Nytt försvarssystem

Tid: 11:15:09
Datum: 2016-09-04
Kategori: Goalball

i måndags drog vi äntligen igång höstsäsongen, efter drygt två månader utan goalball för min del. Jag hade inte fått ett skott på mig sedan SM i början av juni och för laget i stort var det tre månader sedan senaste lagträningen. Inte optimalt direkt, men så blir det när närvaron är låg och vi inte har tillgång till någon hall under sommaren, för att alla kommunala hallar är stängda då. Tur att jag inte blev aktuell för Rio säger jag bara, då hade jag fått flytta över sommaren för att kunna träna...

Nu ska jag dock inte vara bitter, för det var faktiskt en förhållandevis bra första träning, som inleddes med goalballidioten, där jag faktiskt presterade bättre än vad jag gjorde i maj, när vi körde den senast. Det är högst förvånande, med tanke på att konditionsträningen inte alls har gått bra under sommaren och inte alls har varit särskilt kontinuerlig, men bättre än i maj gick det hursomhelst, så jag är väldigt nöjd med det!

Sedan blev det en hel del teori och introduktion av ett nytt försvarssystem. Nytt är det väl egentligen inte, vi har använt oss av det i landslaget ganska länge nu, men för oss i klubblaget är det nytt och går i stort ut på att backarna flyttar mer än tidigare när bollen är diagonalt från deras håll på andra sidan, för att på så sätt skära av mer och större vinklar ut mot stolparna, men även för att hjälpa och stötta upp bakom centern mer än tidigare.

I goalball är planen nämligen uppdelad i siffror för er som inte hade koll på det, ett-fem, där ett är längst till vänster på andra sidan och fem längst till höger. De flesta lagen, inkl. vi, släpper in flest mål på tvåor och fyror, alltså mellan vänsterback och center och mellan center och högerback. Med de här större förflyttningarna blir det svårare för motståndarna att dels hitta vinklarna in mellan back och center och dels stärker vi upp våra ytterkanter betydligt mer, d.v.s. händer och fötter, där man i regel är som svagast och där det oftast går in flest mål.

Risken med systemet är att stolparna blir mer öppna än tidigare, eftersom att backarna flyttar in mer, men det är en kalkylerad risk, som man kallar det, alltså att det kanske blir något enstaka mål på en rak etta eller femma, alltså någon av stolparna, men i gengäld räddar man fyra-fem bollar på tvåor och fyror, som annars skulle ha blivit mål. Det är ju nämligen betydlit svårare för skytten på andra sidan att snabbt gå över från ena sidan till den andra och sedan dra en perfekt stolpe än att skjuta en tvåa eller fyra, så även om det blir något enstaka mål på stolparna så har man ändå tjänat på det.

Jag gissar att ingen av er hänger med särskilt mycket på vad jag pratar om nu, för det här är taktik och detaljer, men ni får stå ut ändå och det här ska bli väldigt intressant att testa i Göteborg om tre veckor, då första tävlingen för hösten hålls. Kanske är inkörningsperioden fram dit för kort egentligen, för det här systemet kan bli väldigt sårbart om alla inte flyttar på samma sätt eller lika långt, eller om speluppfattningen brister så att det p.g.a. det blir helt öppet för motståndarna på vissa håll.

I övrigt då, kan jag ge er något annat än taktiska detaljer i goalball?
Nja, inte så mycket för tillfället faktiskt. Vi hade en väldigt trevlig familjekväll med kanske sommarens sista grillning i fredags, eftersom att syster nu äntligen har kommit hem från sommaren på västkusten. Jag satt också i nästan sex timmar igår och försökte beställa en ny dator, men mer om det tar vi i ett annat inlägg.

Kommentarer
Postat av: Dan Thor

Om du fått åka till Rio, hade det väl blivit landslagsläger och hela den biten? :)

Jo men jag hör skillnad på ljud och ljud, verkligen. Jag hör skillnad på cleant ljud, bas, fyllighet, röstlägen osv.

Jag har mest bara vilat, var en liten stund på kräftskiva igår.
Men är rosslig i halsen och känner mig luddig i huvudet ^^ så är mest vila för min del :)

Hur har du det?

2016-09-04 @ 13:29:53
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Frida

Nej det blev inget gym den dagen heller. Idag däremot orkade jag mig dit och fick till ett bra pass. Jag körde bara kondition, men jag var nöjd efteråt ändå.

Synd att du inte blev aktuell för Rio, men nu har du ju fyra år på dig igen att försöka en gång till. :) Jag ska hålla tummarna för dig!

Min vecka har varit ganska bra, inget speciellt så. Har jobbat och spelat lite tv spel och kollat på en film. Hur har din vecka varit?

Jag hoppas att din helg har varit bra! :)

2016-09-04 @ 14:32:16
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Frida Nyburg

Synd att du missade Rio men nästa gång åker du säkert med :)

Svar: ja på tisdag har jag introduktionsdag hela dagen sedan börjar jag ordentligt på onsdag :)

2016-09-04 @ 15:33:02
URL: http://fridanyburgs.blogg.se/
Postat av: Erika

Vad skönt att vara igång igen :)

2016-09-04 @ 17:24:52
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Heléna

Så mysigt att grilla :D Hoppas helgen har varit till belåtenhet i övrigt också!

Kram

2016-09-04 @ 19:48:08
URL: http://helna.blogg.se
Postat av: NICOLE

Ja då blev det en rejäl paus nu då men det kanske var bra det :) Hoppas det går bra att "starta upp" igen och att ni mår era mål :)
SV: Jadå absolut, mer och mer ju mer vi kommer i ordning:) Nu har vi det mycket så som vi vill ha det och det känns riktigt bra.
Nä det kan jag verkligen förstå.. man vill ju att det ska vara bra för alla men så är det ju tyvärr inte i praktiken :(
Min vecka var bra. Jag var mestadels hemma och pluggade, tränade och lite så, sen åkte jag hem till familjen:) Hoppas din helg varit fin.

2016-09-04 @ 20:12:53
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Skönt ändå, och du grillat är inte fy skam :)

2016-09-05 @ 16:23:45
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Kattis

Ska erkänna att jag hade dålig koll på vad goalball är men nu har jag youtubat så nu är jag fullt med på ditt taktiksnack!;) Skönt att säsongen är igång igen för er!

sv: Sandstränder är underbara...men gillar även rullstensstränder en del av någon anledning. Kan vara för att jag har bra minnen från några sånna stränder så då inbillar jag mig att alla rullstensstränder är bra!:P

haha ja, i detta fallet var han du. Men att du inte gillar Fatty Boom Boom...är typ min favoritlåt med dom!:P jaja smaken är som baken sägs det!

Nu har jag hittat en träningskompis som iaf kan haka på två gånger i veckan så jag hoppas det ska stärka min motivation att komma igång och framförallt hålla igång!:D

2016-09-05 @ 20:20:25
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: sara

kul att höstsäsongen dragit igång! :)

2016-09-05 @ 20:45:31
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Emelie Andersson

sv: ja det är en helt otroligt skillnad :)

2016-09-06 @ 10:48:34
URL: http://emeliiiiieandersson.blogg.se/
Postat av: Jessica Högberg

Ha ha, hänger med var väl att ta i men man måste börja någonstans!

2016-09-06 @ 15:04:06
URL: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: