Hur vi ritar samhället påverkar hälsan

Tid: 23:04:00
Datum: 2017-10-13
Kategori: Allmänt

Det här var något vi pratade en del om när jag läste folkhälsovetenskap förra hösten och jag tror det ligger något i det.

Folkhälsomundigheten menar att tendensen för oss svenskar är att vi rör oss allt mindre i vardagen, vilket så klart inte är bra då det leder till ökad risk för välfärdssjukdomar och liknande.

För ett tag sedan, ganska länge sedan nu, lyssnade jag på en podcast där man pratade just om det här och lyfte fram det ur en väldigt intressant vinkel, som jag faktiskt tror att det ligger mycket i.

Varför vi rör oss mindre beror inte enbart på telefoner, surfplattor, datorer, E-tjänster och andra bekvämligheter, även om tekniken och alla andra bekvämligheter säkerligen har en väldigt stor del i det, men det påverkas också av hur vi väljer att bygga upp vårt samhälle rent fysiskt och arkitekttoriskt.

De exemplifierade med en amerikansk studie som visade att nästan ingen tog trapporna i en byggnad där hissen låg rakt fram vid entren och trapporna lite vid sidan av, men i en likartad byggnad där förhållandet var det omvända, att trapporna låg rakt fram vid entren och hissen lite vid sidan av, ökade andelen drastiskt.

Jag tror faktiskt det ligger något i det. Designar vi en byggnad med bekvämliheterna i fokus, då kommer majoriteten av oss också att använda dem.

Det gäller alltså att tänka om från grunden och inte fokusera på bekvämligheter, utan mer på vardagsmotionen och hälsan i stort, för att ta de där trapporna istället för hissen gör så enormt stor skillnad på sikt.

Problemet är att ingen tänker så.

Givetvis finns det undantag och det här är mest en generalisering, men det är en generalisering som inte är helt obefogad, för dagens barn blir många gånger uppväxta med att mamma och pappa sitter med telefonen i handen, att de tar hissen istället för trapporna, tar bilen de få hundra metrarna till affären istället för att gå osv. för det är så dagens samhälle ser ut. Får de se det dag efter dag, år efter år, då kommer givetvis de själva också att ta efter det, det kommer rota sig djupt hos dem och blir svårt att få bort senare i livet, hur gärna de än vill det. När de sedan blir vuxna och själva ska rita och designa nya byggnader i samhället, då kommer de göra det utifrån vad de har lärt sig sedan de var små, alltså att ta hissen istället för trapporna, bilen till affären osv.

Allt går i en cirkel och det är därför dagens föräldrar har ett så oerhört stort ansvar jämt mot sina barn. Det kanske känns som att det inte spelar någon roll om jag sitter en stund extra med mobilen, att jag tar hissen idag också eller att jag tar bilen till affären för att ens hinna handla, men jo, det är just det som det gör, spelar roll, särskilt om barnen ser på eller följer med.

Samtidigt är föräldrarna också inkörda i vad samhället vill få dem att göra, de påverkas också av att hissen ligger rakt fram innanför entren osv. så det är inte lätt att bryta det där mönstret, det ska gudarna veta, men jag tror definitivt att det ligger något i det och att det först och främst handlar om att bli medveten om och observant på alla de här småfällorna som lockar till inaktivitet runtomkring oss i samhället.

Vad tror ni om det här?

Kommentarer
Postat av: Frida

Jag tror även att vi rör mindre på oss för att allt är ganska hektiskt idag, har man inte jobbet så har man barnen eller djur. Dom som har djur får ju motion, men det jag tänker på är att man kanske inte hinner med allt däremellan, som att gå en promenad eller gå upp för trapporna. Du är försenad till ett möte, så du väljer hissen för att det känns som att det går snabbare än att gå.

Själv försöker jag alltid välja trapporna även om det finns hiss eller rulltrappa. Finns det en vanlig trappa så tar jag hellre den. Sen så hinner jag ju inte med vardagsmortionen riktigt som jag hade önskat. Men jag försöker i alla fall få till att jag inte ska stå still i en hiss.

Det är bara bra med mig, lite sliten efter veckan, men det har rullat på. Har det lite lugnare nästa vecka.

Hur är det med dig? Är förkylningen helt borta nu?

2017-10-14 @ 07:23:59
URL: http://rockabillygirl.se
Postat av: Alice

Fick du mitt svar på din senaste kommentar? :) har märkt att det inte alltid skickas iväg.
Hoppas allt är bra med dig!

2017-10-14 @ 22:26:37
URL: http://bompbomp.blogg.se
Postat av: Carro

tänkvärt inlägg! du har säkert rätt i det du skriver.

2017-10-15 @ 16:05:23
URL: http://carro93.se/
Postat av: Denise

Intressant studie! :)

2017-10-15 @ 21:01:17
URL: http://hundlivet.se
Postat av: Jessica

Ja, men jag kan tänka mig att det är så. Vet andra som också tycker att tisdagar är värsta dagen i veckan :)

2017-10-16 @ 00:17:01
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Louise

Du får säga vad du tycker om chokladbollarna då! :D Nej själv är jag för feg just nu för youtube men vem vet i framtiden haha^^ Kul att du blivit anställd på riktigt! :D Är du piggare från förkylningen? Själv har har fått ont i halsen och feber igen... Kram

2017-10-16 @ 01:59:23
URL: http://louiseelinore.com
Postat av: Carolina Thoor

Intressant att läsa. Jag kan erkänna att jag förr i tiden var mer aktiv än i dagens läge. Tar hellre hissen, än trapporna och jag tycker väldigt mycket om att ta det lugnt haha ^^,

Sv; skönt att höra :)

Jaså. Vad tråkigt att höra...

Ja, så skönt. Nu ska jag försöka träna upp ryggen och tänka på vad jag gör :)
Jo tack, det gick bra. Det kändes ju konstigt att vara tillbaka på arbetet med ryggontet, men det hade inte blivit bättre ifall att jag hade varit hemma :)

Skönt att höra att det är bättre :) jo tack, inga problem här. Jag var i början utav månaden lite snuvig, men helt borta nu skönt nog. Nu sitter jag enbart med tandvärk men det är för att jag borrade hål tidigare idag! :)

2017-10-16 @ 18:55:57
URL: http://knaset.blogg.se/
Postat av: Kattis

Vi är lite bekväma av natur vi människor så det är nog inte konstigt att vi utformar samhället efter det heller. Vi kan absolut bli bättre på att ta vara på chanser till vardagsmotion!☺

sv: Resten av testerna gick bra tror vi men väntar på labbresultat för att få det bekräftat.

2017-10-17 @ 19:03:54
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: NICOLE

Å mitt ämne =) Folkhälsovetenskap. Många bra tankar i ditt inlägg. Det är mycket som går hand-i-hand i det här problemet :) Jag tänker ofta på det här och hur jag ska göra i framtiden med mina barn. Jag tänker lägga in motion som en naturlig del, så de ser att jag rör på mig = utan större utsvävningar om att det skulle vara något negativt. Det finns ju så många färdmedel men jag t ex väljer alltid att gå, trots att jag har bil, kan åka buss eller cykla :)
SV: jo det var friskt ute och så blev det skönare framåt dagen. Det var jätteskönt :) Såå skönt med förlängd helg :) Men ändå kommer jag tänka på söndag att det gick för fort ;) haha!
Absolut det gör jag! Blir nog hockey här framöver så då får du hälsa på Henkan med haha :) Kram

2017-10-20 @ 16:10:12
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Spännande och intressant inlägg. Tror absolut att det är så, att med bekvämligheter väljer man det enklaste. Hiss är nog det vanligaste där, tänker bara på sjukhus där hissarna är mer synliga en trapporna. Nu kan det ju även bero på att människor av olika själv kanske är mer rörelsehindrade på sjukhus men som astmatiker är det något jag många gånger tänkt på när jag besökt just sjukhus.

2017-10-20 @ 16:47:52
URL: http://www.saramadeleine.se
Postat av: Dan Thor

Att vi blir fetare och mer ohälsosamma, är för att vi inte rör oss som förr. Vi jobbade ute på åkrarna från morgon till kväll. Vi åt det vi själva odlade osv. Nu äter vi mer eller mindre någon form av processad mat osv. Sedan vi flyttade in i städer och så, så har vi blivit tjockare och tjockare. Att vi istället jobbar på kontor? och dyl. spelar mycket in. Tekniken spelar också in. Barn och unga sitter med mobilerna på rasterna och spelar inte lika mycket boll eller leker och springer runt, som en annan gjorde.

Va? Inte? Man kan ju göra paj på vad man vill i stort sett ;)

Det förstår jag. Jag har med tackat nej och tackat ja :) liksom det är ens egna val..

Låt mycket gott :D

Jaså? Trodde du drack mer? ;D

2017-10-20 @ 18:05:34
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Dan Thor

Att vi blir fetare och mer ohälsosamma, är för att vi inte rör oss som förr. Vi jobbade ute på åkrarna från morgon till kväll. Vi åt det vi själva odlade osv. Nu äter vi mer eller mindre någon form av processad mat osv. Sedan vi flyttade in i städer och så, så har vi blivit tjockare och tjockare. Att vi istället jobbar på kontor? och dyl. spelar mycket in. Tekniken spelar också in. Barn och unga sitter med mobilerna på rasterna och spelar inte lika mycket boll eller leker och springer runt, som en annan gjorde.

Va? Inte? Man kan ju göra paj på vad man vill i stort sett ;)

Det förstår jag. Jag har med tackat nej och tackat ja :) liksom det är ens egna val..

Låt mycket gott :D

Jaså? Trodde du drack mer? ;D

2017-10-20 @ 18:05:35
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Tina

Sv: tack så jätte mycket! Ja vår vänskap är oslagbar! , vi har ett band som aldrig går att Klippa! Ingen kan någonsin förstöra vår vänskap, och de känns så bra! Hon är världens bästa och finaste vän!:) så glad att jag har henne! Vad skönt att förkylningen är borta nu! Men dom kan sitta i dom jäklar förkylningarna! Ne min blev inte värre, den gick över rätt fort peppar peppar ta i träd! :)Ne men Gud! Det har sannerligen hänt mycket! Gud vad tråkigt att de är slut med tjejen! Men det låter ju skönt att ni båda kom överrens om det! Men det måste ju vara jobbigt såklart! Grattis till examen, vad duktig du är! Vad jobbar du som nu då på ditt nya jobb? Vilken tur att du fick jobbet då så de gick bra att du fick lägenheten! Trivs du bra i lägenheten? :) men vad händer nu när Julian flyttat då? får du inte en ny ledsagare snart? De måste du väll få? :) hoppas du fått en jätte fin start på helgen och att du får en toppen helg! Ha de bäst! :)

2017-10-20 @ 19:46:35
URL: http://nouw.com/tinafalkestad
Postat av: NICOLE

SV: ja det är himla skönt att kunna göra det :) Nä alltså jag tänker att fler och fler väljer ju att göra det lättare för sig men det är ju inte så svårt eftersom att vi blir ersatta emd maskiner och robottar, gör så att saker ska gå fort för den "stressade människan " och så, jag tänker att det behövs mer interventioner för att få in tänket för medvetenheten =) och sen att främja fysisk aktivitet, inte både i skolan men också hemma , kanske mer volontärt så att fler har chansen. Mer kunskap helt enkelt, som nog är svar på väldigt mycket i många olika områden :)
Ja absolut det gör jag! ha de så bra kram

2017-10-22 @ 11:19:01
URL: http://nwistrand.forme.se
Postat av: NICOLE

SV: ja det är väldigt snyggt och fint :D Tycker om att ha det där. Men förstår om du inte prioriterar det just nu! Det kan ju komma senare :) Kunskap är ofta där det brister på många ställen. Hoppas din dag varit bra Kram

2017-10-25 @ 21:10:36
URL: http://nwistrand.forme.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: