Ett samtals beståndsdelar

Tid: 17:48:28
Datum: 2012-04-19
Kategori: Allmänt

Vi kör vidare med kommunikationsserien, här med del 11, ett samtals beståndsdelar.

För att ett samtal ska bli lyckat finns 7 viktiga punkter som bör beaktas. Dessa 7 är:

Inledning
Turordning
Avslutning
Utfrågning
Lyssnande
Användning av ickeverbal kommunikation
Feedback.

Inledningen bör hanteras på ett medvetet sätt, en lämplig relation bör upprättas. Det viktigaste med inledningen är att hälsa på varandra. Ickeverbalt sker detta exempelvis genom ögonkontakt, leende, omfamning, kyss, handskakning, varmt tonfall, kroppslig beröring etc. verbalt genom hälsningsfraser. Valet av uttryck speglar relation, personlighet, stämning och sammanhang. En kyss ger ett ganska tydligt tecken på en kärleksrelation, en omfamning ett tecken på en nära relation och ett "hej" ger ett intryck av mer formell relation, dock helt beroende av tonfall och annan vokalitet som finns inlagt i ordet.

Det är viktigt att i inledningen skapa grunden för resterande del av interaktionen. Vill man ha en varm och vänskaplig interaktion kan en rad yttranden om t.ex. väder eller aktuella händelser vara bra att inleda med. För en mer kall interaktion kan man gå direkt på huvudämnet för interaktionen. Om du vet vad du vill få ut av interaktionen bör allt du gör och säger bidra till detta.

Turordningen i ett samtal är viktig. Vi pratar inte i munnen på varandra, men det blir inte heller en monolog. Alla deltagande tillåts yttra sig. Detta sker ofta utan att man är medveten om det. Turordningen regleras genom verbala och ickeverbala signaler.

Att avsluta ett samtal är inte så lätt som man kan tro. Vi avslutar sällan ett samtal genom att bara sluta prata med den andre. Detta ger ett ganska oförskämt intryck. Vi kan säga något i stil med ”ja, det var det”, eller titta på klockan och antyda att vi måste gå. Det senare är en ickeverbal signal. Andra ickeverbala signaler är att bryta ögonkontakten, ordna pappren på skrivbordet, rätta till kläder/hår, resa sig, le eller skaka hand. Man kan tidigt ge signaler om att mötet är på väg mot sitt slut. Beroende på den andres reaktion på detta kan man sedan antingen anpassa dem för att förlänga mötet, eller köra på dem och verkligen få slut på det hela. Vid ett längre förhållande, inte bara ett engångsmöte, är avslutningen ännu viktigare då den spelar in på nästa möte personerna emellan. I en intim relation kan t.ex. en bitter stämning uppstå om inte den vanliga kramen/kyssen utbyts på slutet, vilket i sämsta fall kan påverka nästa möte dem emellan om man är lite långsint.

Att kunna ställa frågor är viktigt för att kunna bevara interaktionen, men även för att få fram information om ämnet. Vi tror oss alla kunna ställa frågor, eftersom vi har gjort det så länge vi kan minnas, men det är faktiskt möjligt att förfina denna kunskap, t.ex. när det handlar om marknadsundersökningar, undervisning etc. man kan också ställa olika typer av frågor:

Öppna frågor – vad gjorde du igårkväll?
Slutna frågor – Stannade du hemma igårkväll?
Ledande frågor – Är det riktigt att säga att gårdagskvällen var den bästa i ditt liv?
Erindringsfrågor – Var du på festen kl 8?
Processfrågor – Hur kunde du ha förbättrat festen igårkväll?
Känslomässiga frågor – Känns det obehagligt att prata om gårdagskvällen?

Precis som med frågandet är vi ofta säkra på att vi kan lyssna på människor, eftersom vi gjort det under större delen av våra liv, men det är inte så lätt som vi tror. Det finns flera fällor man lätt kan fastna i, t.ex. att bara ta notis om den information som ges och inte av sammanhanget och känslorna där bakom, att distraheras och leda in samtalet på egna intressen, eller att förbereda vårt svar innan den andre har talat klart. Att se ut som vi inte lyssnar, alltså att vi inte ger någon feedback till talaren, är också ett problem. Psykoterapeuten Carl Rodgers har tagit fram en övning som hjälper till att öva upp lyssnandet. Han hävdar att man måste försöka få empati för den andre, d.v.s. försöka att förstå vad den andre säger utan att filtrera det genom egna övertygelser och värderingar. Övningen går ut på att lyssnaren återger vad talaren har sagt med egna ord, före det att han/hon avger sitt svar. Konversationen stannar visserligen upp, men man lyssnar verkligen på vad den andre säger.

Lyssnandet är ömsesidigt under en konversation och en god konversatör fokuserar mer på att lyssna på vad den andre verkligen säger än på vad han/hon själv har att säga.

När det gäller feedback finns en särskild metod som kallas NLP, neurolimbistisk programering. Det är en terapeutisk metod som har utvecklats i USA och som bygger på att utövare av NLP utvecklar medvetenheten om de ickeverbala signaler som vi avger. Man säger att alla människor, utifrån våra egna erfarenheter, perceptioner och föreställningar, har internaliserat särskilda språkmönster och fysiska neurologiska reaktioner. Vi har bearbetat detta på ett personligt sätt, som kallas neurolimbistiskt programerat. För att förstå en människas innersta känslor måste vi förstå hur han/hon har programerat dem. Det är det utövare av NLP säger sig kunna. Detta genom att uppfatta deras verbala och kroppsliga signaler, där det senare är det verkligt avgörande. Vissa hävdar att man, genom att lyssna på vad någon säger och hur han/hon säger det, kan avgöra hur han/hon tänker och känner, hur han/hon är programerad.

Säger man t.ex. ”jag hör vad du säger” eller ”det låter bekant” har man troligen en auditiv form.

Skulle man däremot istället säga ”jag kan förstå det” eller ”jag kan tänka mig det” har man en mer visuell form.

Ett tredje alternativ är att säga ”nu fattar jag” eller ”jag har en känsla av det” och då uttrycker man en mer kinestetisk form.

NLP förutsätter att man tänker i någon av dessa 3 former. Man kommer antingen höra ljud inom sig, se bilder eller få känslor. Man kan alltså säga att vi, genom detta, ska förstå varandra bättre genom att inse hur människor tänker, med en viss typ av ord. Lyssnar vi noga till någons val av ord och hur dessa representerar dennes känslor kan vi lättare förstå denne.

Delar:
1, Intrapersonell kommunikation
2, Självbild
3, Bygga upp, bevara och förändra självbilden
4, Självkänsla
5, Den självuppfyllande profetian
6, Att öppna sig för någon
7, Första intrycket är viktigt!
8, Perceptuella scheman och stereotyper
9, Hur vi uppfattar och bedömer andra runtomkring oss
10, Social interaktion


Kommentarer
Postat av: Jennifer

Vet inte om hjärtat håller :P.Jo, Gustav skulle ringa imorgon- då får jag veta ;)

2012-04-19 @ 18:33:51
URL: http://jennifermarklund.wordpress.com
Postat av: Jessica

Sv: Jo jag och 3 kompisar ska åka dit har vi bestämmt ;D

Jag läser Engelska B, ligger dock bara på G pga dålig närvaro men det är ju självförvållat :)

2012-04-19 @ 18:54:03
URL: http://jessicajkm.blogg.se/
Postat av: matilda

Det kan vara ganska intressant det där, känner igen mycket från BF-kurserna vi läste under gymnasiet. Och t.ex. det med att lyssna, inget är så självklart och enkelt som det låter. Det är mycket som även dom bästa kan förbättra! :)Okej, ja jag älskar att fara ut och fika, köra på någon god bakelse eller så ;) Godis har jag blivit för allt mindre, då är jag så mycket mer för pop corn en hemmakväll!Ja, jag försöker att inte tänka så mycket kring matchen (som för övrigt böjar om en kvart... haha). Även om säsongen tar slut ikväll så är jag ju egentligen nöjd, även om det kanske kommer vara svårt att känna det de första man gör efter slutsignalen.. :)Härligt, hoppas det går bra för er i helgen! :D

2012-04-19 @ 19:02:44
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: danten89

Jaha vart i Norrköping är ni då?=)

Kanske kan man kolla?Jaa ge oss sommar, sol och värme? =DJaa jag är beroende av Internet, man har så mycket olika "måsten" där? ;)Jo min dag blev bra, din?=)

2012-04-19 @ 19:37:47
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: I AM BAAM - Göteborg Edition

svar: Ja visst! Skicka med din mailadress i nästa kommentar så kan jag knappa ner allt i ett mail. :PÄr den bra då? Var den billig? I really need a new one :)

2012-04-19 @ 20:00:00
URL: http://iambaam.blogg.se/
Postat av: Jessica

Sv: Förhoppningsvis har vi nog också fint väder på studenten! :)

Ja vi ska väl åtminstone besöka liseberg, nån krog, universeum eller vad det nu heter osv :) uppleva staden litegrann!

2012-04-19 @ 20:25:38
URL: http://jessicajkm.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Precis, det får ju inte gå överstyr :p En svordom då och då är inte hela världen..Som socionom/socialsekreterare är det viktigt att verkligen lyssna på klienten och undvika att ställa slutna och ledande frågor. Bra inlägg! :)

2012-04-19 @ 20:44:27
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: Hannah

Bra inlägg =)sv: Jag syftar på inläggen, hur vet du vad som finns i de? =)Förstår precis hur du menar =)Okej, vart ligger det då? Jo jag bor i Luleå, vilket minne ;)

2012-04-19 @ 21:29:47
URL: http://rosaacykel.blogg.se/
Postat av: danten89

Superkul det måste bli :)

Bra där.

Antar att ni inte kör i Stadium Arena pga basketen?=)Förstår att du känner så, jag gör ju med det^^Härlig dag du.Taggad för helgen?Ska ni bara spela matcher här och så? Eller ska ni hitta på flera saker?=)

2012-04-19 @ 21:48:09
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Såg lite, jobbigt att åka ut! :/

Speciellt med Silfverberg som är Brynäs största h-a!

2012-04-19 @ 22:18:38
URL: http://jennifermarklund.wordpress.com
Postat av: Hannah

sv: Ja men precis =)Jaha okej! :D På så vis =)

Åh jag är så nyfiken på att testa allt sånt där, det låter så spännande =)Haha jaha okej ^^Ser att du kommenterar med Jessica, min kompis, jag är en av de hon ska till göteborg med! ;) hihi!Hoppas du får en fin helg =)

2012-04-19 @ 22:55:08
URL: http://rosaacykel.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Det var ett galet skott, men det där skottet skulle Joakim ha tagit- det var inte särskilt svårt egentligen.. Rent slarv!:/

Sen Silfverberg, han är nog Sveriges mest rövslickade spelare just nu- han gjorde ett mål liksom, stoppade inte världsfreden.

2012-04-20 @ 13:41:21
URL: http://jennifermarklund.wordpress.com
Postat av: I AM BAAM - Göteborg Edition

svar: aaaaand you got mail! :)5800 var riktigt billigt. Var köpte du den då? Netonnet?

2012-04-20 @ 15:06:17
URL: http://iambaam.blogg.se/
Postat av: Hannah

sv: Att studenten närmar sig med stormsteg känns underbart, men samtidigt skrämmande. JAg vet inte vad som händer när jag går ut skolan osv.. :OJa, sommar skulle inte sitta helt fel =DKärlek är underbart :)Nja, vi funderar på att ta tåget, vi tar det billigaste färdmedlet, visserligen föredrar jag flyg men vi får se =)

2012-04-20 @ 15:54:45
URL: http://rosaacykel.blogg.se/
Postat av: danten89

Visst var det skööön musik back in the days? ;)ATC hade ju så många bra låtar, men just den där My Heart Beats Like A Drum lyssnade jag på =)Jo men Stadium Arena är ju en multisportsarena annars ju?=PJaså? Vem är din flickvän? :DÖnskar dig en fin och trevlig helg!

Vinn alla matcher nu ;)

2012-04-20 @ 17:21:04
URL: http://animalcity.blogg.se/
Postat av: Evelina

Svar: Haha, så du tyckte inte att det inlägget var så lyckat? :p Åh, kul att du sökt socionomprogrammet :) Var? Vad vill du jobba med?

2012-04-20 @ 18:48:06
URL: http://evvvelina.blogg.se/
Postat av: matilda

Ja, men nu slutade det med förlust... För att säga kortfattat så kan jag ju int påstå att det kändes eller känns bra, dock så vet jag att jag kommer bli så mycket nöjdare sen, om kanske en vecka eller två.Okej haha! När jag tänker efter nu så är jag nog ganska tokig i fikabröd jag också xD skulle vilja äta hur mycket som helst av om det int vore för en lite småkänslig mage! Mackor/bröd i allmänhet kan jag äta som en tok. Det och mjölk. ÅH.Ja, oj så glad jag blev när ni bidrog till djurgårdens farväl av elitserien ;-) Synd dock att det int gick hela vägen, hade så önskat att ni kunde vara laget som tog deras plats!

2012-04-21 @ 01:13:27
URL: http://matildasodergren.blogg.se/
Postat av: Jessica

Sv: Göteborg är ju som en trevlig stad att besöka, varför var ni bara två dagar då? :)

Ha en trevlig helg föresten!

2012-04-21 @ 10:35:07
URL: http://jessicajkm.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

sv; Ja jag med ;)Nej, de är sant! ;)

2012-04-21 @ 18:44:49
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: