man i stort sover alldeles för lite och inte gör mycket annat än att sova på helgerna, för man orkar inget annat.

Dels myten om att man vänjer sig vid lite sömn. Det gör man inte heller. Ibland verkar det nästan bli en statusgrej, att sova lite, att man har så mycket arbete, viktigt arbete, som måste göras och då tummar man på sömnen och tycker att man vänjer sig vid det. Det är fel. det gör man inte. Tvärtom. ju fler nätter med lite sömn, desto mer försämras ovanstående faktorer, vilket kan vara både farligt och destruktivt sett till både hälsa och prestation, såväl träningsmässigt som yrkesmässit. det är snarare så att man då försätter sig själv i något slags saving mode, där man långt ifrån får ut sin fulla kapacitet i vad det än må vara man sysselsätter sig med, för kroppen förmår inte att göra det. Den orkar inte. Med andra ord är det inte alls någon statusgrej att sova lite för att kunna jobba mer. Inte heller att sova mindre för att hinna med livet i stort. Då är det snarare väldigt, väldigt dumt att göra så, ett destruktivt beteende om något.

som en sammanfattning av det här kan jag då alltså ge er ett gott råd. kompromissa aldrig med sömnen. Aldrig. Många gör det, just för att man tycker att man har så mycket annat som man måste göra, det är så mycket som man måste hinna med. För att hinna med allt sitter man kanske uppe några timmar extra och får som följd av det för lite sömn. det går i en ond spiral, men jag kan nästan lova att om man istället lägger sig en-två timmar tidigare, trots allt man anser sig måste göra, så kommer man ändå hinna med mer än om man hade suttit uppe de där timmarna och troligtvis också med ett bättre resultat, för då orkar kroppen och hjärnan prestera på en annan nivå. Då tycker säkert många att det är svårt att släppa allt man anser sig vara tvungen att hinna med, men då säger jag att det bara handlar om träning. Mental träning. Att kunna stänga av och lära kroppen att "nu är det sovdags, hur mycket jag än har att göra här så får jag ta det imorgon". Lättare sagt än gjort, ja, men ack så viktigt!

Med andra ord, kompromissa aldrig med sömnen!

Kommentarer
Postat av: cassandra gigel

sv; ja jag gillar också snön men inte när det kommer så mycket så de inte blir hanterbart :)

2016-11-14 @ 18:21:17
URL: http://cassandras.se/
Postat av: NICOLE

I skolan sov jag ca 5-6 timmar och det funkade jättebra för mig =) Man är ju så olika. Min kompis behövde typ 9h och jag fattade inte var hon fick den tiden ifrån haha. Jag sitter ofta uppe längre på helgerna och som på läger när jag var yngre var alla uppe, det var lite mysigt med den gemenskapen :) Men som sagt det är olika och man får utgå från att människor gör det som funkar bäst för dem:)
SV: Kyckling med teriyakisås och med sesamfrön över, herregud sååå gott. Det vill jag äta minst en gång i veckan framöver =)
Jo jag klarar det bra men det är ju lite läskigt när man inte har erfarenhet riktigt än, såklart.
Ja jo självklart det vet jag med ;) Jag tänkte mer att min lilla bror skulle få ta hårda smällar och gå av på mitten men du kanske inte förstod det så. Han har ju andra bra egenskaper som värderas högt, givetvis.

2016-11-14 @ 21:55:18
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Dan Thor

Läkarna säger alltid att man kan sova ikapp =) Men man kan inte sova i förhand ;)
Jag sover så mycket jag kan och hinner.
Behöver inte ett ex antal timmar, utan sover jag några timmar så räcker det ;)

Har nog mer att se fram emot än så :)
Haha.

Vilket menade du? =)

Vad kommer en sittning att kosta då?=)

Lät ju mycket trevligt det. Sällskapet var viktigast? =)

Firandet av mormor var superkul :D

2016-11-15 @ 00:26:08
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag försöker att inte kompromissa med sömnen, jag vill sova mina åtta timmar och tack vare min sambo så blir det ofta så. Han kan sova hur länge som helst känns det som, själv brukar jag vakna av mig själv ganska tidigt på helgerna. I morgon ska jag äntligen få ta lite sovmorgon och det ska blir riktigt skönt. Jag bad om ledigt från jobbet och ska försöka vila lite. :) Så sova utan en klocka som ska väcka mig och sen inte göra allt för mycket, vad jag vet idag i alla fall. Måste nog hämta spån till hästarna, annars är det inget jag kan komma på just nu.

Juicen var riktigt god faktiskt. Det är roligt att pröva olika juicer och inte alltid blanda ner samma saker. :)

2016-11-15 @ 04:26:07
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Dan Thor

Jag tror på att man kan sova ikapp. Om jag sover lite mellan nattpass och sen tar en sova ikapp natt, så märker jag definitivt skillnad. :)
Så det verkar stämma, men sen beror det på, från person till person, alla är vi så himla olika uppbyggda.
Tex om jag sover lite i veckorna, sen har jag en ledig helg, då sover jag ju igen timmarna, och mår mycket bättre veckan efter :)
Ibland kan jag tycka att jag är tröttare när jag sover för mycket :P Om jag sover fem timmar en natt och går upp tidigt, då får jag ju mer gjort, än om jag sover till 10 och sen går timmarna utan att jag får något gjort :P

Nej inte just nu, men det lär bli massor av saker att se fram emot, varje dag borde vara något att se fram emot tycker jag :) Varje dag är ju en ny dag liksom :P

Det är ju inte så farligt ändå :)
Vad ska ni servera för dryck? :)

Vad gör du i veckan då? :)

2016-11-15 @ 12:42:40
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: NICOLE

SV; JOdå jag vet det, jag studerar ju till hälsocoach som du kanske vet så jag är nog inte rätt människa att försöka läxa upp ;) . Det är bevisat i studier ja, men sen finns det också människor som kan prestera med färre timmar, för det funkar för dem. Men då pratar man t ex 6 timmar. Sen är det som sagt väldigt individuellt. Säg att man sover 6h för att sen öka till 8h kan man också känna sig mer trött.
vadå "får bjuda på det , har man sagt a får man säga b"? sluta upp med att vara dryg!

2016-11-15 @ 12:50:21
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Jennysen

Sömn är viktigt. Tack och lov har jag oftast väldigt lätt att somna ;) Märker att 7,5 h är ganska lagom för mig :)
Kul att du lyssnar på Träningspodden, trodde det var mest tjejer som lyssnade på den :D

Sv: Det får inte bli fööör kallt bara. 2-3 minusgrader är lagom så att hästen inte får styltor under skorna... :P

2016-11-15 @ 15:41:23
Postat av: Kattis

Ja sömn är inte ett helt lätt ämne men kan säga att jag vet precis vad som händer med hjärnan och kroppen när den får för lite sömn under för lång tid. Och jag önskar verkligen att det bara var att lägga sig tidigare men funkar inte så bra när hjärnan går på högvarv dygnet runt! Min sömn håller på att förbättras nu iaf och jag hoppas verkligen jag får ordning på det för det ställer till det väldigt.

sv: lät inte som en helt fel kväll det heller och er far blev nog väldigt nöjd över det sättet att fira!☺

2016-11-15 @ 15:52:23
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: Sandra

Jag tror att alla människor behöver olika mycket sömn :) jag kan vara jätte pigg efter att bara sovit 5 timmar och vara jätte seg om jag typ sover 8 timmar. Fast nu den senaste tiden har jag märkt av att jag behöver mer sömn men det tror jag beror på min stress.

Sv: jo men det är helt okej med mig trotts vissa omständigheter, hur är det själv?

2016-11-15 @ 17:20:33
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Åh känner igen mig min sömn har alltid varit viktig. Tills utmattningssyndromet då kanske jag ska tillägga, det är en av sakerna som är jobbigt. Att man sover så sjukt dåligt :(

2016-11-15 @ 18:07:00
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Jessica

Jag borde verkligen bli bättre på att prioritera sömnen!

Jaa, jag älskar de! Har alltid en "ta hand om mig själv" dag på söndagar :)

2016-11-15 @ 18:23:59
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Erika

Då är jag nog lite som din sambo, sitter lätt uppe sent också för att jag vet att det inte händer så ofta :) Har jag tur kan jag sova ut på morgonen efter ändå.

sv. Ja, ska bli så mysigt med jul :)

2016-11-15 @ 18:44:29
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Sandra

Det är ju olika det där med hur mycket folk påverkas av sömnbrist, vissa påverkas ju mindre än andra. Jag själv har insomnia under vissa perioder och det hjälper ju inte att tänka på hur mycket sömn jag förlorar, utan det är väll bara att bita ihop ändå och göra saker som vanligt. Men sömnlöshet leder ju till många problem med både det ena och det andra.

2016-11-16 @ 13:21:55
URL: http://tantsandras.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV: Jo det kan det göra men det är inte alls människor som orkar vänta på den vändningen du ;) Man får helt enkelt utgå från att alla gör det som passar dem och deras livsstil bäst.

2016-11-16 @ 13:58:35
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: NICOLE

SV: Ja glögg kan vara gott det :) Det får du göra.

2016-11-16 @ 22:29:05
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Therese Bjärstig

Sant! Jag behöver 9-10 timmar för att funka optimalt å lägger mig gärna tidigt när jag kan. Ett bra sätt att skämma bort sig själv!

2016-11-17 @ 20:13:01
URL: http://lurans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: