krönika om vår blåvita säsong

Tid: 20:16:48
Datum: 2014-03-08
Kategori: Leksand

Ni som inte gillar hockey kan sluta läsa här, för det här blir ännu ett inlägg kring mitt blåvita hjärta.

Vem sa att årets Elitserie, eller SHL, som det numera heter, inte har varit spännande?
Visst, Skellefteå har varit fullständigt överlägsna stundtals, i alla fall första halvan av serien, och fighten kring kvalseriesträcket docg ganska tidigt, men den här fighten kring sjätteplatsen, enda in i sista omgången, en sådan fight har vi inte haft på flera år.

Till årets säsong har inte bara ligan bytt namn, man har också gjort om slutspelssystemet litegrann. Tidigare gick de åtta främsta lagen direkt till slutspel, nian och tian hade spelat klart och elvan och tolvan fick inrikta sig på kvalserien. Nu är de sex främsta lagen klara för slutspel, medan lag sju möter lag tio i bäst av tre matcher och lag åtta möter lag nio i bäst av tre matcher, i en s.k. play in, för att ta de två sista slutspelssplatserna.

Innan säsongen tyckte jag att det nya systemet var bra, för det skulle gynna Leksand, som jag trodde, med lite tur, skulle kunna hålla sig kvar i svensk hockeys finrum till nästa säsong, även om man på pappret inte hade ett slagkraftigt lag, ett lag som nästan var svagare än det lag som tog klivet upp förra våren, i och med att Michael Raffl och Filip Forsberg drog över till NHL och Mattias Timander lade skridskorna på hyllan. Experterna dömde ut Leksand och tyckte att det inte kunde bli något annat än kvalserien. Mot Brynäs i första matchen såg det också ut som att man skulle få rätt. Brynäs dominerade totalt och vann med 3-1, vilket var klart i underkant, men så kom 2-1 mot Örebro och 3-2 mot Färjestad. Sedan var maskinen igång. Visst, man har inte haft det lätt under säsongen, gjort minst mål av alla, 118st, och slutar totalt på en målskillnad på -37. Det är ett snitt på 2,1 mål/match. Ändå har man tagit 83 poäng och med det slagit nytt rekord för en nykomling i antalet poäng. På 55 omgångar har man vunnit 23 i ordinarie matchtid, de flesta av de med uddamålet. Jag har inte exakt koll på hur många matcher som har slutat med uddamålsseger för Leksand, men det är en klar majoritet av vinsterna. Man har inte ens gjort fler än fyra mål under en och samma match tio gånger under säsongen och ändå har man tagit 83 poäng. Det är ganska häftigt att man, med den usla +/- statistiken, placerar sig såpass högt upp som sjua i den slutgiltiga tabellen, en poäng från den där sjätteplatsen som ger en direktplats till slutspel.

Leksand låg länge uppe på tredje-fjärdeplats i tabellen, enda tills runt jul någon gång. då hade man den största svackan under den här säsongen, när man, på tre matcher, tog 0 poäng och hade fantastiskt dåliga 4-18 i målskillnad. En liten oro spred sig där och då att bränslet kanske skulle vara slut hos grabbarna, men det var ingen fara på taket, efter jul öste man på som vanligt igen och plockade de där uddamålssegrarna.

Plötsligt var jag inte lika glad åt det nya slutspelssystemet längre. Leksand låg långt före HV 71 och Linköping, som var tia och nia i tabellen. Hade man spelat efter det gamla systemet hade alltså en slutspelsplats så gott som varit säkrad. Så kom LHC plötsligt igång och radade upp segrar och vips så var man bara en poäng bakom Leksand igen. Då svängde jag på nytt och tyckte att det nya systemet var bra. Detta var bara tre omgångar från slutet. Leksand hade legat uppe runt femte-sjätteplats i flera veckor, ja, nästan månader. Skulle man nu åka ner till nia och missa slutspel på de tre sista omgångarna, då hade det varit fruktansvärt surt och bittert.

Nu gjorde man inte det. LHC förlorade nämligen mot Brynäs i näst sista omgången och var därmed avsågat. Fighten om femte-sjätteplatsen stod nu mellan Färjestad på 80 poäng, Brynäs på 79 poäng, Modo på 78 och Leksand på 77 poäng. Leksand var nere på åttonde plats, en position man inte hade haft på flera månader kändes det som, efter en onödig förlust mot AIK i tredje sista omgången. Den förlusten skulle också bli ödesdiger skulle det visa sig. För i näst sista omgången övertygade Leksand och slog Frölunda med 0-3. Tyvärr gick inte alls de andra resultaten vår väg. Färjestad vann. Brynäs vann. Modo vann. Det innebar att Leksand fortfarande var kvar på åttonde plats, trots den där krigarsegern i göteborg och Oscar Alsenfelts hållna nolla.

Inför sista omgången hade vi alltså Färjestad på 83 poäng. Brynäs på 82, Modo på 81 och Leksand på 80 poäng. Hade vi vunnit där mot AIK hade vi alltså stått på 83 poäng och haft saken helt i egna händer. Nu var det seger mot Växjö som gällde i sista omgången, samtidigt som HV gjorde sitt med Modo och Luleå slog Brynäs.

Det började inte bra. växjö gjorde tidigt 0-1. Kvitteringen kom dock några minuter senare. Inför den tredje perioden stod det 3-3 på tavlan, men i den tredje perioden spelade Leksand en fullständigt bländande hockey och gick ifrån till 6-3. Växjö reducerade, men kom aldrig närmre än så. Seger med 6-4 och tre poäng blev det. Vi hade gjort vad vi kunde och nu var det bara att hoppas på de andra två matcherna också. HV gjorde sitt med Modo och vann med 5-3. Tyvärr lyckades inte Luleå vinna över brynäss, som i och med att Färjestad bara vann i sudden, klättrade förbi både Färjestad och Luleå i tabellen och slutar fyra på 85 poäng, samma som färjestad. Luleå blev sexa med 84 poäng och leksand sjua med 83 poäng.

En poäng fattas alltså. Hade vi vunnit mot AIK, då hade vi slutat fyra i tabellen på 86 poäng, med de resultat som följde därefter. Fyra, klara för slutspel och dessutom med hemmaplansfördel i kvartsfinalerna. Nu vann AIK den matchen och vi slutar sjua, precis utanför de där sex direktplatserna. Positivt är i alla fall att vi nu, eftersom vi gick förbi Modo i tabellen, får möta HV i play in-matcherna, istället för LHC, som har varit det lag som vi har haft klart svårast för under säsongen, som vi bara har tagit 3/15 poäng mot och som vi har en målskillnad på 9-23 (-14) mot. Nu får vi möta HV, som vi har haft betydligt lättare mot, även om det var HV som vann senast, förra fredagen, när jag och pappa var där på supporterresan han fick när han fyllde. Spelar Leksand som vi gjorde nu mot Växjö i sista perioden, ja, då får HV det svettigt kan jag lova och jag ser ganska ljust på detta trots allt, trots att vi inte tog oss direkt till slutspel. För vem hade trott att Leksand skulle ligga såhär högt upp serien rakt igenom? Att man skulle samla ihop 83 poäng? Att man skulle vara med och slåss om en direktplats till slutspelet enda in i det sista? Det var nog inte många kan jag nog lova, inte jag heller. så, oavsett hur det går nu mot HV på måndag, onsdag och ev. torsdag, så är vi blåvita fans, spelare och ledare mer än nöjda med säsongen, det kan jag nog lova. Det primära målet var att hålla sig kvar i SHL. Det blev klart ganska tidigt att vi skulle klara. därefter har slutspelsmålet satts upp och det var inte alls långt bort att vi klarade av det, det är fortfarande stor chans att vi tar oss dit, och gör vi det, då är det en megastor bonus får jag ändå säga.

Säsongen 13/14 får därmed ett stort fett plus av mig. Det här laget, som på pappret inte ska vara konkurenskraftigt, det har "Äpplet", Andreas Appelgren, svetsat ihop till en så tight och sollid grupp, där Oscar Alsenfelt i mål har varit fullständigt lysande och där Patrik Hersley har pangat in 24 mål, vilket är nytt rekord för backar. det gamla rekordet hade en annan leksing, Jan Huokko, från säsongen 98/99. Ryan Russell, Johhan Svedberg och Joonas rönnberg har varit enormt viktiga defensivt sett och offenssivt har Micke Johansson, Johan Ryno och Jakob Blomqvist varit det främsta vapnet, men alla har verkligen tagit för sig, tagit kliv framåt i sin utveckling och visat att de är spelare som klarar av att spela på den här nivån. Många gånger har man varit hårt tillbakapressade i stort sett hela matcher, men ändå har man hittat luckor till mål, samtidigt som Alsenfelt har stått på huvudet i flertalet matcher och flera gånger räddat givna mål för motståndarna. Han har varit fullständigt briljant i mål.

så ja, trots att det inte blev någon direktplats till slut så är jag mer än nöjd med säsongen och det ska bli mer än spännande att följa de här två, ev. tre, matcherna nu under veckan och självklart hoppas vi på att säsongen fortsätter även efter denna veckan.

Vita vita vita
Blå blå blå
Vita vita vita
Blå blå blå
Vita
Blå
Vita
Blå
Vita vita vita
Blå blå blå!

Kommentarer
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Jag är inte så intresserad av hockey så jag slutade läsa nästan på en gång hehe;)

sv: tack för ditt krya på dig, tyvärr har en helgs vila inte gjort så stor förbättring på mig. Men men, det är bara att hålla ut. Det som stör mig mest är att inte kunna träna:(

Haha, så du gillar att höra din egen röst du, men det är ju bra att det finns sådana personer också!

Ha en fin vecka!
kram

2014-03-10 @ 13:22:45
URL: http://sessie.se
Postat av: Louise

ja absolut :D

vart är dina vbloggar jag väntar :D

2014-03-11 @ 15:33:13
URL: http://liizes.com
Postat av: NICOLE

SV Jag hade i hallon, blåbr, apelsin, päron, banan och lite kvarg :))
Ja precis, och det får lov att vara okej :) Tack! Känns bättre nu!

Ja absolut, det gör jag med! Jag är jätteexalterad att se vad framtiden har att bjuda på, men jag gillar också att inte veta.. :) Jag är väl en blandning ;)
Men vad livet är fint!

2014-03-11 @ 17:32:27
URL: http://nnnnicolee.blogg.se
Postat av: Alice

Jag upplever detta play in till kvarten är orättvis. Tycker egntligen hela slutspel upplägget är dåligt. Men just med tanke på att ni låg före HV i tabellen, alltså varför ska de få en fördel med att börja på hemmaplan? första matchen är otroligt viktig för självförtroendet, för hela laget.

Lurarna till iphone 5 ja.
Yes, bob marley, min kung och härskare haha :)

Det är kul att fler lag tuffar till sig och slåss uppe i toppen, vad är en liga med enbart två vassa lag? Men det är otroligt bra av färjestad att hela tiden ligga med där uppe i toppen, år efter år. De blir alltid vassa på våren. Kan sätta hela min arm på att något eller några av lagen som sluta mellan 1-4 i tabellen kommer floppa stort nu i slutspelet.

2014-03-11 @ 17:49:00
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

sv: Nej mår jag inte bättre tills på torsdag så kommer det bli väldigt tungt att jobba, men jag har lovat att ställa upp så det blir bara till att bita ihop och köra på ändå.

Denna gången är det inte så svårt att hålla sig ifrån träningen, jag orkar knappt stå på benen så jag har insett att träna är omöjligt. Fast huvudet skriker åt mig att jag borde haha.

Åh kassettband, det var härliga tider det.
kram

2014-03-11 @ 18:00:35
URL: http://sessie.se
Postat av: danten89

Nej man är inte ligist bara för det, men man är väldigt psykiskt instabil.
Om man kan tänka klart, gör man inte såna saker.

Hur ser din vecka ut?=))

Japp Undo förtjänade att vinna.

Guld och brons i skidorna ;)
haha

2014-03-11 @ 18:48:20
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: linda

så de ska vara

2014-03-11 @ 19:43:44
URL: http://www.nattstad.se/Lindalinnros
Postat av: Julia

sv: Ja absolut det tror jag, när det är nya årstider som jag har inte sett på länge och jag får äntligen se dom så blir jag alltid glad :D

Haha det är en bra fråga, de klart att jag tror det , jag MÅSTE tro det. Jag är inte bättre på något annat än att agrumentera och skriva och sjunga och sång har varit mitt mål väldigt länge så jag måste komma dit. Oavsett vad:)

2014-03-12 @ 20:57:11
URL: http://liarose.blogg.se
Postat av: Erica

Jag är en av dem som bara läste första meningen. ;-)

2014-03-16 @ 11:44:08
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: danten89

SHL ska ju säsongen 15/16 utvidgas från 12 till 14 lag :)

Anledningen till att jag inte gillar Avicii som musik är för att det inte är några instrument som spelar, eller någon som sjunger. Det är antingen samplat eller bara liksom några knappar tryckta på datorn. Det stör mig att man får kalla det musik i det fallet :P
Men sen att man får lyssna på det, det får man, men inte kalla det musik ;)

Men om någon är arg på samhället, och klottrar ur sin ilska mot en väg, så är det psykiskt instabilt att göra en sådan handling. Jag kan vara arg på samhället ibland jag med. När jag läser om sjuka och cancerpatienter som får gå i FAS 3 och jobba osv.. men då drar jag mitt strå till stacken genom att skriva debattinlägg, eller ja varför inte dra upp att jag röstar i val. Det är vad jag kan göra, nu när jag inte själv är politiskt aktiv i ett parti. Inte slår jag sönder en busskur eller sprejar på väggen. Det gör man bara inte om man tänker klart. Man kan vara ilsken, men är man frisk, så hanterar man sin ilska :P

Åh så underbart, hoppas ni får grymt kul :)
Vilken båt åker ni?

Jag ska jobba lite, fixa med saker hemma, kolla lägenheter, umgås med vänner, ha det allmänt gott.
Försöka se en del film och kolla avsnitt av Game Of Thrones med :P

2014-03-17 @ 12:33:16
URL: http://animalcity.blogg.se
Postat av: Helenas Söta

Lakers, Lakers...säger jag bara!!! :)

Till vardags jobbar som lärare och är även samordnare för de nyanlända elever vi har. Därför blir det en hel del resor och möten här och där.

Ha en bra dag! :)

2014-03-18 @ 07:30:17
URL: http://helenassota.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: