fett och sockerskatt

Tid: 19:34:31
Datum: 2017-02-19
Kategori: Allmänt

Det pratas ju om att det ska införas skatt på fett och socker, för att få oss konsumenter och medborgare i vårt avlånga land att äta mindre socker och mindre fett.

Tanken är god, men vi hade en diskussion om just det här i skolan för en tid sedan och efter den är jag inte helt säker på att det är rätt väg att gå. Åtminstone inte enbart att införa skatt på både socker och fett, utan att kompensera på något annat sätt.

Varför ska jag förklara här nedan.

Vilka livsmedel vi konsumerar är ingen fri variabel som är helt frikopplad från allt annat runtomkring som påverkar på hur vi lever våra liv och vilka val vi gör, medvetet eller undermedvetet. Tvärtom. Allt hänger ihop, alla områden samspelar och påverkar varandra.

Vilka livsmedel vi köper påverkas exempelvis till stor del av vår socioekonomiska bakgrund, vilken i sin tur påverkas av vår utbildning och sociala bakgrund.

Att personer med högre utbildning äter mer frukt och grönt jämfört med personer med lägre utbildning är alltså ingen slump, på samma sätt som det inte är någon slump att personer med lägre utbildning äter mer "skräpmat" jämfört med personer med högre utbildning. De flesta vet att de borde äta mer frukt och grönt, men de har inte råd.

Ett exempel.
En ung kvinna utan högskoleexamen är medveten om att hennes kostvanor inte är de bästa. Hon vill äta nyttigt. Hon vill äta frukt, grönsaker och andra nyttigheter, men hon får pussla en hit och en dit för att ens få ekonomin att gå ihop. Trots enbart gymnasieutbildning har hon fått div. ströjobb som hon hankar sig fram på. Lönen räcker precis för att få vardagen att gå ihop, men det finns inte utrymme för några utsvävningar. Inkomsten påverkar även hennes inköp. Hon vet att hon borde äta mer frukt och grönt, men pengarna räcker inte till. "Skräpmaten" är billigare och därför blir det lätt att hon nappar åt sig den i affären istället för frukten och det gröna, trots att hon vet att hon egentligen borde rikta in sig på det senare, men pengarna räcker inte.

Därför tror jag att risken med att införa fett och sockerskatt är att de som redan idag är mest utsatta blir ännu mer utsatta.

Höjs priserna på "skräpmaten", ja, då har man plötsligt kanske inte råd alls att köpa mat, eftersom att ekonomin redan nu går på knäna. Då måste man ha in mer pengar på något sätt, så man söker ännu mer jobb och är det något vi inte behöver i det här landet så är det ännu högre arbetsbelastning än vad vi redan har.

Så blir dock fallet. För att ens ha råd att köpa mat när den blir dyrare, då måste man höja inkomsten, vilket görs med ännu mer jobb. Många går redan på knäna p.g.a. alldeles för hög arbetsbelastning, för lite tid för att hinna med allt som ska hinnas med och risken är då att sjukskrivningarna istället ökar p.g.a. stress och utmattningssyndrom, när arbetsbelastningen ökar ytterligare.

Det behöver vi definitivt inte.

Därför tror jag det är en dum idé att enbart införa skatt på fett och socker, utan att kompensera för det på annat sätt.

Vill vi att folk ska äta mer frukt och grönt, då går det inte att enbart höja priserna på "skräpmaten" så att den inte längre blir billigare än de nyttigare alternativen, för om allt blir dyrare, då kommer det slå tillbaka på andra områden istället.

Så grundidén är bra, men inte enbart att införa skatt. Det tror åtminstone inte jag är en vinnande väg att gå.

Vad tror ni?

Kommentarer
Postat av: Jenny

Jag vet inte vad du klassificerar som "skräpmat" i ditt inlägg, men rent generellt tycker jag att det faktiskt finns bra och nyttig mat som är billig också. Titta på bönor, kikärtor, olika gryner m.m. till skillnad från frysmat etc.
Jag förstår vad du menar, men håller inte riktigt med. Jag tycker att skatten borde vara högre på vissa livsmedel.

2017-02-19 @ 22:48:47
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Jessica

I vanliga fall så brukar jag vara ledig på måndagar när jag haft jobbarhelg men nu har vi mycket på jobbet så jobbade både idag och imorgon :)
Får njuta av helgen som kommer, då jag är ledig haha :)

2017-02-20 @ 15:25:38
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Frida

Ska man höja priset på "skräpmat" för att minska det inköpet så får man ju sänka priset på nyttigare mat, annars kommer det ju inte bli bra. :)

Lediga dagar är alltid skönt! :)

2017-02-20 @ 15:38:55
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Erika

Nej det lät ju väldigt dumt, att införa skatt på det tycker jag :)

2017-02-20 @ 16:25:12
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Sandra

Sv: fiskspa är faktiskt rätt skönt. Det kittlas lite i början men man vänjer sig efter en stund :) man sitter ju bara i 20 minuter så är inte så värst länge.

Jag har inte läst någon riktigt bra bok på ett tag så har tyvärr inga bra tips. Men mina absoluta favoriter är ju Harry Potter böckerna :D

2017-02-20 @ 18:14:16
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: Madde / Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna

Håller med dig :)

2017-02-20 @ 18:22:00
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Dan Thor

Det finns ju ändå extrapris på frukt och grönt och man kan köpa ofta billiga alternativ osv :P
Pasta är inte onyttigt om man inte själv tycker det.
Snabbnudlar däremot är onyttigt ;P och det har gått upp i pris massor. För några år sedan kostade dem typ 10 för en tia. Nu är det knappt 3 för 10.
Så snabbmat har också ökat massor i pris redan, godis, allt allt, så höjer de priserna än mer med en skatt, vad händer då?

Hur ska det gå nu då?
Får de fortfarande chansen att kvala? :)

Nej jag känner inte att det är så många som bloggar längre.. utan det är mer att yngre hänger på Youtube. :)

Skönt att få träna alltså? :D

Jag jobbade lite nattpass, myste i fredags efter nätterna, hade gäster i lördags, päronen på fika i söndags. :)

2017-02-20 @ 19:01:21
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: sara

Det är svårt det där alltså tycker jag, men jag själv hade nog valt mera nyttiga alternativ om det nyttigaste även hade varit det billigaste! :)

2017-02-21 @ 09:26:01
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Carolina Thoor

Det tror inte jag heller. Det var en dum idé av den som kom på idén. Javisst att många har problem med kosten, här är en utav alla människor, men det är ju inte för att jag inte har råd, utan för att jag inte direkt har viljan. Man får ju ändå göra det bra för sig :)

Sv; ja, plump är ett roligt kortspel tycker jag!
Jaså! Vi sätter den i pannan :)

Haha, ja det har du minsann ;) det är roligt ändå att man inte behöver omförklara allt för dig. Efter en kommentar har du fattat galoppen haha :D

2017-02-21 @ 09:47:43
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: My Nordqvist

80% av varorna en mataffär innehåller socker så är det inte där man borde ändra. Livsmedelsverket borde ha mer krav på företag som producerar mat att sänka sockermängden i saker istället :)

2017-02-21 @ 12:22:05
URL: http://mynordqvist.se/
Postat av: My Nordqvist

80% av varorna en mataffär innehåller socker så är det inte där man borde ändra. Livsmedelsverket borde ha mer krav på företag som producerar mat att sänka sockermängden i saker istället :)

2017-02-21 @ 12:22:06
URL: http://mynordqvist.se/
Postat av: Linda

Håller med!

2017-02-21 @ 14:20:13
URL: http://lindaviktoria.se
Postat av: Kattis

Hmm jag förstår din poäng och tror inte heller att höjda skatter på fett och socker kommer lösa problem med kostvanor, men jag tror heller inte att privatekonomin i många fall är den största boven för vissa människors kost(o)vanor. Mat men fett och socker smaker för många bättre och triggar belöningssystem i våra kroppar på ett sätt som frukt och grönt har svårare med. Att det finns ett samband mellan inkomst och matvanor förnekar jag inte men i många fall tror jag det har mer med människans mående att göra än annat. Jag kan bara relatera till mig själv som har god ekonomi och är högutbildad, när jag gick hem och blev sjukskriven och var väldigt trött i både kropp och knopp så krävde jag mer utav socker och fett för att känna mig nöjd och tillfredställd efter maten. Och då hade jag väldigt bra matvanor innan och inga problem med att köpa frukt och grönt pga priserna. Lång utläggning men summa sumarum, jag håller med om att skatterna inte är det enda sättet att förbättra situationen på!:P

sv: Haha Mora vs. Leksand skulle kunna bli ett intressant möte!:P

2017-02-21 @ 15:42:59
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: Ellen Gräntz

Så himla vettigt, Johan! Tror många stöttar ett sånt här förslag för att det till en början låter som en bra idé, men när man tänker på konsekvenserna och allt runtomkring (precis det du skriver) inser man ju att det inte är rätt väg att gå alls. Skapar bara större klyftor.

2017-02-21 @ 17:14:42
URL: http://ellengrantz.blogg.se/
Postat av: NICOLE

Åh det är ju så himla intressant det här, som den folkhälsovetare jag är tycker jag det iaf :) Jag tror på att lära och utbilda :) Ge kunskap i tidig ålder, införa mer vetande (på bra nivå!!) i skolor då det är en sådan stor arena och även på BVC för föräldrar:) SV Det är så galet skönt! Ingen skolgrej att tänka över utan bara leva ;) Jo det går ju inte helt strålande för er... vi får se var de slutar ;)

2017-02-21 @ 19:58:46
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: cassandra gigel

sv; tack fina du!
Haha neee, låter konsigt med varm smörgåstårta.. varför gör man den varm? :P

2017-02-27 @ 11:55:04
URL: http://cassandras.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: