Äta i mörker

Tid: 14:57:00
Datum: 2016-10-16
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Skulle du våga eller vilja äta i totalt komplett mörker?
Det är nämligen vad vi håller på att starta upp i Norrköping för tillfället.
Det finns redan av varierad karaktär i en rad större städer utomlands och även i Stockholm, men nu är det alltså på gång även i Norrköping.

Hela grejen går alltså ut på att äta i ett helt mörklagt rum där det inte finns minsta ljuskälla, för att på så sätt dels få en "bild av" hur det är att äta utan att se, dels att äta och uppleva maten med andra sinnen än ögonen.

Att mörklägga ett rum helt och hållet är inte det lättaste och är det som har varit överlägset svårast med projektet. Vi började prata om det här redan för tre-fyra år sedan och hade då några entusiastiska gubbar med på tåget som skulle hjälpa till att fixa mörkläggningen, men det var svårare än de trodde, för minsta lilla nyckelhål, dörrspringa, ja, t.o.m. visare på en klocka lyser upp väldit mycket i ett annars helt mörkt rum, så till slut fick vi leta ny lokal, för den vi hade från början gick helt enkelt inte att få helt mörk.

Det har vi lyckats med på det nya stället, där jag, tillsammans med några andra, kommer att agera serveringspersonal.

Uppdraget är som klippt och skuret för mig, för oss över huvud taget, för alla som serverar har en synnedsättning och det blir verkligen vår hemmaplan där vi vet hur man ska beté sig och hur man ska vara. Det är dock bara jag som inte ser något alls i personalen, så även för de andra som serverar blir det lite annorlunda, eftersom att de är vana att använda den lilla syn de har, men för mig är det verkligen hemmaplan, för det skulle kunna vara precis som vilket rum som helst för min del.

En middag, vinprovning, fika eller vad man nu vill testa, i fredags serverade vi trerätters som ett litet test, går till så att gästerna kommer dit och kanske tar en fördrink eller så på övervåningen. Utanför rummet där man sitter och äter är det sedan som en sluss med två öppningar, där det sitter tjocka mörkläggninsgardiner för båda öppningarna. Det måste vara två öppningar för att garantera att det inte släpps in minsta ljus i själva rummet där man sitter och äter, för då fallerar hela grejen.

Gästerna får sedan gå på led in i det mörka rummet, ledsagade av någon av oss som serverar. Man anvisas en plats och sedan kommer vi allt eftersom att servera förrätt, huvudrätt, efterrätt, kaffe, vin, ja, vad som nu ska serveras. gästerna avnjuter måltiden i totalt mörker och är då tvungna att upptäcka och utforska maten med enbart känsel, lukt och smak som verktyg.

Det är en upplevelse, jag lovar!

Låter det spännande? Skulle du vilja testa?

Vi är i en liten planeringsfas just nu, men när allt är spikat kommer det troligen gå till så att det kommer att finnas en rad olika datum där gästerna helt enkelt får boka in sig och sitt sällskap. någonstans mellan åtta-sexton personer har vi sagt är lagom, så varför inte göra det här som en kul grej med kompisarna eller familjen?

Kommentarer
Postat av: Frida

Det lät riktigt spännande faktiskt. Jag hade mer än gärna prövat det om det inte hade varit för att jag är så mörkrädd när jag är bland folk. Är jag själv i skogen så är det inga problem, men inte bland folk.
Spännande i alla fall och en rolig idé! Jag hoppas verkligen att ni kommer att lyckas med det! :)

Jag har inte läst på länge nu, jag kollar mest facebook, youtube och sen så brukar jag somna innan jag ens har lagt ifrån mig telefonen, jag är så otroligt trött på kvällarna så det där gör sig så naturligt för mig att lägga mig tidigt :)

2016-10-16 @ 15:54:07
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Sandra

Åh vad spännande det där lät :D

Sv: ja hösten kan verkligen vara mysig men som den är just nu, bara grå och trist så är den inte så rolig tyvärr. Vill gärna ha lite sol haha :) är det bra med dig annars? :)

2016-10-16 @ 16:22:41
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Jennysen

Har läst om denna typ av restauranger förut, verkar väldigt intressant :)

Sv: Haha. Vart kommer parallellen mellan hår och mig själv in? :P Vad menar du med beskriva mig själv? På vilket sätt?

2016-10-17 @ 08:57:40
Postat av: Jessica

Vad spännande det lät!

Jaa, det är verkligen en härlig känsla och man inser att man klarar mer än man tror :)

2016-10-17 @ 14:46:29
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Frida

Vilken bra idé, måste testa att äta i mörker :)

Svar: ja jag brukar titta på Det okända, vissa avsnitt är bra men vissa blir jag inte ett dugg imponerad av. Det beror på vilket medium de har tror jag. Vissa är bättre ( på att lura?) än andra. Jag gillar verkligen Pierre Hesselbrandt. Han känns äkta tycker jag :)

2016-10-17 @ 14:57:58
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: NICOLE

Jag är osäker om detta alltså ;) Jag är kräsen med mat och att inte innan få se vad jag ska stoppa i munnen känns smått läskigt faktiskt!
SV: Jo det var en fin helg :) Nej jag är inte hemma precis varje helg men de flesta. Den här helgen blev jag kvar eftersom att min syster fyllde år samt att jag behövdes lite under syskonens alla träningar/matcher =)
Ohja jag längtar också! :) Min dag har varit helt ok! Din?

2016-10-17 @ 16:17:07
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Erika

Låter sjukt häftigt!

sv. Men precis, så är det. Många bänkar små :)

2016-10-17 @ 16:50:09
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Frida

Svar: Nej hon är inte kvar. Kommer inte ihåg henne, det måste ha varit i början av serien för jag började först titta för något år sedan :)

2016-10-17 @ 16:51:59
URL: http://fridanyburgs.blogg.se
Postat av: Jennysen

Sv: Nej, det var ganska drygt, men ja, jag var vid gott mod :)
Ok. Skulle du vilja att jag gjorde det i ett blogginlägg? :)

2016-10-17 @ 18:54:52
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Kattis

Har läst om den typen av restauranger i andra städer och tänkt att det skulle vara väldigt intressant att testa, tror till och med att viss mat skulle smaka annorlunda när man kopplar bort synen. Det jag skulle tycka var jobbigast med besöket skulle nog vara att bli ledsagad till min plats...sånt är lite läskigt tycker jag.

sv: hehe jajjemensan, som tack för alla intressanta frågor fick du ett eget inlägg!:)
Kul att höra att jag gjorde bra ifrån mig på beskrivningen av mitt utseende, trodde inte det var så svårt för vissa!

2016-10-17 @ 19:22:50
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Spännande och coolt projekt.
Men är det inte enklast att ta en källarlokal? utan fönster? Det är ju helt klart det enklaste alternativet? :)

Kan tänka mig det? :D

Vad fascinerar dig mest med det ockulta? :)

Det bästa med kryssningen var att få umgås och bara vara. Att göra något helt annat än man är van vid, dock tog den fortare slut än ögat hann blinka :P


2016-10-17 @ 19:36:54
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Låter spännande men måste erkänna att jag är lite feg av mig. 1 - Jag vill veta vad jag stoppar i munnen ;). Är väldigt kräsen när det kommer till mat, och rädslan för att äta något jag inte vet vad det är skrämmer mig. 2 - Är mörkrädd, och sedan 3 - Ja panikångesten, även om den där försvinna :)

2016-10-17 @ 22:19:18
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Carolina Thoor

Vad obehagligt haha. Jag är rädd för mörker, men det skulle vara faktiskt roligt att testa! :)
Kul att ni startat upp det här projektet!

Sv; ja, men självklart blev det ett par superstar adidas skor! Det var planerat sen länge ;)
Haft det som sagt i hur många år som helst, men för typ två år sedan då jag skulle köpa mig ett par nya fanns inte dem i min storlek. Inte någonstans. Så fick nöja mig med ett par andra, som var snygga men kände mig inte riktigt hemma i dem. Så nu köpte jag ett par superstar skor igen och trivs oerhört bra i dem! Har alltid även haft ett par vita, så tänkte skoja till det med ett par svarta och är super nöjd som sagt! :D

Ja, men visst. Listor är alltid roliga att läsa. Det håller jag med om :) absolut, ska ta och försöka att göra den här listan någon gång! :)

Hm.. Jo, men samtidigt känner inte jag att bara för att en person har mer pengar än mig och jag har samma dyra tröja som den rika personen, så sticker jag inte direkt ut för att jag är mindre rik. Nej, det håller jag dessvärre inte med om :)

Ja, men precis. Mestadels eftersom att det är lugnare på femman samt att det är skönare att hantera dementa personer. Lättare på något sätt. Somatiska personer som jag nu arbetar med är klurigare och känns svårt :P
Jag passar som en dement-personal om jag får säga det själv :)

2016-10-18 @ 11:20:37
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Sandra

Det låter superspännande! Kände spontant att det hade varit jättekul att testa men sen insåg jag att jag kanske är för feg för det haha. Men hade kanske kunnat samla mod till mig

2016-10-20 @ 14:49:13
URL: http://tantsandras.blogg.se
Postat av: NICOLE

SV: Haha ja det är ju bra att ni tänker så :) Vi kan också köpa hem om vi får besök och då kan vi dricka eller så häller vi ut det bara.:)
Jag pluggade inget igår så jag har det framför mig idag istället men det känns bra =)

2016-10-21 @ 11:18:30
URL: http://nwistrand.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: