Om det finns en katthimmel är du där, min lilla Ford

Tid: 10:58:02
Datum: 2011-05-24
Kategori: Allmänt

Idag är det exakt ett år sedan vi, mamma och jag, blev tvugna att åka in till Motala med min lilla kisse, för att ta bort honom. Ingen vidare present för Shep, som då fyllde 15, idag fyller hon 16.

Jag minns så väl sista gången jag bar honom, höll honom i min famn. När vi gick ut till bilen tror jag han visste var vi var på väg, för katter är inte dumma. De lär sig, även om de, precis som hundar och andra djur, inte kan tänka i handling och verkan. Springer en hund t.ex. runt en flaggstång, trasslar in kopplet, tänker den inte på att gå tillbaka samma väg för att lösa upp kopplet. Den fortsätter springa runt flaggstången, men de vet vad som håller på att hända, precis som med katter. Ford visste t.ex. alltid när det bara var jag som var hemma. Då kom han in till mig, tidigt på morgonen, när han ville gå ut, vilket han aldrig gjorde annars. då gick han in till mamma och pappa, eftersom att han hade lärt sig och visste att mamma alltid gick ner och släpte ut honom om han hoppade upp och började trampa runt och spinna i deras säng. Hoppade han upp, trampade och spann i min säng kunde jag vakna, men inte alltid ens det. Antingen lade han sig då en stund, eller så hoppade han ner igen och gick in till mamma och pappa.

Mamma och jag var vid hans sida hela tiden där på sjukhuset. Han fick en spruta med sömnmedel, som först gjorde honom hängig, och så orkade han inte stå upp längre, utan ramlade ihop där på bordet. Ögonen såg konstiga ut och jag lyssnade till hans hjärtslag, medan själen frigjorde sig mer och mer och slutligen flög ut genom fönstret och upp till katternas himmel. Kvar låg kroppen, så mjuk, len och fortfarande varm. Svart, ganska tjock, päls som såg mörkbrun ut och glänste i solen. Vita tassar, vit mage och bröst, en liten vit mustasch under nosen och vita morrhår. Så snäll att man kunde göra i princip vad som helst med honom. Det gick t.o.m. att klappa honom på tänderna, om man nu skulle vilja det. Det ända han inte gillade var när man blåste i öronen på honom. Då kunde han skaka på huvudet, men han gjorde mig aldrig något ont. Jag blev aldrig riven, aldrig biten under de sju år han fanns hos oss. Bara en ända gång, när han lekte. Då tog han tag med båda tassarna om min underarm och bokstavligen bet i armen. Jag blev lite chockad, men det var inget hårt bett och strax därefter hoppade han upp bredvid mig i soffan, kurade ihop sig och började spinna.

Vad som gjorde att "Den svarte" slutligen fick flyga upp till himlen var i grunden en olycka, sex år tidigare, som ni kan läsa mer om här, då han för 1:a gången var med oss till stugan. Det ville sig då inte bättre än att han blev påkörd, trodde vi.

En dag satt han nämligen nedanför trappen på baksidan och kunde inte gå. När vi försökte lyfta honom jamade han med långt U, vilket innebär att de har ont/vantrivs med något. Vi åkte in till Linköping, där de såg till honom och där han fick ligga kvar i några dagar. De sa att inget var brutet, men troligen fanns en liten fraktur med i bilden, för flera veterinärer som kollade på honom under senare år tyckte att bäckenet hade vuxit ihop lite mer tight än det normalt sätt är.

Det var troligen detta som ledde till alla de förstoppningar han drabbades av. Första gången i maj 2006, som ni också kan läsa om i inlägget ovan.

Andra gången inte förrän 3 år senare. Shep såg då hur han spände sig ute på tomten, hur han försökte få ut det som satt fast. Vi höll honom därför inne några dagar, för att se om misstankarna stämde, vilket de gjorde.

Några månader senare var det dags igen. Nu satt det så hårt packat att man fick operera, öppna upp tarmen och på så vis få ut det. Därefter syddes han ihop och fick en tratt runt huvudet, för att han inte skulle slicka/bita på stygnen. Han skulle dessutom vara inne i två veckor, vilket var nog så svårt bara det. Han satt ofta vid dörren och ville gå ut. Några gånger lyckades han också smita ut, då han hörde att någon av oss kom utanför, satt beredd när man öppnade dörren och snabbt smet ut. Man fick hela tiden försöka gå ut/in och stänga dörren så snabbt man kunde, bära in honom i ett annat rum om det behövdes, om man var själv hemma. Stackarn. Keligare än någonsin var han även under den tiden, hungrig hela tiden, jamade och kelade efter mer mat. Vi skulle dock vara försiktiga med just detta, så att tarmarna kunde läka ifred.

När han slutligen fick gå ut försvann han som ett skott. Annars, i vanliga fall, brukade han skutta ut lite lätt, sätta sig på ett särskilt ställe, snett ut till vänster från ytterdörren sätt, på plattgången.

Vi bestämde, där och då, i samråd med veterinären, att om han skulle få en förstoppning till skulle vi ta bort honom. Han skulle inte behöva lida och ha ont fler gånger.

Vi visste att det skulle ske, frågan var bara när. Svaret fick vi som sagt drygt ett halvår senare, då jag först tyckte han gnällde lite när han gick på lådan en kväll, något som också bekräftades av mamma någon dag senare, när han under natten hade legat inne hos dem och gnällt. Det var ungefär som att han spände magen och tog i, men det satt för hårt, så det gjorde ont på honom och då jamade/gnällde/skrek han. Lilla Ford.

Finare kisse än såhär får man leta efter. Så otroligt fin och snäll. Inte världens keligaste i den bemärkelsen att han kelade med huvudet osv. men så snäll och tillät sig alltid att bli klappad/kliad på magen, strök sig ofta kring benen när man lade upp mat åt honom, kunde t.o.m. hoppa upp på bakbenen mot skålen när man skulle ställa ner den, eller ställa sig med framtassarna mot lådorna i köket. Ibland hoppade han också upp på diskbänken, såväl när jag lade upp mat åt honom som när vi lagade mat. Ibland åt han äckligt nog ur diskhon och några gånger visade han stolt upp sitt byte utifrån. Möss tog han aldrig in, men fåglar fick följa med några gånger. En gång minns jag att jag släppte in honom. Han jamade när han gick in, vilket han inte brukade göra. Jag tyckte det lät som han hade med sig något in, så jag ropade på mamma, som kom ner och fick se honom sitta med en fågel i munnen. Innan hon hann få tag i honom hade han gått in i vardagsrummet, lagt fågeln på mattan under soffbordet och börjat tugga i sig den med ben och allt.

En annan gång hade han med sig en fågel in som han lekte med. Han virade in den i sin filt, men fågeln lyckades fly och flög upp på ett överskåp i köket. Ford hoppade upp på köksbänken, tittade uppåt och jamade. Pappa tittade efter vad det var han ville ha tag i, för vi hade ännu inte sett fågeln. Nu såg pappa den, tog den i ett papper och slängde ut, samtidigt som jag lyfte ner Ford från bänken. Han ville dock fortfarande upp på överskåpet. Slutligen, efter att ha lyft ner honom från bänken några gånger och han ändå hoppat upp igen, lyfte vi upp honom högst upp, där han gick omkring en stund, nosade och luktade på krukor och annat, utan att kunna förstå var fågeln hade tagit vägen. Så söt.

Han var annars väldigt renlig av sig, rev aldrig på möbler och välte nästan aldrig ner någonting. En gång välte han ner en blomkruka i vardagsrummet och en gång åt han upp min blomma i fönstret, men inga större grejer. Vid det senare tillfället vaknade jag och tyckte det lät från fönstret. Jag lyfte på huvudet och Ford jamade åt mig från fönsterbrädan. Jag undrade vad han höll på med där uppe, så var tvungen att resa mig upp, och där satt han och åt av min blomma.

Han var ingen knäkatt, men ibland, särskilt när det regnade ute, kunde han hoppa upp och lägga sig i knät ett tag. Det är alltid lika mysigt. Jag har alltid älskat katter och tycker inte det finns mycket som slår att ha en liten mjuk spinnande katt i knät. Det är underbart.

Älskade räkor och en viss typ av kattgodis gjorde han också. När vi åt räkor satt han på golvet eller på en stol och följde varje liten rörelse, försökte gå upp på bordet och äta lite. Vi brukade alltid ge honom några räkor och de försvann på några sekunder. Tog man en räka och höll framför nosen på honom sträckte han sig efter den, tittade uppåt när man förde räkan uppåt och ställde sig slutligen på bakbenen för att försöka få tag i den. Samma sak med godiset. Mjölklinser hette de. Han var helt såld på dem. En gång när jag hade en påse på mitt dåvarande skrivbord hoppade han upp på detsamma och försökte köra ner huvudet i den lilla påsen för att komma åt godisarna.

Jag kommer aldrig glömma dig, min lilla kisse, hoppas du har det bra där uppe i himlen.


Kommentarer
Postat av: Emmeli

SV: varför blev det ingen flytt till gbg? det är en sjukt fin stad tycker jag. är nr 1 på min lista om jag ska flytta från skåne någon gång. försolelärare och sen till speciallpedagog tror jag. får se.

2011-05-24 @ 11:16:53
URL: http://emmelij.blogg.se/
Postat av: Emmeli

SV:något i stil med victoria beckham frissa. kort där bak och längre fram. å slängde i lite ljusa slingor i mitt redan ljusa hår. hehe. men blev nöjd men har haft den frisyren i över ett år nu så var inte så skor skillnad. men alltid lika kul att bli klippt man känner sig lite extra fin. hehe. :)

2011-05-24 @ 11:32:48
URL: http://emmelij.blogg.se/
Postat av: ANGELICA.BLOGG.SE ♥ TÄVLINGAR PÅGÅR!!

Hihi, men jag tycker inte det är någonting negativt med reklam.. Inte om reklam om tävlingar. För det är så många som gillar tävlingar och som inte känner till min blogg - då behöver jag få ut det till många.



Men jag skickar aldrig runt och skriver "hej lägg till mig på bloglovin, eller hej kolla min blogg"..



Så jag anser att det är olika vad som menas med reklam liiksom ;

2011-05-24 @ 12:41:17
URL: http://angelica.blogg.se/
Postat av: Elin

de har du rätt i ;)



precis, mycket fett och under 5 g kolhydrater.

du kan äta i stort sätt allting bara du tar bort dom där stora mängderna kolhydrater, gör en sallad till köttet, korven eller vad du nu hittar på :) såser är helt okej också, bea, aioli osv. de jag tycker är svårt att ta bort är lime-vatten, jag drack ju det till allting mat, fika, godis å allting osså helt plötlsligt ska man sluta :/ men jag har klarat av det faktiskt som tur är! jag som var en sån godisråtta har dock inge svårt att avstå från allt godis :o det är lite konstigt tycker jag, men det funkar jätte bra :) osså ska man såklart äta ofta, jag äter frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och sen kvällsmat. och det står i böckerna att man ska äta ofta som vissa tror är felet. vilken det kan vara om du går och småäter fel typ av mat!

och det blir ju bara ännu roligare när man ser resultat, jag har bara ätit enligt det här nu och igår började jag träna lite smått så förmodligen ska det gå lite snabbare nu hoppas jag ^^



skulle inte sagt det bättre själv, det tar den tid det tar helt enkelt :)) och just nu känner det faktiskt rätt bra ändå men väntar nog den här veckan ut innan jag börjar igen :))

och det du säger, att det skulle bli tråkigt det är väl lite som att sluta röka? man vet inte vad man ska göra istället för att ta den där ciggen? eller har jag fel? ;p

detsamma :))

2011-05-24 @ 12:43:35
URL: http://eliinboman.blogg.se/
Postat av: vispen

Vilka bra och fina inlägg du har skrivit på sista tiden!

Jag har aldrig tyckt jättemycket om pälsdjur men tycker ändå att vissa katter och hundar kan vara helt okej. Har ni skaffat en ny katt efter ford eller kommer ni göra det? Hos min pappa har vi haft ett antal katter. Vi hade en katt förra året som vi precis hade vaccinerat och kastrerat men sen tror vi att ett djur åt upp henne för hon var väldigt liten och en dag försvann hon och dagen efter såg vi ett stort djur som hade blivit överkört. Nu har vi en ny katt som heter Sillen istället.

2011-05-24 @ 13:45:40
URL: http://vispen91.blogg.se/
Postat av: matilda

Ford verkar varit en riktigt fin katt, verkligen!



sv. Det var så lite! :)

Okej, men ja du är då verkligen bra på det, att förmedla det du känner till läsarna. Det är en talang =)

Okej, men härligt att höra att det i alla fall är mycket bättre med dig nu än vad det var tidigare! Skönt där att årstiden kan ha positiv påverkan i humöret ;)



Ja det ska bli riktigt skönt att få komma bort dit :) Har bara varit utomlands en gång tidigare, så det blir såklart upplevelse bara det att komma till en annan miljö och ett annat klimat!



Ah okej, men det låter i all fall kanon. Önskar också jag kunde ha såna planer inför sommaren ;)



Hmm... Vilka typer av bloggar jag faller för mest har jag nog aldrig tänkt på förut, bra fråga! Men det är nog för mig dom bloggare jag kan hitta någon tydlig koppling till, t.ex. om vi har något särskilt intresse gemensamt. Det kan vara hockey, eller att han/hon lägger ut fina bilder och texter. Men även underhållande bloggar älskar jag, gillar verkligen det sätt som vissa skriver på... Så ja, stilen i skrivandet påverkar också, ju unikare desto bättre! Haha oj, ja nu kom jag in på lite alla möjliga typer av bloggare... x)

Men hur är det för dig, vilka typer av bloggar har du enklast att falla för? :D

2011-05-24 @ 19:07:49
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: NATALIE

Jag blir nästan tårögd.. Att ta bort sitt djur är så otroligt jobbigt.. det går knappt att beskriva hur hemskt det kändes då vi tog bort vår hund :(



svar: Tack och tack för dina tips! det där var bara en liten början och mest troligen blir det flera delar av novellen :)



haha såklart kan jag bjuda på pannacotta, men hur gott det blir vet jag då inte ;) Det passar ju bra då jag flyttar ner till dig! och du, när ska vi gå socionom då? ;)



har du och tjejen pratat något nu? det var ett tag sedan jag hörde om det. Jag förstår om det är jobbigt så du väljer själv om du vill svara :)



Ja jag ska njuta av sista tiden till 1000! vi har inte bestämt oss än vad vi ska klä ut oss till men då det är dags kommer du nog att få läsa om det på bloggen! ;)



hihi såklart att jag skämtar! vi hade en naturdag och tog lite roliga bilder ;)

2011-05-24 @ 19:28:39
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: danten89

Vad är det för kompletteringar som ska göras? =)



Jag har jättebra tänder, men kokos är gott.. bara att det roligare med strössel ;)



Druckit mycket kaffe idag?^^



Är Sverige guldfavoriter till EM guldet då? =)

2011-05-26 @ 22:57:47
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Sandra

Vad tråkigt =/ Jobbigt att förlora sina djur.



SVAR: Smoothie är gott, det är aldrig för sent.



Ibland är ju inte vila det bästa för att man är skadad dock. Jag menar som det är nu har jag rejält ont varje pass jag kör men Patrik säger åt mig att köra på precis som vanligt, för det ligger ingen fara i det. Jag tror att man kan träna/spela med smärtor om det inte är en skada som försämras av att man kör. Sen finns det skador där vila är det enda som hjälper. Men ibland får man helt enkelt härda ut smärtorna också.

2011-05-27 @ 00:54:46
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Sandra

Svar: Vi räknar inte antal hopp, vi kör på maxfart under en viss tid. Och då kör vi 2x 15 minuter hopp. Efter 5 km löpning. Och sen mellan hoppen blir det upphopp, utfall, situps, armhävningar och knäböj. Det är faktiskt ett väldigt kul pass.

2011-05-27 @ 00:58:58
URL: http://lilleput.blogg.se/
Postat av: Evelina

Det är aldrig kul när ens huddjur dör eller måste avlivas :/ Fint inlägg!

2011-05-27 @ 11:08:38
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: tess

Jag är tyvärr inte så insatt i Karlstadsmodellen. Men de är bla att läsa med bilder till orden... som ett stöd. Men som sagt jag har inte lärt mig så mycket ännu. Ska försöka få tag i material.



Ja de blev jättefint med skänken. Så nöjd är ja...

2011-05-27 @ 13:11:26
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Rappare som vill ha mig som sångerska, andra artister vill gärna inleda samarbete, låtskrivare säger att jag gärna får ringa dom.. ! :) My dream come true :D



Njea, både och. Om man själv sätter upp sina dead-lines är det OK, men man kan alltid komplettera.

Det fick jag lära mig idag.



Ska plugga upp ämnen i gymnasiet som jag inte fått godkänt i, om jag själv vill. Då finns dead-lines, men jag får sätta upp dom själv.

2011-05-27 @ 14:47:53
URL: http://abrokenheartedprincess.wordpress.com
Postat av: Linnea :>

vilket sorligt men fint inlägg! alltid lika hemskt att säga adjö till ett djur man hållit kär.



sv: jo, jag tycker du är väldigt bra på att förmedla känslan i de texter du skriver :)



ja, alltså när jag gör smulpaj gör jag ibland en blandning av alla de tre bären. att jag sätter i en tredjedel hallon, en tredjedel björnbär, en tredjedel blåbär. :) så jag antar att du frågade vilket bär som är godast till smulpajen :D



hur menar du att jag ska säga hur vår nya hund ser ut? rasen är ju shetland sheepdog, och har publicerat en bild i några inlägg ner. eller menar du mer personligheten? :)



oj vilket långt inlägg det blev! men så blir det när man har mycket att skriva om.

2011-05-27 @ 15:17:24
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

vilken lång kommentar* menade jag ju såklart :)

2011-05-27 @ 15:17:50
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: danten89

Alltid tråkigt med ett djur som går sin väg..

R.I.P



Ja dem flesta jag känner tycker att cocos fastnar en massa i tänderna.. :(

Fast Delicatobollarna med cocos är magiskt goda..

Finns inte många som slår dem.. :P



En dag utan kaffe?

Hur kommer det sig :O



Men dem kompletteringarna går väl fort att fixa till?



Är det London OS ni siktar på?=)

2011-05-27 @ 16:23:42
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Jessica - En flicka som är stark

Usch vad tragiskt vännen :( Men du skriver väldigt fint, som ofta. Idag tänker vi lite extra på kissen <3



svar: Ja usch det var obehagligt.. De tre olika delarna i EEG är först att man under 15-20 minuter bara ska ligga avslappnad och blunda. (med elektroner på skallen då!) Då mäts hjärnans aktivitet i viloläge..



Del 2 (som jag mådde dåligt av!) är att man ska andas häftigt under 3 minuter för att se hjärnans aktivitet under en sådan situation.



Del 3 (som jag aldrig fick gjort) är att man ska stirra in i en stark liten lampa som (jag tror) kommer blinka på olika sätt! :)

Kram på dig

2011-05-27 @ 18:42:59
URL: http://jessi91.spotlife.se
Postat av: danten89

Man utvecklar starka band till djur.. det är inget som går att säga emot.. dem blir som ens vänner, ens medmänniskor.. :)



Oj det var en lång dag igår alltså?

Men allt känns bra efterhand? :)



Precis, det gäller att slå sig själv attans på att man ska klara det? :)



Jag hoppas och tror på att ni kommer till London OS! :)

Det är ni värda! :)

2011-05-27 @ 18:43:53
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Linnea :>

sv: jo det är verkligen kul att gå igenom gamla saker :)



jaa, oj förlåt! just nu är den ju liten valp, men är redan lika stor som våran gamla hund cindy, som är en fullvuxen bishon frise. Hon har en väldigt ekorrliknande och yvig päls och väldigt små ögon och spetsig nos, vilket är helt tvärtemot den andra som har krullig beige päls, klotrunda stora ögon och lite mer avrundad nos.



Jo, den var ganska lång för att vara skriver från mig. När jag skriver kommentarer brukar jag oftast bara kommentera en grej, men nu skriver vi om flera olika saker samtidigt så då blir det mer än vanligt för mig. Men du verkar skriva väldigt mycket, så det kanske var lite för dig. :)

2011-05-27 @ 18:58:21
URL: http://neafoshoo.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

sv; Jo det är skönt de! ;)



Nja inte så mycket, bara 13 skoldagar kvar, tror jag. Om man räknar bort lov och så, asså sveriges nationaldag, Kristi himmelfärs dag osv. :) Men vi slutar ganska sent. Den 16 juni.:)



Hehe så lite så! :D

2011-05-27 @ 19:01:12
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: