Mina tankar efter igår...

Tid: 22:38:39
Datum: 2017-03-27
Kategori: Leksand

Direktkvalet mellan Leksand och Mora är i full gång och imorgon spelas match 4. Mora vann första mötet i Leksand med 2-0. Leksand kvitterade matchserien i match 2 i Mora, men så vann Mora som bekant även tredje matchen igår, även den i Leksand, och jag känner bara att jag behöver skriva av mig lite efter den käftsmällen.

Det här är långt ifrån avgjort, det ska vi komma ihåg.
Det är först till fyra som gäller.
Visst, Mora har 2-1 och behöver "bara" vinna två matcher till. Det räcker dessutom om man tar sina hemmamatcher så fixar man det.
Så klart det är fördel Mora, men det är definitivt inte avgjort.

Vi låg under med 2-1 i matcher förra året också.
Skillnaden då var att vi då inte hade något att förlora, bara allt att vinna.
Nu har vi allt att förlora, precis som för två år sedan mot Malmö och då vet vi ju alla hur det gick.

Ja, faktum är att historien definitivt inte talar för Leksand i det här.
Under de senaste sexton åren har vi hamnat i negativt kval fem gånger, inkl. den här gången, och alla de tidigare fyra gångerna har vi åkt ur.
Det handlar om 2001, 2004, 2006 och 2015.

Det är naturligtvis inte bra och jag kan inte låta bli att frustreras över det faktum att just Leksand ska ha så förtvivlat svårt att hålla sig kvar i SHL när man väl har tagit sig upp.

Jag tror inte jag är helt ute och cyklar när jag säger att inget lag i SHL eller Allsvenskan har åkt så mycket upp och ner under hela 2000-talet som Leksand har gjort.

Man har tagit sig upp fyra gånger, men ingen av gångerna har man lyckats hålla sig kvar.

År ett i högstaligan har man klarat två gånger, 2002/03 och 2013/14, men då har man trillat ur år två, 2003/04 och 2014/15.

Jämför man det med andra lag som har gått upp i Elitserien/SHL under de senaste åren så har vi Karlskrona för två år sedan. De fick kvala sig kvar år ett, fixade det med 4-1 i matcher om jag minns rätt och klarade sig undan kval år två. För två år sedan gick också både Malmö och Rögle upp. Malmö har klarat sig undan kval båda åren, Rögle gjorde det år ett, men tvingas nu kvala sig kvar år två. Det ser man ut att fixa. Man har 3-0 i matcher på Karlskoga just nu och kan slå in matchbollen på onsdag.

För tre år sedan gick Djurgården upp. De har inte heller behövt kvala sig kvar en enda gång än så länge.

För fyra år sedan gick både Örebro och Leksand upp. Leksand har sedan dess kvalat tre gånger till, åkt ur en gång, gått upp en gång och nu ser det inte så bra ut igen. Örebro tvingades kvala sig kvar år ett, fixade det och har sedan dess inte behövt kvala sig kvar något mer.

Så ser man till andra lag så har de oftast klarat av att hålla sig kvar i SHL.
Det är bara Leksand som inte har gjort det och då handlar det inte heller om en gång, nej, det är fyra gånger på femton år och som det ser ut nu blir det fem gånger på sexton år som man inte klarar av det.

då är frågan varför det är så?
Varför har just Leksand så förtvivlat svårt att göra det som övriga lag klarar av?

Både för två år sedan och i år, särskilt i år, har målsättningen hela tiden, enda från början, egentligen varit att hålla sig kvar i SHL till nästa säsong, troligtvis via kval. Med den truppen vi hade och har att förfoga över så är det inget annat att vänta.
Trots det var det nära att vi klarade av att hålla oss kvar, utan kval, men nu blev det kval och då ser det ut att gå åt helvete ändå, för jag kan ju inte direkt påstå att man har haft tur med sina motståndare i kvalen heller.

För två år sedan var det ett lag jag absolut inte ville ha och det var Malmö. Ett storsatsande Malmö som hade som uttalat mål att gå upp. Det gjorde man också, för självklart fick Leksand möta just malmö då. Modo, å sin sida, glassade sig igenom kvalet det året, när man vann med 4-0 mot Vita hästen, som redan var übernöjda med den rokiesäsong i Allsvenskan som man gjorde då. Nu ska man kanske inte sparka på de som redan ligger, för Modo fick ju igen det förra året, men då var det istället KHK, tvärjumbon i SHL, som relativt lätt klarade av ett kval mot AIK, som vann Allsvenskan.

I år har Rögle haft tur och kommer med all sannolikhet att fixa en plats i SHL till nästa säsong.

Hade Leksand klarat av att hålla den där trettondeplatsen, som man hade ganska klart där ett tag, typ tio poäng före Rögle, ja, då hade det varit Leksand som hade mött Karlskoga nu och det tror jag man hade fixat. Risken hade så klart varit att man hade fått AIK då, men nu blev det inte så och det blev bingo för Rögle, men inte för Leksand, som nu möter Allsvenskans suveräner och dessutom ärkerivalen, Mora, i det här direktkvalet.

Så båda gångerna som Leksand har tvingats kvala sig kvar via direktkval här under de senaste tre åren så har man i princip ställts mot tuffast möjliga motstånd och inte alls haft någon tur med vilket lag man har fått möta.

Nu är det absolut inget att skylla på, oavsett vilket lag det handlar om så gäller det att ta fyra segrar först. Sedan är det klart att det finns lättare och svårare lag att möta, men nu är det som det är, det är inget att göra något åt, bara att ta tjuren vid hornen och kötta sönder, för nu finns fan inga livlinor längre. Imorgon, i match 4, då är det bara en sak som räknas. Vinst. Få Mora 3-1 i matcher där, då är det nog godnatt. 2-2 i matcher och det är vidöppet igen.

Klart det kan gå, men tittar man på hur det har sett ut nu, både i match 1 och 3, så har Mora varit klart bätre. Inte bara stundtals, utan nästan hela matcherna. I synnerhet när Leksand har hamnat i underläge. Då förmår man inte att hitta det där lugnet, tugga på, gnugga på för att få in pucken i nät. Istället blir det stirrigt, hafsigt och Mora kontrollerar matchen väldigt bra, Leksand skapar i stort ingenting.

Nu är jag kanske lite hård, lite har man skapat, men man är fortsatt fruktansvärt ineffektiva och sätter inte dit sina chanser, + att jag tycker att Engstrrand i Morakassen har varit bättre än vad engren har varit i Leksandskassen. Engren räddade förvisso kvar Leksand i match 1 och i match 2 gjorde han också några idioträddningar, men generellt känns engstrand tryggare och mer stabil tycker jag, vilket i princip bara speglar den bild jag hade av situationen innan den här matchserien drog igång och som ni kan höra i videon i inlägget under.

Vad ska till för att Leksand ska vinna imorgon nu då?
Ja, nästan allt det här handlar om psykologi. Det är i princip bara mentalt det här och där har Mora ett jätteövertag just nu, för man spelar bara, precis som Leksand gjorde förra året, med allt att vinna, inget att förlora.
Leksand å sin sida är väl medvetna om vad som står på spel och klart som fan att det blir en extra tyngd på spelarnas acxlar, i synnerhet när man hamnar i underläge. då blir allt det där extra tydligt och påtagligt. Därför är det där förstamålet så grymt jävla viktigt imorgon! Får Leksand 0-1, gärna tidigt i matchen, då tror jag man har goda chanser, men får Mora 1-0 istället, då blir det tufft...

Nyckeln är alltså att göra första målet imorgon.
det hade man flera chanser att göra igår med, bl.a. genom inte mindre än tio minuter i powerplay i första perioden, och visst, man hängde en kasse där, men där måste det sitta fler än ett mål.

Så imorgon vill jag se skarpare avslut, sänkta axlar, tidigt ledningsmål och ett växande självförtroende efter detsamma. då kan det gå vägen, för än är det inte slut. Mora har bara 2-1 i matcher, vinst imorgon och vi är med på allvar igen!

Så, vi #knyternäven, för #vadsomänkrävsvigördettillsammans!

Kommentarer
Postat av: Dan Thor

Om ni inte gör första målet då? :)
Men ändå vinner? ;)

Jag trodde du svarade på låten i inlägget :P

Hellre lite träning än ingen alls? :P

Ja nu är det ju jätteskoj med Mora - Leksand, som uppgjort och förutbestämt ju? Av alla lag som hade möjlighet att möta varandra, så blev det just Mora mot Leksand.. vilken slump :P

2017-03-28 @ 18:58:50
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Erika

Hoppas de lyckas :)

2017-03-28 @ 19:04:02
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: NICOLE

Usch det är jobbiga tider nu tycker jag ;) Mycket som står på spel, men det är inte över ännu som sagt! Det är inte över förrän det är över minsann!
SV: jaa snart klar! Men det kommer förmodligen blir mer studier för att kunna plocka ut en kandidatexamen men det behöver ju inte ske just nu :)

2017-03-28 @ 19:48:45
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Hoppas det går bättre för dem idag då :D

2017-03-28 @ 20:44:15
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Carolina Thoor

Förstår att det kan vara frustrerande då man verkligen hejar på ett lag. Jag hoppas att Leksland tar igen! :)

Sv; nix. Än har febern eller den kraftiga hostan försvunnit. Utan sitter här och har nästan varit sjuk i en vecka nu. Orkeslös och allt. Hemskt! Imorgon är det sagt att jag ska tillbaka till arbetet pga kurs, men jag vette fan. Att gå på kursen kan jag absolut göra, men sen arbeta till 21:30? Nej...

Det säger dig inget vart jag bor, då du inte känner till Stockholms städer eller hur man nu ska säga det. Men bor i Högdalen :P

Jag och Niclas åkte i fredags & kom återigen hem i måndags ifrån London :)

2017-03-29 @ 08:47:08
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Carolina Thoor

Förstår att det kan vara frustrerande då man verkligen hejar på ett lag. Jag hoppas att Leksland tar igen! :)

Sv; nix. Än har febern eller den kraftiga hostan försvunnit. Utan sitter här och har nästan varit sjuk i en vecka nu. Orkeslös och allt. Hemskt! Imorgon är det sagt att jag ska tillbaka till arbetet pga kurs, men jag vette fan. Att gå på kursen kan jag absolut göra, men sen arbeta till 21:30? Nej...

Det säger dig inget vart jag bor, då du inte känner till Stockholms städer eller hur man nu ska säga det. Men bor i Högdalen :P

Jag och Niclas åkte i fredags & kom återigen hem i måndags ifrån London :)

2017-03-29 @ 08:47:08
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Linda

Förstår din frustation!!

2017-03-29 @ 09:35:28
Postat av: My

Är inte så insatt i SHL eftersom Timrå spelar i allsvenskan. Men får heja på leksand då!! :)

2017-03-29 @ 15:51:17
URL: http://monkiapa.blogg.se/
Postat av: Jenny

Känns som en väldigt ingående analys som jag inte tänker ge mig på, ointresserad som jag är. Men intressant att du inte bara "skyller" på allt annat runt omkring ändå :)

Sv: Fast också jobbigt att inte kunna röra sig typ :S

2017-03-29 @ 19:54:42
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Sandra

Får hålla tummarna att det går bra nu!
Sv: bilen får vara allt annat utan vit och det blev en gråblå aktig färg på bilen :) åkte första turen i tisdags ^^

2017-03-30 @ 19:40:37
Postat av: Sandra

Och min bloggadress vore ju bra att ha om man ska svara också :P

2017-03-30 @ 19:41:24
URL: http://sandroou.blogg.se
Postat av: sara

Tack så jätte mycket! :)

Hoppas du haft en fin torsdag! :)

2017-03-30 @ 20:30:57
URL: http://sarakarlson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: