Skrotad handikappersättning hotar synskadades frihet

Tid: 10:51:03
Datum: 2017-10-31
Kategori: Att leva med en synnedsättning

Det var fyra långa och intensiva dagar under kongressen i Malmö, i fredags satt vi i plenumförhandlingar i nästan elva timmar, men nu är jag återigen hemma och har två dagars välförtjänt ledighet. Igår blev det dock inte mycket ledigt ändå, för jag tränade två pass och mailade media med anledning av det som det här inlägget också i huvudsak handlar om. Idag ska jag dock bara ta det lugnt och åka en sväng till mamma och pappa senare ikväll.

Några av de stora besluten som kongressen beslutade om under helgen var hursomhelst att branschföreningarna fortsatt kommer att ha ombud med rösträtt under kongressen, oavsett om de är tio eller hundra medlemar i föreningarna. Det blev en lång debatt på säkert två timmar ang. detta, men till slut klubbades det igenom att de fortsatt får ha kongressombud, främst ur ett demokratiskt perspektiv. Det klubbades också iggenom att SRF inte ska ha en egen TV-gala och inte utreda ett namnbyte. Dessutom fastslogs verksamhetsinriktningen för de kommande tre åren och där kommer det bli stort fokus på habilitering och rehabilitering, ett väldigt viktigt och aktuellt område, precis som många andra.

Vi inom Synskadades riksförbund har dessutom en rad officiella uttalanden just nu, vilka också klubbades igenom under kongressen. Det kanske hetaste och helt klart mest aktuella uttalandet just nu, och som hela kongressen var enhälliga i utan undantag, är det ang. handukappersättningen.

Regeringen lade nämligen nyligen fram ett förslag på att skrota den nuvarande handikappersättningen och ersätta den med en s.k. merkostnadsersättning. Det är något som vi inom Synskadades riksförbund är kraftigt emot och det var just detta jag mailade media om igår.

Uttalandet lyder som följer:

"Skrotad handikappersättning hotar synskadades frihet

Till:
Socialminister Annika Strandhäll
Socialförsäkringsutskottet
Media

Regeringens planerade förändringar av den nuvarande handikappersättningen hotar synskadades ekonomi, vardagsliv och personliga integritet. Vi vill med kraft protestera mot en politik som minskar egenmakt och självbestämmande för personer med funktionsnedsättning.

Tänk dig att behöva redogöra för allt du köper, för hur mycket kläder du handlar eller när du åker taxi. Så ser vardagen faktiskt ut för många som har en funktionsnedsättning och som behöver samhällets stöd. Handikappersättningen har hittills varit ett befriande undantag. Den som har en kraftig synnedsättning har kunnat få ett schablonbelopp genom Försäkringskassan, fritt att disponera för extra kostnader som funktionsnedsättningen medför.
Det kan till exempel röra sig om högre kostnader för att vi som har en synnedsättning inte kan se extrapriser och erbjudanden, resor med taxi när cykel och gång skulle varit det naturliga valet, ökat slitage på skor och kläder eller kostnader för städning och underhåll av hemmet som andra inte har.

Detta kan snart vara ett minne blott. Vid ett dialogmöte nyligen presenterade regeringen förslag om att ersätta dagens handikappersättning med en merkostnadsersättning.

Förändringen lägger makten hos försäkringskassan istället för hos individen. Den som söker merkostnadsersättning blir tvungen att redogöra för sina löpande vardagskostnader, inför Försäkringskassan. Utifrån det kan den enskilde få kompensation för vissa utgifter som går att koppla till funktionsnedsättningen. Men sådant som utgör de största utgifterna, behov av hjälp i form av exempelvis ledsagning eller stöd under semestern, ska inte få räknas med. Ett annat problem för oss är att se vad som är merkostander eftersom synskadan i sig innebär svårigheter att jämföra priser och hitta varor.

Vid en jämförelse med barnbidraget blir orimligheten tydlig. Ingen skulle komma på tanken att fråga barnfamiljer om hur de i detalj använder barnbidraget.

Medelinkomsten bland synskadade är betydligt lägre än bland befolkningen i stort, även bland synskadade som har ett arbete. För den med låg inkomst, som inte enkelt kan redogöra för sina utgifter i detalj och som inte kan argumentera för sig, kommer försämringen bli mycket kännbar. Risken för ökat utanförskap, mindre självständighet och sämre psykisk hälsa är uppenbar.

Synskadades Riksförbund samlat till kongress i Malmö vill mot bakgrund av ovanstående uppmana regeringen

Att inte lägga fram det planerade förslaget om merkostnadsersättning till riksdagen

Att förändringar för att utveckla nuvarande handikappersättning ska ske i nära samarbete med Synskadades Riksförbund.

Uttalande antaget vid Synskadades Riksförbunds kongress i Malmö 26-29 oktober 2017."

Så nu är det bara att hoppas på att vi får gehör för detta och att förslaget inte läggs fram eller går igenom, för det kan få stora negativa konsekvenser är jag rädd för...

Kommentarer
Postat av: NICOLE

Men oh så dumt.. det låter ju inte alls rimligt. Hoppas det inte går igenom! SV: ja det var det! Oftast är ju dagarna bra men ibland lite extra härliga sådär :)

2017-11-02 @ 18:36:42
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Blir så upprörd på förslag som är till det sämre för människor :[.

2017-11-02 @ 19:12:58
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: cassandra gigel

sv; ja turkiskt bad var superskönt!!
skönt att aldrig råkat ut för de! det är otroligt störigt när man väl har de, men längtar tills jag bor i villa och inte har några andra "randoms" vägg i vägg ;)

2017-11-02 @ 19:26:57
URL: http://cassandras.se/
Postat av: Tina

Sv: Hahah, jasså är de en stor wantie? Dom högtalarna kostar lite med kan jag tänka mig, haha!Ja jag hoppas verkligen Kalmar hc spelar lika bra som dom gjort nu. Dom har vunnit stort som i går vann dom med 8-1,så duktiga och så bra spel har dom! Så hoppas dom håller i detta så dom får kvala upp, och då hoppas jag dom är lika duktiga där så dom kommer upp i hockeyettan, för de förtjänar dom! :) Vad skönt med sovmorgon, de är aldrig fel! Ne men gud vad ledsen jag blir, varje ledsagaren försvinner en efter en, varför!? Jag håller verkligen alla tummar och tår att den sista ledsagaren kommer ta jobbet och hjälpa dig !
Hoppas du haft en finfin torsdag och att du får en toppen start på fredagen! :)

Men fy vad hemskt!! De förslaget hoppas jag verkligen inte att de går igenom! Fy så tragiskt, att dom ens kommer med ett sånt förslag! Förfärligt!

Ha de bäst nu Johan :)

2017-11-02 @ 20:35:03
URL: http://nouw.com/tinafalkestad
Postat av: sara

Skönt med två dagars ledighet, hoppas dom blev lugna och härliga! :) Ha en fin fredag! :)

2017-11-03 @ 09:38:50
URL: http://sarakarlson.blogg.se
Postat av: Dan Thor

Tyvärr så vill Alliansen att handikappersättningen blir ännu mindre. Tyvärr. Om man läser deras partiprogram ingående, står det inte det rakt ut, men det är det som dem menar.
:/
Det blir precis som socialbidraget.. att man måste redovisa alla kostnader osv..
Detta är väl för att det är för många bidragsfuskare? :(

Jo visst, jag överlever iallafall ;) men har det bra :)

Nej men jag går med lite förkylningssymptom från och till, men har ju ätit antibiotika och det dröjer innan det kommer ställa sig till rätta i min kropp :)

Händer denna helg då?

Man ska inte tro på allt man ser och läser och hör :P

2017-11-03 @ 18:29:56
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Tyvärr så vill Alliansen att handikappersättningen blir ännu mindre. Tyvärr. Om man läser deras partiprogram ingående, står det inte det rakt ut, men det är det som dem menar.
:/
Det blir precis som socialbidraget.. att man måste redovisa alla kostnader osv..
Detta är väl för att det är för många bidragsfuskare? :(

Jo visst, jag överlever iallafall ;) men har det bra :)

Nej men jag går med lite förkylningssymptom från och till, men har ju ätit antibiotika och det dröjer innan det kommer ställa sig till rätta i min kropp :)

Händer denna helg då?

Man ska inte tro på allt man ser och läser och hör :P

2017-11-03 @ 18:29:57
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Linda

Så skönt med lite ledighet, det förtjänar du!!

Sv: Jag skriver en rapport till kursen "information genom bild & text 2", en galet galen rapport helt enkelt.. suck..

Jag har inte hunnit lyssna på halloweenspecialen än, tänkte försöka hinna med det till helgen, iih :-)

Nä men precis, att lära sig historien om hur man framkallade bilder är ju galet viktigt, både teoretiskt men även praktiskt.

2017-11-04 @ 08:16:56
URL: http://lindaviktoria.se
Postat av: Emelie Andersson

så skönt att få vara lite ledig :)

2017-11-04 @ 15:25:11
URL: http://nouw.com/emelieanderssoon
Postat av: Jessica

Det var de också :)

Kan förstå det, men det kommer förhoppningsvis till er också!

2017-11-04 @ 23:10:36
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Kattis

Håller verkligen tummarna för att ni får gehör och att förslaget inte går igenom. Så himla tråkigt att höra om dessa förslag som så uppenbart tagits fram av människor som inte själva upplevt problematiken men tror sig veta.

sv: lovar att jag rapporterar tillbaka om jag testar hisstricket!☺

2017-11-05 @ 08:50:39
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: Jessica Högberg

Dom är ju helt galna just nu, hoppas verkligen att förnuftet tas tillfånga!!

2017-11-05 @ 10:17:48
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Postat av: Jenny

Oj! Vilket jobb ni gör :o

Sv: Det blir vad man gör det till som det så fint heter ;)

2017-11-05 @ 20:36:25
URL: http://jennysen.spotlife.se
Postat av: Sandra

Du förtjänar lite ledighet efter kongressen :)
Sv: ja men det är klart du kommer vara trött efteråt men det kanske var värt det i slutändan? :)
Jo det blev tyvärr ett migränanfall. Jag var tvungen att ligga i ett mörkt rum hela dagen och sova till och från. Sambon fick ta hand om sonen :/

2017-11-06 @ 14:51:55
URL: http://WWW.sandroou.blogg.se
Postat av: Carolina Thoor

Hoppas på det bästa!

Sv; jaså, det tycker du? Ja, precis. Man ska alltid försöka tänka positivt. Men det är inte alltid lätt ^^,

Nej, men visst. Man vet ju aldrig :)

Alltså Chris är ju otroligt otroligt bra! Har en oerhört unik och bra röst. Så det tror jag absolut :)

Jo tack, allt är bra med mig. Hoppas att allt är bra med dig med :)

2017-11-07 @ 19:45:02
URL: http://knaset.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: