Vardagsupdate

Tid: 15:50:46
Datum: 2016-10-26
Kategori: Allmänt

Jag kan börja med att säga att jag nu börjar se ljuset i tunneln. Ni minns att jag tog på mig väldigt mycket plugg nu i början av terminen, dubbla kurser, men nu är det bara 1,5 vecka kvar på den ena och sedan kommer det bli lugnare. Det känns väldigt bra!

Senast nu i helgen satt jag med två lite större uppgifter i de båda kurserna, en avslutande uppgift i kursen som tar slut och en avslutande uppgift för momentet i den kurs som fortsätter.

Den ena uppgiften bestod i att redogöra för ett aktuellt problem/fråga med idrottsrörelsen som utgångspunkt. Där skulle man först göra en mnistudie, typ en kortare enkät/ett par kortare intervjuer, därefter läsa en del, utgå från ministudien och litteraturen och skriva en rapport med en bakgrund som belyser det valda ämnet, en kortare syfte och metoddel, en resultatdel med två delar i, en del där, i mitt fall, intervjuerna redogjordes, och en del där en handlingsplan för hur det ska bli bättre plockades fram och så en diskussionsdel som avslutning.

Jag valde att skriva om idrott relaterat till personer med någon form av synnedsättning, hur de själva har upplevt skolidrotten genom åren, hur anpassningen har sett ut eller inte sett ut, hur dessa personer ser på idrott i stort, om de har varit med i någon förening, om de är välkomna in i "vanliga" föreningar med exempelvis simning eller friidrott och hur det ser ut på parasportfronten. Ett väldigt intressant arbete får jag säga!

Det andra arbetet bestod i att redogöra för en folksjukdom och sedan koppla den till bakomliggande faktorer såsom utbildning, ekonomi, social miljö, bostadsområde, matvanor, tobaksanvändning, alkohol osv. Jag valde cancer och även detta var ett väldigt intressant arbete får jag säga! Ett arbete som visar att ungefär 33% av alla individer någon gång kommer drabbas av cancer, att fler lågutbildade drabbas jämfört med högutbildade och att även fler lågutbildade dör i cancer jämfört med högutbildade, att rökning är den överlägset största orsaken till lungcancer och att den grupp som röker klart mest är förtidspensionärer/arbetslösa, där ungefär 30% röker. Lågutbildade i stort röker ungefär tre gånger så mycket som högutbildade. Högutbildade äter också betydligt mer frukt och grönt och har en allmänt bättre kosthållning, vilket också bidrar till en mer hälsosam livstil.

Med andra ord är alla våra livsstilsval kanske inte så fria som vi vill tro, för allt hänger ihop. Personer med lägre utbildning/förtidspensionärer/arbetslösa har högst troligt en sämre ekonomi än vad personer med högre utbildning har. Ekonomin påverkar givetvis våra inköp och matvanor. Hälsosam mat inkl. frukt och grönt är oftast dyrare än mindre hälsosam mat, men eftersom att ekonomin inte finns för mer hälsosamma produkter får personer med lägre utbildning/förtidspensionärer/arbetslösa nöja sig med det som är mindre hälsosamt, därav sämre matvanor och en förklaring till det faktum att personer med högre utbildning tenderar att äta så pass mycket mer frukt och grönt än personer med lägre utbildning. Detta ger naturligtvis sämre matvanor, vilket leder till en mer ohälsosam livsstil och även ökad risk för cancer. Flera faktorer hänger ihop och det finns inte ett enkelt svar till varför personer med lägre utbildning tenderar att drabbas av cancer i högre utsträckning än personer med högre utbildning, utan det rör sig om flera faktorer som hänger ihop och påverkar varandra. Exempelvis påverkar utbildning inkomst och ekonomi, vilket i sin tur påverkar matvanor, rökning, boende/bostadsområde osv. Allt hänger ihop.

Jag ska inte tråka ut er med att gräva djupare i det där, men jag tycker det är väldigt intressant och jag satt som sagt med det större delen av helgen och förra veckan med för den delen.

Egentligen skulle jag ha åkt till en kompis nu i helgen, men ekonomin är minst sagt skral just nu, så vi fick skjuta på det några veckor och istället vaknade jag 03:30 i lördags, gick upp runt 5, satte mig och pluggade några timmar, la mig igen, somnade om och sov till 14:00. När jag sov så länge senast vet jag inte riktigt, men det var grymt skönt! Tillbringade sedan större delen av kvällen med att plugga, låg länge i ssängen även i söndags, men avslutade dagen och veckan med att köra skiten ur mig på ett riktigt bra intervallpass på rodd, efter att ha pluggat i typ sju timmar.

I måndags blev det ett dåligt löppass men en betydligt bättre goalballträning, den bästa på länge vill jag nog påstå och så somnade jag relativt tidigt.

Igår blev det en produktiv dag. Jag låg i sängen till typ 10, vilket nästan har blivit mer regel än undantag nu på slutet, lyssnade på några podar, jag är totalt hooked när det gäller podcasts just nu, gick upp, städade köket, dammsög, plockade undan lite, vek tvätt och startade en ny maskin, lunchade med en vän här hemma, åt och drack kaffe, lyssnade på musik och lagade mat igen. Sedan tillbringade jag kvällen framför datorn, lyssnade på hockeyn och skickade in båda de ovanstående uppgifterna. En bra dag helt enkelt.

Idag skulle jag och Julian ha tränat, men hans mormor hade ramlat imorse, så han var tvungen att åka dit. Självklart ska han göra det, inget snack om saken, men tittar man bakåt på september och oktober så har det inte varit någon bra träningshöst. Julian har varit sjuk, jag har varit sjuk, det har varit träningsläger i England, tävling i Göteborg, ett pass här och ett pass där har ställts in av en eller annan orsak, jag har prioriterat skolan när det har varit väldigt mycket att göra och det har helt enkelt blivit väldigt hackit och inte alls så kontinuerligt som det brukar vara...

Avslutningsvis reflekterar jag lite över det faktum att jag nu har varit hemma fyra helger i rad. Det händer inte särskilt ofta, men under de kommande sex helgerna är jag bara hemma en, så det är verkligen allt på en gång nu. Först är det Elitidrottskolan i Göteborg nu i helgen, sedan är det tävling i Stockholm, helgen efter det ska jag till den där kompisen jag inte kunde åka till nu i helgen, sedan är jag hemma en helg, så är det avslutning med Elitidrottsskolan och så avslutar vi med tävling i Malmö. Sedan är det tredje advent nästa gång jag är hemma och då är det snart jul. Wow, det går fort nu...

Kommentarer
Postat av: Emelie Andersson

Cancer är verkligen en hemsk sjukdom som påverkar alla väldigt mycket. :/

2016-10-27 @ 18:38:59
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

,Jaså?
Hur har ni löst det? =)
Jaha, men jag trodde inte det skulle vara just i en restaurang? Lite vidare än så tänkte väl jag :P
Tänkte mig en vanlig källare osv
Haha.

Tycker du det går bra att plugga då? Du ligger verkligen i. :)

Bara att ta tag i träningen :P

Jag jobbar natt hela helgen, dudå? =)

Ja snart är det jul, så underbart!!

2016-10-27 @ 20:01:51
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Du har svarat på vad du ska göra i helgen ;) Så bortförbise "Dudå?"

2016-10-27 @ 20:02:24
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: NICOLE

Vilket intressant arbete det verkar som du skrivit om :) Jag pluggar ju till hälsocoach/folkhälsovater så det är ju lite mitt område, riktigt intressant :)
SV: Kul att du tyckte det :D Jag gillar mest de ljusen som ger en svag och fräsch doft, t ex nytvättat =)

2016-10-27 @ 20:19:24
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Jessica

Visst är det så, men man känner sig så himla duktig efteråt :)

Ja, men helt galet!

2016-10-27 @ 21:09:23
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Dan Thor

Haha tror du min dumma hjärna kommer ihåg det? ;)
Haha.
Jag tänkte att man förflyttar maten i antingen kantiner, eller lådar, eller varmluftsugnsboxar eller något. Precis som man fraktar skolmat eller annan mat :P
Man behöver ju inte äta på samma ställe :)

Vad härligt.
Ett steg närmare målet? :P

Häromdagen var det två månader till Julafton.. börjat tänka på julafton eller så? :)

2016-10-27 @ 22:19:11
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Sandra

Bra jobbat med pluggandet!! Det här med relationen mellan ekonomi och hälsa är mycket tydligt i England, en godispåse kan kosta så lite som 5 kr och det är alltid billigare att välja chips till lunchen än t.ex. frukt. Väldigt tråkigt att det ska vara så!

2016-10-28 @ 13:52:03
URL: http://tantsandras.blogg.se
Postat av: Erika

Grymt jobbat av dig, skönt att det ena snart är klart :)

sv. Ja helt galet! Om en månad har julsakerna redan åkt upp!

2016-10-28 @ 17:42:09
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Låter som ett väldigt intressant ämne att skriva om, kommer du publicera din text någonstans?

2016-10-28 @ 21:26:22
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Erica

Dina arbeten lät verkligen intressanta bägge två! Brukar alltid vara lättare att jobba med ett arbete som känns intressant och relevant att skriva om, men förstår ändå att det är skönt att det är klart nu och att du får det lite lugnare. :)

2016-10-29 @ 11:44:33
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Frida

Roligt att plugga. jag har funderat på att börja med det några gånger faktiskt. :)

Vi hade fint väder förutom en dag då det regnade och åskade. Sen så var det en dag det var grymt varmt men mulet, annars har solen skinit på oss. :)
Ja vad var det bästa, maten är ju alltid bra då, men om man ska ta någon speciell händelse så var det nog Hot Rod Reunion på lördagen, med både bilar, sswapmeet och dragracing. Vi har varit på den träffen tidigare, men stämningen är härligt. Plus att vi träffade på två personer som vi känner. En ifrån Kalifornien och en som kommer från Sverige men som bor i Kalifornien.

Mina in ear lurar heter JBL Synchros Reflect BT. Jag är grymt nöjd med dom i alla fall, orsaken till att jag vill ha in ear är för att jag tycker det klämmer så med sådana man har utanpå. :)

2016-10-29 @ 17:12:29
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Tove Arvidsson

Hoppas allting är bra idag :)

2016-10-29 @ 19:00:05
URL: http://nouw.se/arvidssontove
Postat av: Kattis

Killen med mycket att göra låter det som, härligt ändå att det gått bra med båda kurserna och att dom snart är klara! Härligt jobbat!☺
Spontan tanke som slog mig kring ditt arbete där...är det inte underligt ändå att en sån dyr vana som rökning är så pass vanlig hos de som har sämst ekonomi i samhället? Dessutom är pizza och liknande mat också vanligt där vilket inte heller är billigt....undrar hur det blivit så ändå!?

sv: då ska vi se, mina lurar är ett par Turbine T2s tror jag dom heter.

Hehe ja Kefalonia ligger just nu högst upp på returnlistan...funderar starkt på att åka tillbaka redan nästa år!!

2016-10-30 @ 09:49:19
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: sara

Skönt att det snart är klart och att det blir mindre sen :) Hoppas du har en solig söndag :)

2016-10-30 @ 12:10:25
URL: http://sarakarlson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: