Tiden med Ford i huset, del 1

Tid: 23:28:13
Datum: 2010-06-15
Kategori: Allmänt

19 september 2003. Då fick vi en ny familjemedlem. En svart och vit liten kisse. Så liten var han föresten inte, inte ens då. Vi trodde han var äldre än han i själva verket var.
När vi någon månad senare åkte till veterinären med honom för att väga honom och kolla så att han var frisk bedömde veterinären hans ålder till ca 10 månader till 1 år. Detta att dömma av den smala nacken. Trots det hade han varit så lugn och fin under hela sommaren, som ni kan läsa om här.

Lugn och fin var han även när vi ytterligare någon månad senare kastrerade och öronmärkte honom. Då fick han bli sövd. När han efteråt vaknade upp här hemma ville han orka mer än han gjorde. Han skulle bl.a. hoppa ner från min säng, men hade inte riktigt kontroll, så han gled ända bort till garderoben, ca 2m. Så skulle han gå ut i köket, men orkade inte riktigt dit. Det såg ut som han stod upp och sov i dörrhålet, lilla Ford.

Under våren 2004 skulle vi i familjen till Kanarieöarna. Ford skulle då vara hos våra kusiner. En tid innan vi åkte tog vi med Ford dit för att se hur deras katt, Selma, reagerade på att en annan katt kom in på hennes revir. Hon blev jättearg. Hon var så arg att hon skakade. Hon fräste och morrade. Lilla Ford kröp in under deras soffa och gömde sig, så det gick inte så bra. I vilket fall fick Ford ändå vara där under tiden vi var på Kanarieöarna och förövrigt firade pappa som fyllde 50. Vår kusins mamma messade med mamma och berättade hur det gick. I början var Selma lika arg och aggressiv mot Ford som hon hade varit när vi testade att ha honom där, men mot slutet av veckan kom de så bra överens att de var framme och nosade på varandra. Såg ut som de pussades.

Sommaren 2004 var det dags för honom att följa med till stugan för 1:a gången. Det gick bra, men efter bara 2 dagar, den 7:e juli 2004, en solig dag, satt han plötsligt vid trappan på baksidan. Mamma såg att han inte kunde gå och när vi lyfte upp honom jamade han med långt U, vilket innebär att de har ont eller inte trivs. Vi såg att höger bakben var fel. Han kunde inte stödja på det, så vi åkte in till Linköping med honom. Där fick han ligga kvar i 3 dagar medan de såg till honom.
Först trodde vi att han hade blivit biten av något, men så kom vi fram till att han troligen hade blivit påkörd. Det konstiga var bara att vi inte hade hört någon bil, så det måste ha varit ganska långt bort.

När vi hämtade tillbaks honom till stugan haltade han in och satte sig längst in i en buske. När vi kom hem låg han på några dynor i köket den mesta av tiden i flera veckor, dock gömde han sig inte hemma.

Så småningom blev det bra igen och vi trodde han var frisk.

Sommaren efter, 2005, tog vi med honom till stugan igen. Då fick han i det närmaste panik. Han har aldrig gillat att åka bil, men efter händelsen i stugan 2004 blev det ännu värre. Antagligen trodde han varje gång han skulle åka bil att något skulle hända, eftersom att det gjorde det den gången.
Varje gång vi var i stugan den sommaren sprang han och gömde sig. Mestadels var det under huset, för det är en grund med ett mellanrum upp till själva huset. Låg han inte där under låg han längst in under någon säng eller t.o.m. under ett täcke ibland. Han var livrädd. Jag minns att jag en gång försökte bära ut honom. Jag fick fram honom under sängen, men så fort jag klev utanför ytterdörren fick han panik, vred sig ur mitt grepp och sprang in och gömde sig.

På kvällarna, när det hade blivit mörkt kom han dock fram. På nätterna låg han helt öppet i någons säng, men så fort det var morgon sprang han och gömde sig, men även det gick över så småningom. Sommaren efter, 2006, började han sakta men säkert våga sig fram, mer och mer, och mot slutet av sommaren sprang han ute och lekte som vanligt även där.
På senare år har han inte haft något alls mot att vara där, men dock gillade han fortfarande inte att åka bil. Ibland fick man ställa buren på högkant och släppa ner honom för att få in honom i buren. När han väl var i bilen såg han jätterädd ut. Ögonen helt uppspärrade, munnen halvt öppen och i det närmaste hyperväntilerade. Oftast gick det dock bra.

Backar man tillbaka bandet lite, till strax innan sommaren 06, fick han den 1:a i raden av förstoppningar, som till slut skulle leda till hans bortgång. Vi märkte det på att han inte åt något. Någon stans hade jag läst att det var farligt om katter inte åt på 3-4 dagar. Ford åt inte på ca 1 vecka. Så vi åkte in till veterinären med honom och där konstaterades det att det var förstoppning. Veterinären trodde han hade ätit något gift av något slag som han sedan hade spytt upp och tappat aptiten av det och således inte ätit eller druckit något och torkat ut av det. Dock var det ändå konstigt med förstoppning i så unga år tyckte de. De frågade om han hade brutit något någon gång, men det hade han inte. Inte enligt vad de sa efter händelsen i stugan 2004 , men vi tror ändå att något slags benbrott var involverat där, för veterinärer som har tittat på honom senare har sagt att bäckenet har växt ihop lite tightare än det egentligen ska vara. Antagligen till följd av olyckan 2004.

Vi fick instruktioner om att ge honom Parafinolja om vi märkte något mer, + att han skulle ha mindre mat än vad vi hade gett honom.

Turen verkade dock vara på vår sida, för inget mer märktes. Han levde som vanligt och trivdes i huset. Han åt som han skulle, även om han numera inte åt lika mycket på en gång som han gjorde i början.

Drygt 3 år hade nu gått sedan han kom till oss och under den tiden hade han skaffat sig vissa vanor och favoritplatser att ligga på.
Om vintrarna, när värmepumpen var igång, brukade han nästan alltid ligga i trappen, precis under värmepumpen, på en filt som Shep hade gjort åt honom i syslöjden. Findus stod det på den. Annars låg han ofta på stora bordet i vardagsrummet, på vita duken, som blev väldigt hårig, där. På nätterna låg han antingen hos Shep eller inne hos mig. Han låg aldrig uppe vid huvudet, bara nere vid fötterna eller en bit upp på benen. Så spann han så man hörde det ända upp till kudden. Konstigt nog gick han alltid in till mamma och pappa när han ville ut tidigt på morgnarna, vid 4-5-tiden, aldrig in till mig, om jag inte var ensam hemma. Det var nog för att han visste att mamma skulle gå upp och släppa ut honom. När man kom ner och skulle äta frukost brukade han sitta i fönsteret eller på bordet i vardagsrummet. Man hörde bjällran i halsbandet när han hoppade ner från bordet och sprang ut i hallen för att möta en. Då ville han ha mat. Ofta hoppade han upp på bordet, jämte min yoghurttallrik, och satt där och tittade på den. Han försökte även gå fram och börja äta, men det gick inte. Dock skulle man passa sig för att resa sig och vända ryggen mot bordet, för då var han där direkt och började slicka i sig yoghurten. Inte allt för sällan fick han det sista i tallriken när jag var klar. Några gånger fick han t.o.m. grädde i en liten skål, på golvet vid sina skålar, eller uppe på bordet. När mamma åt frukost brukade han lägga sig mitt på tidningen, eller sitta på densamma. Då gick det inte att flytta honom. Då satt han där han satt.

De sista åren tar vi i ett separat inlägg, läs det här så länge och tänk er världens finaste och mysigaste kisse :)

Kommentarer
Postat av: Elina

Åå vilken mysig berättelse :) Tråkigt att husdjur inte lever så länge, dom är precis lika mycket familjemedlem som vem som helst.



Oh vad najs! Lyxkryssning vart då och hur länge? All inclusive alltså?



Jag ville åka på medelhavs men alla vi hittade utgick från Barcelona och där har jag ju varit så många gånger :P



Semester v 29-32 så det blir skönt, först Barcelona en vecka, sen en vecka hemma, sen ut med båten några dagar innan det blir Grekland.

Skönt att ha allt planerat!

2010-06-16 @ 08:56:01
URL: http://tankarisweetvalley.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jättefin berätteles igen ! =)



Ah okej, har ni några roliga träningsmatcher på schemat innan grundserien börjar? ;)



Nejnej, nej tack till upp mot 30 grader! Haha eller ja, förutom om man är utomlands, då hör det till att det ska vara för varmt xD

Ja nu är solen och värmen tillbaka här med, känns riktigt härligt! Håller tummarna att det håller i sig hela dagen.



Okej, haha ja hockeyn klår alllt!

2010-06-16 @ 10:22:17
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: tess

Ja de är bra när vi får må gott.... vi fortsätter den trenden tycker ja å kämpar på.



Ja musik e skoj speciellt live så nu har vi börjat kika på Ozzy buljetter men de är liiiite för dyrt för vår ekonomi... synd för de är nog sista chansen.



//Tess

2010-06-16 @ 10:51:44
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Alex

Så fint. Tycker också djur borde leva längre.



Kram

2010-06-16 @ 13:55:37
URL: http://alexandrawittgren.blogspot.com
Postat av: Evelina

Fint berättat :D Själv är jag faktiskt lite rädd för katter.. Jag tycker de är så "lömska" ;p

2010-06-16 @ 19:25:58
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv klarhet fick jag med var en massa regler ? :P men din förklaring var kic-ass !! :) haft sol idag ? ;)

2010-06-16 @ 19:29:18
URL: http://ldts.blogg.se/
Postat av: anna

vad fint, det låter verkligen som en "riktig familjemedlem", men det blir ju så enligt många :)



Svar: Ja, man blir lite less på vara ledig och göra samma saker efter ett par dagar, men inte än ;)



Ja, men har man iaf studenten att se framemot till, men nu är det sommarlov så det tar vi i höst ;) haha!



jag får väl återkomma med ett bättre argument sen då :d

2010-06-16 @ 20:04:53
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: NATALIE

jättefint skrivet igen!:) ett djur kan verkligen betyda så mycket för en :)

2010-06-16 @ 21:32:08
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Matilda

Det finns ingenting som kan ta bort min glöd, min passion, min målmedvetenhet eller min kärlek till cykling, den är här, påtaglig och den är för alltid.

2010-06-16 @ 23:09:09
URL: http://matildamodigh.com
Postat av: Evelina

Svar: Ja, det kanske jag skulle ha gjort Haha! :p Han verkar go!

2010-06-17 @ 06:32:09
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: tess

Nej myror är inte skoj men ja verkar ha fått bort myrboet inne nu som va en godis som låg under soffan.... de svärmade där å ja de kallar väl på varann för de va gott så jaaa.... men antisimex kommer ju och sprutar sen...



Dagen va bra... nu är jag ledig idag med och hoppas även denna dag ska fungera bra. //Tess

2010-06-17 @ 07:50:40
URL: http://tess701.blogg.se/
Postat av: Anonym

Haha ja särskilt hembakat, muuums! :)



Ah okej, ja här blir det norrlands-kuppen som varje år (men inte helt klart kring det där pga löven, verkar lite osäkert) :)



Jaa, eller okej, 30 grader funkar, men då MÅSTE man vara vid vattnet haha ;D



Okej, haha det är säkert det som kommit hit upp idag, det är rätt varmt, men det blåser ganska kraftigt!



Det var rätt häftigt, men läskigt haha! Tror det var 4,3 dom sa, gatan har spruckit på några ställen å det har blivit vattenläcka i stan :S

2010-06-17 @ 12:27:40
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: jennii

Sv. Jag får nog skicka baket med posten i sådana fall. Ska på både arbetsintervju & "Twilight Fan Event". Hur känns det att bli ett helt år äldre? =)

2010-06-17 @ 16:18:39
URL: http://mrsjennii.troop.se/
Postat av: Erica

Svar: - Jag brukar bara ge filmer 10/10 om det är en favoritfilm. Jag har en personlig rangordning som jag kom på då jag började ge betyg. Kort sagt så är 1-3 dåligt, 4-5 är okej/ganska bra, 6-7 är bra, 8-9 är väldigt bra och 10 är favorit. :)

- Jag började må dåligt redan då jag var sju år. I början var det inte så seriöst, men det blev värre med åren som gick. Då det övergick till depression var nån gång innan jag började gymnasiet och var 15-16. Jag fick aldrig diagnos av någon eller så eftersom det nästan bara var jag som visste hur illa det var, men jag vet vilka symtom man har då man har depression och jag hade flera av dem. Jag hoppade av gymnasiet eftersom jag hade mer frånvaro än närvaro och inte pallade att gå dit. Jag ville bara vara hemma och slippa allt. Jag dagdrömde om självmord och kom inte längre ihåg hur det kändes att må riktigt bra. Det som hjälpte var att någon bad för mig. Jag kunde bokstavligt talat känna ur det mörka på insidan försvann. Människor omkring mig påpekade att jag var annorlunda efter det. Gladare, pratade mer o.s.v. Jag hade det dock fortfarande jobbigt hemma efter det och livet var inte alltid en dans på rosor. Jag var till och med rädd att jag skulle bli deprimerad igen ett tag eftersom orsaken till varför det blivit som det blev fortfarande var kvar. Men jag lyckades ta mig igenom det och sen flyttade jag ju tillslut…



Vad fint du har skrivit om Ford… ♥

2010-06-17 @ 18:31:53
URL: http://faithhopelove.blogg.se/
Postat av: Anonym

Ja, typiskt svenskt väder, förändras heeelatiden ;P Det kan regna, sen gå över till sol, bli mulet, sen bli strålande sol igen, och sen helt plötsligt så kommer det en regnskur till! Haha



Ja dom slutar nu en vecka senare än vad gymnasiet gör här i Skellefte =) (gymnasiet börjar då en vecka tidigare istället)



Jo, det är ju det, för norrlandshockeyn är det ju inge bra heller :S Fast rätt åt dom också, när dom år efter år har slarvat med pengarna och bara dragit på sig mer och mer skulder. Då får dom stå sitt kast!



Å herregud, haha så jobbigt i sån hetta!

När vi var i turkiet förra sommaren så var det upp till 40 grader i skuggan, och alltså det gick inte vara ute förrän senare mot kvällen vissa dagar haha ;o Man fick isf gömma sig i skugga hela tiden!



Jo det var ju det, haha jordskalvet kommer nog vara sommarens snackis här i Skellefteå x) Stort att något har inträffat just HÄR. Haha.

2010-06-18 @ 15:25:16
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: Evelina

Haha, men alla de där listorna är väl lite väl överdriva ;p Haha. Det är det som är kul.

2010-06-18 @ 17:40:54
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv precis, känns mest piss när dem gör så...

Jah haha, tkr det samma. Men tittade du på bröloppet då ? tkt du om hennes klänning ? :P

2010-06-19 @ 20:40:37
Postat av: NATALIE

svar: haha oj nu frestas vi med fika ;)



Ja ett djur blir verkligen som en familjemedlem. För ungefär 1 och 1/2 år sedan var vi tvungen att ta bort våran hund.. Jag hörde länge klickandet i golvet då han kom och jag tittade ofta under sängen för att se att han var där.

2010-06-20 @ 11:09:36
URL: http://naataali.blogg.se/
Postat av: Sara

Jaa Camilla Läckberg är bra, är redan på andra boken hihi :D



Jag sticker till Australien i september! Min pojkvän ska plugga där så jag följer med och vidgar mina vyer. Jag ska jobba där och bara resa :) Det blir kul!!!



Åhh vad är det för kurser du har sökt till?! :D



Haha jaa juste Speck, Ja jag ska väl också ladda ner och se den. Den lär ju bjuda på mycket humor ;D

2010-06-20 @ 15:06:30
URL: http://saralindfors.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: