R.I.P farmor!

Tid: 21:13:13
Datum: 2010-04-23
Kategori: Allmänt

Som jag skrev långt ner i det här inlägget nåddes vi av ett jättetråkigt besked på påskdagens morgon. Farmor hade dött.

Runt klockan 5 på morgonen hade hon larmat personalen, men när de kom dit var det nästan redan för sent. Sådan tur var gick det snabbt. De trodde det var någon form av hjärtinfarkt e.d.

Hon blev 84 år. Hennes 84:e födelsedag firade vi för bara några veckor sedan och det var också sista gången jag såg henne, trots att ålderdomshemet bara ligger ca 5 minuters promenad från här. Det är sådant man kommer ångra i efterhand. Varför var jag inte där oftare?

Det är dock inte de här senaste åren på ålderdomshemet man kommer minnas i 1:a hand. Det man minns är alla fina minnen från när jag och mina kusiner var små och farmor och farfar bodde kvar i huset. Huset låg, eller ligger, på andra sidan stan och det tar ca 30 minuter att gå dit.
Det var på den tiden jag såg och jag kommer ihåg exakt hur allt såg ut. Att man gick upp för yttertrappen och in i hallen. Rakt fram var vardagsrummet. Till höger var köket. Till vänster var trappen ner till källaren och en gång med dörrar på sidan. Dörrarna ledde in till ett rum där det fanns en bäddsoffa, till farmors och farfars sovrum med den mörkgröna heltäckningsmattan och till farfars arbetsrum. Där inne fanns några garderober. Där inne fanns en påse med pappas och hans brors gamla bilar, deras gamla lego och massa gamla böcker som de läste när de var små. Min favorit var en bok där massa djur skulle åka på ett lastbilsflak. Den har både farmor och farfar läst X antal gånger för mig.

Jag och mina kusiner brukade leka med lego och bilar. Vi gick till lekparken några gator längre bort och lekte med bilar där, eller så lekte vi "Farligt" på rutschbanan. Det var en lek där man inte fick nudda sanden och skulle utsätta sig för faror. Samma sak, fast med bilar, lekte vi på mitt parkeringshus här hemma. Man kunde också klättra på stenar där i lekparken och på farmor och farfars altan på baksidan brukade vi sitta och dricka jordgubbssaft och äta farmors bullar och Bragokex. Alltid jordgubbssaft, bullar och Bragokex. Tillbringaren hade ett lock man fick vrida lite på för att öppningen skulle komma vid pipen och kaffekopparna som de vuxna brukade använda då var blå och vita. Vaxduken i köket var vit och röd med röda och vita prickar och där brukade jag och Niclas, som var min bästa kompis upp till 6:an, sitta och köra Svälta räv.

Nere i källaren hade farfar sina gamla rör och kranar från jobbet som rörmokare. De brukade vi också leka med. Vi byggde saker av dem och hade jättekul. Från det rummet kunde man gå direkt upp till garaget, där deras beige Mazda 323 stod. En gång hämtade farfar mig i skolan med den. Jag kom på att jag hade glömt väskan, men han hummade bara. När vi kom hem till dem sa han det till farmor, som blev lite upprörd på honom för det.

I ett annat rum där nere i källaren, ett rum med rött golv, hade farmor tvättmaskin, strykbräda och mangel. I rummet innanför det stod ett gammalt badkar och en gammal dusch.

Det var också nere i källaren som TV:n stod. Där såg jag på Australiens GP i Formel 1 1998.

Vi brukade alltid få godis när vi var där. Ibland fick vi en godispåse var, men oftast fick vi ta några godisbitar ur en påse. Det fortsatte farmor även med när hon flyttade till lägenheten 98 efter att farfar hade dött. Några år senare, 2001, brukade jag och en kompis gå till det lägenhetsområdet och leta katter. Det fanns många katter där, men våran favorit var en katt vi kallade Tiger och som vi brukade kela jättelänge med. Därefter gick vi upp till farmor och fick lite fika, jordgubbssaft och bullar, och såg på Cartoon network.

Det är sådana minnen man kommer bära med sig under hela livet. Både farmor och farfar var 2 mycket fina personer. Farfar känns dock ganska avlägsen nu och existerar bara i minnesvärlden, vilket även farmor snart kommer att göra. De senaste åren, när hon har bott på ålderdomshem, har jag inte alls hälsat på henne så ofta och man har bara träffats några gånger om året. Dock blev hon alltid lika glad av att se mig.

Till minne av farmor avslutar vi här med några psalmer. Psalm 248, Tryggare kan ingen vara och psalm 249, Blott en dag.





R.I.P, farmor. :'(

Kommentarer
Postat av: Evelina

:/



RIP farfar.

2010-04-23 @ 22:27:12
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Erica

Svar: - Yes, jag kände att jag ville ha det så att man skulle veta vilka katter det var eftersom det var ganska blandat. :)

- Nä, verkligen inte. Tänk att vi bodde så i åtminstone några år. Ganska coolt egentligen.

- Åh.. vem är det du har träffat via bloggen då? Tell me! :)

- Jo, i och för sig, det kanske du har rätt i. Fast jag tror ändå att de folken har någon sorts uppfattning om vad de själva tror på innan man kommer. Jag tror inte att de är helt blanka. Jag tror att alla människor har en uppfattning gällande tro. Även om man kanske aldrig har hört talas om Jesus eller om Muhammed eller Buddha så har man någon sorts tro. På något. Eller på inget. Man har en uppfattning. Jag tror inte att det kommer att bli så att man kommer till ett folk som är helt blanka och som tror på varje ord man säger direkt och sen blir förvirrad om det kommer någon annan som säger något annat. Förstår du hur jag menar? Men man får ju liksom prata med dem och berätta om Jesus och Bibeln, om de vill lyssna. Sen är det inte upp till mig att övertyga egentligen, utan den biten tar Gud hand om. Jag vill inte komma med massa fina ord och kunskap, utan jag gör bara det Jesus har sagt och sen tar Han hand om resten. Det räcker. :)



- Vad hemskt att hon dog. :´(

- Jag älskar "Blott en dag". Den är så väldigt fin. Carola har spelat in den på en psalmskiva förut, och mormor sydde en tavla åt mig där det står "Blott en dag ett ögonblick i sänder". Grymt fin psalm. Vilket påminner mig om att jag kanske borde lyssna på den nån gång, lyssnar nästan aldrig på psalmer normalt. Blir mest lovsång. Men den där är riktigt fin. :)

2010-04-24 @ 00:58:58
URL: http://faithhopelove.blogg.se/
Postat av: NATALIE

nej nej vad tråkigt.... jag beklagar. vila i frid!



svar: tack för tipsen, haha det kanske blir lite svårt att skriva om hockey ;) men det andra ska jag tänka på! :)



just ja, jag kanske har hört det förr, att du föddes för tidigt och såg sämre redan då.. Han som jag känner som också ser dåligt, jag vet inte om jag egentligen borde säga något namn. Jag känner honom inte så bra men jag blir så imponerad över er båda :)



oj så kallt? nu måste våren komma på riktigt snart! annars hinner det ju inte bli någon sommar innan det är höst igen.

2010-04-24 @ 10:44:55
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Anonym

Nej vad trist, hemskt sånt där.. :(



sv. Jo jag läste det, får se hur det blir här.. kanske något kompisgäng man hittar att göra något kul med =)



Ja det är så det ska vara, blandade åldrar, inte som ja kan tänka mig att det är i stockholm nu. Aldrig att ja skulle våga ta med min unge då, och särskilt int på ståplats där :S



Haha oj, feltänkt av mig där, såklart ni int möter frölunda x) Var nog lite trött när jag skrev haha

2010-04-24 @ 10:50:29
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: Malin

Beklagar sorgen hörredu :( r.i.p

(och allt det där andra som det är meningen att man ska skriva.. dåligt på sånt)



svar; hihi, nu blev jag lite nyfiken på vad du menar med att jag skriver roligt? :' ska jag ta det som en komplimang eller som någontingt dåligt?



och så är det franska jag skriver på, varken portugisiska eller spanska utan FRANCAIS; la plus belle langue.



och (nu upprepar jag mig, förlåt) SPM är precis som du skriver sam-media och historia är historia.. hjälp, jag vet inte riktigt. tråkigt som attans är det iallafall och läraren är jävulen i lärarform!



vem är du förresten? nu blev jag nyfiken.

2010-04-24 @ 12:23:53
URL: http://hallonte.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Jag hade mer kontakt med kusinerna som liten.. Idag har vi nästan ingen kontakt :p



Fint inlägg btw. Må hon vila i frid.

2010-04-24 @ 21:33:16
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: NATALIE

svar: haha ja Matilda gav också förslaget att jag skulle skriva om hockey ;) vi får väl se.. hah



hoppas att begravningen går bra.. det kommer det nog att göra ska du se, även fast det är hemskt :(



ja vi får hålla tummarna att hellre blir sommar direkt än att det blir svalt hela sommaren.. :)

2010-04-25 @ 10:59:18
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jo jag och kompis satt och såg matchen i fredags, riktigt synd att dom int kunda få in 3-2puck iaf i tredje, dom var så nära!



Åh jag förstår det :( Vill säga att jag förstår hur det känns, men jag har själv inte mist någon ännu...



Nej i järnkaminerna skulle nog INTE va så kul med ens barn :S

2010-04-25 @ 11:26:00
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Ingen kan vara mer lycklig än din farmor, som hade lyckan att ha dig som barnbarn. Det är jag säker på fina du. Som jag har sagt innan så bär med dig alla fina minnen, dem finns i ditt hjärta så länge du vill. Och ibland tror jag även de dödas själar finns med oss, jag kan känna mig mormors närvaro ibland. Kan berätta om det mer någon gång. :)



Jag finns alltid här för dig, det vet du. Du är otroligt fantastisk, kom ihåg det!



Massa kramar!

2010-04-25 @ 13:33:16
URL: http://alexandrawittgren.blogspot.com
Postat av: Erica

Svar: - Mm, sånt där är verkligen coolt!

- Ibland skriver jag saker under en bild som hör ihop med bilden, men jag vet inte om du hänger med i det. I det senaste inlägget "Vad som helst kan hända..." skrev jag så här under bilden: Platta håret kanske jag gör, det var alldeles för länge sen nu. Fast vi får se om jag "orkar". Bilden var alltså på mig där jag hade plattat hår. I ett tidigare inlägg la jag upp en bild på byn där jag bor, på själva landskapet, och skrev under bilden: Jag vill leva i ett vårigt Barknåre nu. ♥ Hänger du med i att det var en bild då och att texten handlade om den bilden eller blir det bara som att jag skrev som jag gjorde ändå?

- Hur menar du med att hon har gjort så mycket? Skulle hon inte passa att sjunga psalmer för att hon har gjort så många olika musikstilar!? Eller hur menade du? (a)

2010-04-25 @ 14:00:11
URL: http://faithhopelove.blogg.se/
Postat av: anna

Ush så hemskt :( vila i frid.



Svar: Okej, men det låter mycket ändå! Speciellt pluggandet, samhällstreorna på min skola har iaf sjukt mycket nu..



Ja, men jag är faktiskt inte så ytlig som jag kanske verkar i bloggen, haha!



Ja, fika borde man göra oftare :) Men jag bor en bit utanför stan så det känns typ oftast onödigt att åka in bara för att fika liksom :p



Ja, precis! Jag håller med dig helt och hållet!



Jag kommer få g eller vg i matte b, beror lite på hur det nationella provet går :)

2010-04-25 @ 16:39:31
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Evelina

Hm, nu är det väl dags att uppdatera igen? ;p

2010-04-25 @ 17:16:40
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: tess

va fint du skriver om din farmor. Jag har inga speciella minnen av min farmor... jag hade två kan man säga eftersom min pappa blev bortadopterad. Det är bara min biologiska farmor jag träffade och hon var inte sådär intresserad av oss.



Du skriver så fint om din... alla sådana där minnen som även jag skulle vilja ha haft efter mormor och farmor och som mina äldre syskon har.



Glad att du delar dessa minnen för de visar ju att din farmor hade en mycket speciell plats i ditt hjärta. Hoppas hon kan sitta där hon är idag och vara stolt över er barnbarn... du ska inte ha dåligt samvete för allt du inte gjorde va glad för allt ni faktiskt hann med... hon klandrar dig inte för att du inte var där den sista tiden tro mig....



Tack för dina ord om att jag kan skriva... de värmer.



Ja han skulle slå ett rekord i att äta just korv med bröd... 13 stycken tror ja de va på typ två minuter... så äckligt... doppade dom i vatten först så de skulle glida ner och typ tryckte ner dom hela och fy va äckligt...



Jo lunga favoriter är nog lite skillnad men ändå... de spelar sönder låtarna och vips är de inte så speciella till slut.



//Tess

2010-04-25 @ 17:33:15
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Sara

Ja jag är ap less för att min dator är trasig... jag råkade trampa på datorladdaren när jag lyfte upp datorn, så uttaget för datorladdaren gick sönder :O heelt onödigt av mig!!



Åh nu har jag varit i götet och det var så skönt och komma dit!!

Jag fick bara vänta i 4 timmar på arlanda så det var ju inte så farligt ändå. Man får se det från den ljusa sidan ;D



Draknästet går på svt. Det handlar om personen som kommit på en idé och vill utveckla den. Dom har alltså chansen att träffa företag som kan tänka sig sponsra dom :D

2010-04-25 @ 21:50:08
URL: http://saralindfors.blogg.se/
Postat av: Jessie James

rip :(

2010-04-26 @ 15:45:47
URL: http://jessiemodell.blogg.se/
Postat av: tess

Ja de heter nog så... nattduksbord... ja skrev väl som ja säger... du ser då allt... ler inget kommer jag undan för... ler.



Ja du får fråga... min pappa växte alltså upp här i Kristinehamn. Hans pappa lämnade min farmor innan han var född... fick faktiskt en dotter samma år. Enligt farmor visste inte farfar om pappa men jag har tagit reda på att även på den tiden så var båda föräldrarna med och skrev på adoptionspappren vilket farfar var. Pappa träffade honom dock inte förrän han var typ 16 år tror jag.



Farmor blev alltså ensam med tre killar.... å det verkade ju ändå gå bra men det hette att de var busiga... men så träffade hon en ny man.... å fick några nya barn och VIPS var de GAMLA barnen hemskt jobbiga tydligen. Så de sociala myndigheterna kom för att omhänderta dessa pojkar. Den äldsta han rymde och gick nog ut på sjön men då var han nog 13 14 år tror jag... de andra två hamnade på barnhem... de var där i ca två år om jag har förstått det rätt.



Pappa blev sedan adopterad till Björneborg som nioåring. De som tog hand om honom var lite äldre då och de dog på 60 talet och jag är ju född tio år senare...



Som man kan se så var det väl lite så att historien sa att farmor inte kunde ta hand om pappa och hans bröder... men hon kunde skaffa tre nya barn med sin nya man och om man nu inte kunde ta hand om de barn man har skaffar man ju inte nya så hon sket väl i dom helt enkelt. Det har väl pappa med insett som vuxen.



Pappa fick det bra dit han kom men pappas bror kom till ett ställe som inte var bra och han rymde tillslut hem igen... Hans liv blev ganska tragiskt.



Pappa är idag medlem och lite aktiv i föreningen FÖRLORAD UNGDOM där man möter andra som inte fått det så bra där de kom och på olika barnhem. De har gett ut en bok med sina berättelser som jag ska försöka låna av pappa och läsa.



Pappa fick det som sagt det bra.



Idag är barnen lite piggare och jag tror i alla fall August kommer iväg imorgon. Jag ska i alla fall jobba.



Oj det blev en lång kommentar.



Jag är i alla fall en läsare som återkommer till dig och läser även om jag skummar över sporten... ler. Men ja läser. Och återkommer... oavsett om du kommenterar...



Å jag tyckte om din fina berättelse och minnen runt din farmor och jag önskar jag själv hade fler minnen från mina mor och farföräldrar. Men eftersom mina föräldrar fick mig sent eftersom jag är sist i en syskonskara på fem så hann jag inte träffa dom så länge. Mormor minns jag... morfar dog när jag var två.



Nej nu ska jag försöka duscha...



Ha en bra dag. //tess

2010-04-27 @ 09:53:28
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Matilda

Ibland är livet inte alls rättvist. Jag vet att du är stark och inom sin tid kommer du tänka på din farmor med glädje och varma minnen.

Du är stark vännen. Jättestark.

2010-04-27 @ 15:32:49
URL: http://matildamodigh.com
Postat av: Evelina

Svar: Min lägenhet är på 60 kvm ;p



Fortfarande inget nytt inlägg..

2010-04-27 @ 19:38:35
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: nathalie

usch vad trist! :-(

2010-04-30 @ 20:42:41
URL: http://igottagetsmart.tumblr.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: